Itt a könnyítés a kisgyermekes szülőknek

Pénzcentrum
2012. június 21. 14:25

Nem kellene a jövőben jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolniuk a szülőket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben - kezdeményezi az emberi erőforrások minisztere az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban. Az előterjesztést sürgős üzemmódban tárgyalja az Országgyűlés a július 13-ig tartó rendkívüli ülésszakban.

A bölcsődei ellátásért térítési díjat kell fizetni - szögezi le a január elsejétől megváltozott, gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény. Az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy csökkentsék vagy elengedjék a díjat, de csak akkor, ha azt a család jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolják. Ebből kifolyólag azoknak az önkormányzatoknak is jövedelem- és vagyonnyilatkozatot kell bekérniük a szülőktől, amelyek nem kívánnak a bölcsődés gyermekek gondozásáért térítési díjat szedni.

Mint azt korábban megírtuk, ilyen például a főváros XIII. kerülete, ahol jövedelmi és vagyoni helyzettől függetlenül senkinek nem kell a XIII. kerületi bölcsődés gyermekek után gondozási díjat fizetni. Azoknak a szülőknek, akiknek az állandó lakcímük nem a kerületben van, gyermekük étkezéséért naponta 526 forintot kell fizetniük. Egy hónapban 20 nappal számolva ez is 10 ezer forint kiadást jelent. A kerületben lakók gyermekei után továbbra sem kell fizetni az ellátásért.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban egyebek között a bölcsődei térítési díjra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi. Eszerint ha a fenntartó (többségében az önkormányzat) úgy dönt, hogy a gondozásért nem kér térítési díjat, akkor nem kell elvégezni a jövedelemvizsgálatot. Vonatkozik ez azokra a bölcsődékre is, amelyek csak az étkezésre állapítanak meg személyi térítési díjat. A módosítás indoklása szerint ezzel biztosítható, hogy az adminisztratív terhek ne növekedjenek azon fenntartóknál, amelyek továbbra is csak az étkeztetésért kérnek térítési díjat a bölcsődékben, és nem élnek a gondozási díj bevezetésének lehetőségével.

A törvényjavaslat konkrétan nevesíti a bölcsődéket, amikor megszabja, hogy azokban az intézményekben, amelyekben viszont kell fizetni térítési díjat, mekkora lehet annak az összege. Az előterjesztés egyértelműsíti, hogy a személyi térítési díj összege igénybe vevőnként nem haladhatja meg a gyermek családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem 25 százalékát, ha a gyermekétkeztetés mellett a gondozásért is személyi térítési díjat kell fizetni. Ugyanakkor azokban az intézményekben, amelyek csak az étkezésért szednek díjat, nem kell alkalmazni a térítési díjra vonatkozó százalékos korlátozást. 

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) felmérése szerint a vizsgált önkormányzatok több mint fele bevezette a bölcsődei gondozási díjat. A szülőknek havonta minimum 3 235 forintot kell fizetniük. A jövedelmi viszonyokhoz igazított maximum díjteher átlagosan havi 10 355 forint. Az étkezési díj egy gyermekre vetítve havi 8 761 forint. Legdrágább lehet a bölcsőde a XII. kerületben és a legolcsóbb pedig Budapest XIII. kerületében, ahol - mint korábban említettük - sem az étkezésért, sem a gondozásért nem kell fizetni a kerületben élő gyermekek után. Salgótarjánnak nincs bölcsődéje.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Bölcsődei térítési díjak 2012-ben, forrás: BDDSZ

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm