Akiknek újabb százezrekkel növelné a fizetését a kormány

Pénzcentrum
2012. június 19. 05:24

Tovább növekedhet jövőre a szakadék az átlag alatti, illetve az átlag fölötti jövedelműek között. Megszűnne a bruttó havi 202 ezer forint fölötti jövedelemrészre vonatkozó 1,27-szeres adóalap-kiegészítés - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemrésznek a 4,32 százalékát tehetnék zsebre a jöbb módúak, minél többet keresnek, annál nagyobb összegű lenne a nyereségük. Havi egymillió forintos fizetésnél éves szinten több mint 400 ezer forintot nyernének.

Jövőre sem éreznek semmit az átlag alatti jövedelműek a kormány nagy adócsökkentési programjából, legfeljebb annyit, hogy még a bruttó bérüket sem kell emelni ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó keresetük. A havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelműek viszont minél többet keresnek, annál több pluszpénzt nyernek.

A kormány által az Országgyűlés elé terjesztett jövő évi költségvetési törvényjavaslatban az szerepel, hogy 2013-tól megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forintot meghaladó, összevont adóalapba tartozó jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés. Így az összevont adóalapba tartozó jövedelmek adóterhelése egységesen 16 százalék lesz, vagyis megvalósul a valóban egykulcsos szja-rendszer.

Az átlag alatti jövedelműek a következő évben legfeljebb arra számíthatnak, hogy a munkáltatójuk emeli a bruttó fizetésüket, így több pénz marad a zsebükben. Miután azonban az adórendszer miatt nem csökken a fizetésük - vagyis a kormány gondolkodásmódja szerint az inflációt figyelmen kívül hagyva nem járnak rosszabbul, mint az idén -, 2013-ban már nem kell elvárt mértékben emelni a bérüket. Ugyan a már korábban elfogadott rendelkezések szerint a munkáltatók - szigorú feltételek mellett - jövőre is igénybe vehetnek bérkompenzációt, az még az idei évi drasztikus béremelés jövő évre áthúzódó kedvezőtlen hatásának enyhítését szolgálja.

A törvényjavaslatból kiderül: a jövő évben is befagyasztja a kormány a közalkalmazotti, köztisztviselői illetménytáblát, és kitart a világ legbonyolultabb bérkompenzációs rendszere mellett, amire 89 milliárd forintot különített el a jövő évi költségvetés tervezetében.

Jól járnak viszont azok, akik havi 202 ezer forintnál többet keresnek. Könnyedén ki lehet számolni, hogy ki, mennyit nyer azzal, hogy jövőre már az évi 2 millió 424 ezer forint fölötti jövedelemrészt sem kell 1,27-szeres szorzóval megnövelni. Most ugyanis lényegében kétkulcsos az adótábla: 2 millió 424 ezer forint éves jövedelemig 16 százalék az adóteher, a fölött pedig 20,32 százalékos. Ha jövedelemnagyságtól függetlenül egységesen 16 százalékos lenne az adókulcs, azt jelentené, hogy a havi bruttó 202 ezer forint fölötti keresetet 4,32 százalékkal kevesebb adó terhelné jövőre, mint az idén.

Vagyis ha például valakinek bruttó 250 ezer forint a havi fizetése, akkor a 48 ezer forintnak a 4,32 százalékával, vagyis 2 074 forinttal több lenne jövőre a nettó bére. Bruttó 300 ezer forintos jövedelemnél 4 234, 400 ezer forintnál 8 554, 500 ezernél pedig 12 874 forinttal több marad a munkavállalók zsebében. A havi bruttó félmillió forintot keresők tehát éves szinten 154 488 forinttal gazdagodnak csak az adórendszer változása miatt, anélkül, hogy egyetlen fillérrel emelkedne a bruttó fizetésük. Havi bruttó 1 millió forintnál az éves nyereség csaknem 414 ezer forint.

A kormány továbbra is az arányos közteherviselést szolgálónak tartja azt az szja-rendszert, amelynek nyomán az alacsonyabb keresetűek jelentős részének három éven keresztül (2011-2013-ban) folyamatosan csökken, legfeljebb szinten marad az egyébként is alacsony nettó fizetése, amely az infláció miatt egyre kevesebbet ér. Eközben az átlag fölötti jövedelműek tetemes - a bruttó 500 ezer forint keresetűek három év alatt nagyjából félmillió forint - nettó növekményt zsebelhettek be.

Orbán Viktor miniszterelnök zsebében csak a tavalyi évben 2,2 millió forinttal több maradt a nagyjából havi 1 millió 237 ezer forintos bruttó fizetéséből, mintha a 2010. évi adószabályok maradtak volna életben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Ennyit fizetett Orbán Viktor az államadósság-alapba

Ráadásul a kormányfő még a gyermekek utáni adókedvezményt sem vette igénybe (azt nem lehet tudni, hogy a felesége érvényesítette-e). Az idei évben már jóval kevesebbet kaszált: havonta 6 ezer, éves szinten 72 ezer forinttal nő a nettó fizetése. Jövőre viszont ismét tetemes összeggel, havonta 44 700, azaz évi 536 400 forinttal gazdagodhat az adórendszer jóvoltából.

Újabb 100 milliárd forint bevételkiesés

A kormány továbbra sem törődik azzal, hogy az egykulcsos adó miatt óriási bevételtől esik el a költségvetés. A szuperbruttó teljes eltörlése 107,2 milliárd forint veszteséget jelent. A kormány azonban arra számít, hogy nemzetgazdasági szinten átlagosan 5,1 százalékkal emelkednek a bruttó bérek, így az idei költségvetésben elirányzott összegnél csak 34 milliárd forinttal kevesebb, összesen 1540,3 milliárd forint szja-bevételt tervezett a jövő évre. A béremelés azonban egyelőre csak feltételezés.

A Költségvetési Tanács is felhívja a figyelmet a 2013-as büdzsé tervezetéhez készített állásfoglalásában arra, hogy "a költségvetési törvényjavaslatban szereplő bevételek jogszabályi kidolgozottságának hatásmechanizmusa, színvonala, alátámasztottsága, háttérszámítása egyenetlen, esetenként nem megfelelő. A Tanács értékelése szerint - a reálgazdasági folyamatok alakulásán túl - ez is hozzájárul ahhoz, hogy a költségvetés bevételi oldala várható teljesülését egészében számottevő kockázatok övezik".


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?