1 °C Budapest

Akiknek újabb százezrekkel növelné a fizetését a kormány

Pénzcentrum
2012. június 19. 05:24

Tovább növekedhet jövőre a szakadék az átlag alatti, illetve az átlag fölötti jövedelműek között. Megszűnne a bruttó havi 202 ezer forint fölötti jövedelemrészre vonatkozó 1,27-szeres adóalap-kiegészítés - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemrésznek a 4,32 százalékát tehetnék zsebre a jöbb módúak, minél többet keresnek, annál nagyobb összegű lenne a nyereségük. Havi egymillió forintos fizetésnél éves szinten több mint 400 ezer forintot nyernének.

Jövőre sem éreznek semmit az átlag alatti jövedelműek a kormány nagy adócsökkentési programjából, legfeljebb annyit, hogy még a bruttó bérüket sem kell emelni ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó keresetük. A havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelműek viszont minél többet keresnek, annál több pluszpénzt nyernek.

A kormány által az Országgyűlés elé terjesztett jövő évi költségvetési törvényjavaslatban az szerepel, hogy 2013-tól megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forintot meghaladó, összevont adóalapba tartozó jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés. Így az összevont adóalapba tartozó jövedelmek adóterhelése egységesen 16 százalék lesz, vagyis megvalósul a valóban egykulcsos szja-rendszer.

Az átlag alatti jövedelműek a következő évben legfeljebb arra számíthatnak, hogy a munkáltatójuk emeli a bruttó fizetésüket, így több pénz marad a zsebükben. Miután azonban az adórendszer miatt nem csökken a fizetésük - vagyis a kormány gondolkodásmódja szerint az inflációt figyelmen kívül hagyva nem járnak rosszabbul, mint az idén -, 2013-ban már nem kell elvárt mértékben emelni a bérüket. Ugyan a már korábban elfogadott rendelkezések szerint a munkáltatók - szigorú feltételek mellett - jövőre is igénybe vehetnek bérkompenzációt, az még az idei évi drasztikus béremelés jövő évre áthúzódó kedvezőtlen hatásának enyhítését szolgálja.

A törvényjavaslatból kiderül: a jövő évben is befagyasztja a kormány a közalkalmazotti, köztisztviselői illetménytáblát, és kitart a világ legbonyolultabb bérkompenzációs rendszere mellett, amire 89 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetés tervezetében.

Jól járnak viszont azok, akik havi 202 ezer forintnál többet keresnek. Könnyedén ki lehet számolni, hogy ki, mennyit nyer azzal, hogy jövőre már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem kell 1,27-szeres szorzóval megnövelni. Most ugyanis lényegében kétkulcsos az adótábla: 2 millió 424 ezer forint éves jövedelemig 16 százalék az adóteher, a fölött pedig 20,32 százalékos. Ha jövedelemnagyságtól függetlenül egységesen 16 százalékos lenne az adókulcs, azt jelentené, hogy a havi bruttó 202 ezer forint fölötti keresetet 4,32 százalékkal kevesebb adó terhelné jövőre, mint az idén.

Vagyis ha például valakinek bruttó 250 ezer forint a havi fizetése, akkor a 48 ezer forintnak a 4,32 százalékával, vagyis 2 074 forinttal több lenne jövőre a nettó bére. Bruttó 300 ezer forintos jövedelemnél 4 234, 400 ezer forintnál 8 554, 500 ezernél pedig 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A havi bruttó félmillió forintot keresők tehát éves szinten 154 488 forinttal gazdagodnak csak az adórendszer változása miatt, anélkül, hogy egyetlen fillérrel emelkedne a bruttó fizetésük. Havi bruttó 1 millió forintnál az éves nyereség csaknem 414 ezer forint.

A kormány továbbra is az arányos közteherviselést szolgálónak tartja azt az szja-rendszert, amelynek nyomán az alacsonyabb keresetűek jelentős részének három éven keresztül (2011-2013-ban) folyamatosan csökken, legfeljebb szinten marad az egyébként is alacsony nettó fizetése, amely az infláció miatt egyre kevesebbet ér. Eközben az átlag fölötti jövedelműek tetemes - a bruttó 500 ezer forint keresetűek három év alatt nagyjából félmillió forint - nettó növekményt zsebelhettek be.

Orbán Viktor miniszterelnök zsebében csak a tavalyi évben 2,2 millió forinttal több maradt a nagyjából havi 1 millió 237 ezer forintos bruttó fizetéséből, mintha a 2010. évi adószabályok maradtak volna életben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Ennyit fizetett Orbán Viktor az államadósság-alapba

Ráadásul a kormányfő még a gyermekek utáni adókedvezményt sem vette igénybe (azt nem lehet tudni, hogy a felesége érvényesítette-e). Az idei évben már jóval kevesebbet kaszált: havonta 6 ezer, éves szinten 72 ezer forinttal nő a nettó fizetése. Jövőre viszont ismét tetemes összeggel, havonta 44 700, azaz évi 536 400 forinttal gazdagodhat az adórendszer jóvoltából.

Újabb 100 milliárd forint bevételkiesés

A kormány továbbra sem törődik azzal, hogy az egykulcsos adó miatt óriási bevételtől esik el a költségvetés. A szuperbruttó teljes eltörlése 107,2 milliárd forint veszteséget jelent. A kormány azonban arra számít, hogy nemzetgazdasági szinten átlagosan 5,1 százalékkal emelkednek a bruttó bérek, így az idei költségvetésben elirányzott összegnél csak 34 milliárd forinttal kevesebb, összesen 1540,3 milliárd forint szja-bevételt tervezett a jövő évre. A béremelés azonban egyelőre csak feltételezés.

A Költségvetési Tanács is felhívja a figyelmet a 2013-as büdzsé tervezetéhez készített állásfoglalásában arra, hogy "a költségvetési törvényjavaslatban szereplő bevételek jogszabályi kidolgozottságának hatásmechanizmusa, színvonala, alátámasztottsága, háttérszámítása egyenetlen, esetenként nem megfelelő. A Tanács értékelése szerint - a reálgazdasági folyamatok alakulásán túl - ez is hozzájárul ahhoz, hogy a költségvetés bevételi oldala várható teljesülését egészében számottevő kockázatok övezik".


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?