2 °C Budapest

Itt a könnyítés a kisgyermekes szülőknek

Pénzcentrum
2012. június 21. 14:25

Nem kellene a jövőben jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolniuk a szülőket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben - kezdeményezi az emberi erőforrások minisztere az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban. Az előterjesztést sürgős üzemmódban tárgyalja az Országgyűlés a július 13-ig tartó rendkívüli ülésszakban.

A bölcsődei ellátásért térítési díjat kell fizetni - szögezi le a január elsejétől megváltozott, gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény. Az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy csökkentsék vagy elengedjék a díjat, de csak akkor, ha azt a család jövedelmi és vagyoni viszonyai indokolják. Ebből kifolyólag azoknak az önkormányzatoknak is jövedelem- és vagyonnyilatkozatot kell bekérniük a szülőktől, amelyek nem kívánnak a bölcsődés gyermekek gondozásáért térítési díjat szedni.

Mint azt korábban megírtuk, ilyen például a főváros XIII. kerülete, ahol jövedelmi és vagyoni helyzettől függetlenül senkinek nem kell a XIII. kerületi bölcsődés gyermekek után gondozási díjat fizetni. Azoknak a szülőknek, akiknek az állandó lakcímük nem a kerületben van, gyermekük étkezéséért naponta 526 forintot kell fizetniük. Egy hónapban 20 nappal számolva ez is 10 ezer forint kiadást jelent. A kerületben lakók gyermekei után továbbra sem kell fizetni az ellátásért.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban egyebek között a bölcsődei térítési díjra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi. Eszerint ha a fenntartó (többségében az önkormányzat) úgy dönt, hogy a gondozásért nem kér térítési díjat, akkor nem kell elvégezni a jövedelemvizsgálatot. Vonatkozik ez azokra a bölcsődékre is, amelyek csak az étkezésre állapítanak meg személyi térítési díjat. A módosítás indoklása szerint ezzel biztosítható, hogy az adminisztratív terhek ne növekedjenek azon fenntartóknál, amelyek továbbra is csak az étkeztetésért kérnek térítési díjat a bölcsődékben, és nem élnek a gondozási díj bevezetésének lehetőségével.

A törvényjavaslat konkrétan nevesíti a bölcsődéket, amikor megszabja, hogy azokban az intézményekben, amelyekben viszont kell fizetni térítési díjat, mekkora lehet annak az összege. Az előterjesztés egyértelműsíti, hogy a személyi térítési díj összege igénybe vevőnként nem haladhatja meg a gyermek családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem 25 százalékát, ha a gyermekétkeztetés mellett a gondozásért is személyi térítési díjat kell fizetni. Ugyanakkor azokban az intézményekben, amelyek csak az étkezésért szednek díjat, nem kell alkalmazni a térítési díjra vonatkozó százalékos korlátozást. 

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) felmérése szerint a vizsgált önkormányzatok több mint fele bevezette a bölcsődei gondozási díjat. A szülőknek havonta minimum 3 235 forintot kell fizetniük. A jövedelmi viszonyokhoz igazított maximum díjteher átlagosan havi 10 355 forint. Az étkezési díj egy gyermekre vetítve havi 8 761 forint. Legdrágább lehet a bölcsőde a XII. kerületben és a legolcsóbb pedig Budapest XIII. kerületében, ahol - mint korábban említettük - sem az étkezésért, sem a gondozásért nem kell fizetni a kerületben élő gyermekek után. Salgótarjánnak nincs bölcsődéje.

 

Bölcsődei térítési díjak 2012-ben, forrás: BDDSZ

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?