0 °C Budapest

Akiket büntetne az új nyugdíjrendszer: több százezren vannak

Pénzcentrum
2012. június 12. 05:25

Az egygyermekeseket és a gyermekteleneket hátrányosan érintő új nyugdíjrendszer-koncepciót bocsátott társadalmi vitára a Nemzetgazdasági Minisztérium. A rendszer legnagyobb vesztese az a több tízezer meddő pár, amely akár éveken keresztül is küzd azért, hogy gyermeke szülessen, mégis egy kalap alá venné őket a kormány azokkal, akik saját elhatározásukból nem állítanak maguk mögé járulékfizetőt.

Az Új Baby Boom - A középosztály gyermekvállalási forradalma című vitaanyagban közzétett javaslatban vázolt nyugdíjkoncepció szerint az új rendszer az egyéni járulékfizetésre alapulna. A Népesedési Kerekasztal által jegyzett javaslat szerint a nyugdíj megállapításának alapját a biztosított idő alatt összegyűjtött pontok, a mindenkori átlagbér és a várható átlagos élettartam képeznék. A nyugdíjrendszert úgy kell fenntarthatóvá tenni, hogy az intézkedések a negatív népesedési folyamatok megfordításához is hozzájáruljanak.

A Népesedési Kerekasztal által javasolt átalakítás Botos József és Botos Katalin közgazdászok nyugdíjreform-elképzeléseire épül, amelynek alapvetése, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához minden jelenleg aktív korúnak legalább egy járulékfizetőt kellene maga mögé állítania.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által felkarolt új nyugdíjrendszer figyelemmel lenne arra, hogy valaki állított-e a helyébe járulékfizető utódot. Az egygyermekesek pontszámait 26 százalékkal csökkentenék, a gyermektelenek pontszámaiból pedig 38 százalékot vonnának le. Ezzel szemben három gyermek esetén 15 százalékkal, négy gyermeknél pedig 24 százalékkal növelnék a pontszámot. A Népesedési Kerekasztal azt is kezdeményezi, hogy elsősorban azok a nők mehessenek korhatár előtt teljes öregségi nyugdíjba, akik több gyermeket szültek és neveltek fel, vagyis sok éven át fizettek járulékot, és még mások helyett is állítottak munkaerőt.

KATTINTS korábbi elemző cikkünkre! Állami nyugdíjpara: így nézne ki az új pontszerző rendszer

Botosék szerint a pontrendszer csak látszatra sújtaná igazságtalanul azokat, akik önhibájukon kívül nem vállaltak gyermeket, ugyanis ebben az esetben is tény, hogy nem állítottak maguk mögé járulékfizetőt. Ha nem kell gyermekekre költeni, akkor a megtakarítási lehetőség számukra elvileg önkéntes formákban adott - fogalmaznak a közgazdászok. A Népesedési Kerekasztal a közzétett dokumentumban kvázi meg is bélyegzi a gyermekáldásért küzdő párokat azáltal, hogy modern "járványnak" titulálja a nehezített fogamzó képességet, meddőséget.

Százezrek küzdenek a gyermekáldásért

Magyarországon hozzávetőlegesen 150-200 ezer házaspár várja hónapról hónapra hiába a gyermekáldást, ami azt jelenti, hogy minden ötödik-hetedik fogamzásképes korban lévő pár meddő - számol Kaáli Géza New Yorkban élő professzor, a 20 évvel ezelőtt elindított magyarországi lombikbébi-program egyik úttörője. Meddőség esetén 50 százalékban a nőnél, 35 százalékban a férfinál keresendő a probléma forrása, 10 százalékban pedig mindkettőjüknél fennáll, 5 százalékban viszont teljesen ismeretlen a teherbe nem esés oka. (Meddőnek azt a párt nevezik, amelynél rendszeres, védekezés nélküli szexuális élet ellenére egy éven belül nem következik be a fogantatás.)

Közülük mindössze 25-30 ezren kérnek segítséget a meddőségi központoktól. Ennek a legfőbb oka a pénz annak ellenére, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a lombikbébi kezeléseket minden egészségbiztosítással (TAJ kártyával) rendelkező pár számára öt alkalommal teljes mértékben finanszírozza, és a kezeléshez szükséges gyógyszerek jelentős része 70 százalékos támogatással kapható. Az állami támogatás azonban kizárólag a lombikkezelésekre vonatkozik, addig viszont nagyon sok párnak hosszú és költséges utat kell megjárnia.

A meddő párok először azzal a problémával szembesülnek, hogy egyik mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézmény sem végez teljes körű kivizsgálást. Ha bármilyen konkrét egészségügyi probléma felmerül, akkor a szakterületi orvoshoz kell menniük, ráadásul előtte még beutalót is kell szerezniük a nőgyógyászuktól. A gyermeket akarók nagy része nem bírja kibekkelni, hogy hónapokig várjon minden tb által finanszírozott vizsgálatra, ezért vagyonokat költ a magánorvosokra. A magán nőgyógyászati rendeléseken az első vizit díja 10-12 ezer forint, utána pedig minden alkalommal 8-10 ezer forintot kell fizetni. A recept felírásáért, a beutalókért sok helyen darabonként további 500-2000 forintot kérnek el az orvosok.

A lombikbébi-programban addig szóba sem állnak a párokkal, amíg ki nem fizetik a nagyjából 13-15 ezer forintos regisztrációs, illetve konzultációs díjat. Az OEP által támogatott kezelés során a női hormonvizsgálatért (vérvétellel együtt) a legjobb esetben is 14 ezer forintot kell fizetni, amit ugyan el lehet végeztetni a saját nőgyógyásszal is, de akkor is körülbelül ugyanennyibe kerül. A nőgyógyászati vizsgálat, ultrahang, szövettani vizsgálat díja további 18 ezer forint. A férfi nemzőképességi teszt (spermiogram) további 13-14 ezer forintba kerül.

A lombikbébi kezeléshez szükséges gyógyszerek ára még a 70 százalékos tb-támogatás mellett is 100-150 ezer forint. Az ultrahang-vizsgálatokért alkalmanként 9 ezer forintot kell fizetni. Ha valamilyen ok miatt mégsem ideális az időpont a beültetésre, vagy azt követően marad jó állapotú embrió, akkor annak a fagyasztása és a tárolása egy évig 20 ezer forintba kerül. A fagyasztott embriók visszaültetéséért 50 ezer forintot kell fizetni. Így meg lehet spórolni egy tb által támogatott alkalmat.

Az OEP által nem támogatott eljárások során több tízezer forintot kell kifizetni a komplex termékenységi képesség vizsgálatért. A normál beültetés 270-280 ezer forintba kerül, de a megtermékenyülést segítő különféle kiegészítő eljárásokkal már 400-500 ezer forint is lehet a tarifa. A fagyasztott embrió beültetése 80-150 ezer forintba kerül. Mindezek azonban csak nagyjából felvázolt költségek, a meddő párok többségénél ugyanis további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, valójában mi okozza a problémát. A hasfalon ejtett 1-2 centiméteres nyíláson keresztül végzett laparoscopiás vizsgálatokért, műtétekért (egy napi elhelyezéssel) 220-250 ezer forintot kell fizetni.

A társadalombiztosítás által finanszírozott lombikkezelésre akár 1 évig is várni kell, ha sikertelen a beavatkozás, akkor pedig minimum 3,5 hónap a várakozási idő a következő próbálkozás előtt. A fizetős programra a bejelentkezéstől számítva körülbelül egy hónapot kell várni az első konzultációra, viszont 2 hónap múlva már el is lehet kezdeni. A két kezelés között nem kell minimum 3,5 hónapot várni, már a harmadik hónaptól meg lehet ismételni - meséli tapasztalatait a Pénzcentrum.hu-nak Éva (a név kitalált - a szerk.).

Éva hat sikertelen lombikbébi kezelésen és az azzal járó testi, lelki megpróbáltatásokon van már túl a férjével. Az ő példája jól mutatja, hogy nem lehet általános ítéletet alkotni azokról az állampolgárokról, akik úgymond nem állítanak maguk mögé járulékfizetőt.

Éva több millió forintot költött már el a nem létező gyermekére. Amikor rászánta magát, hogy részt vesz a lombikbébi-programban, gyorsan szeretett volna eredményt. Így az első két beavatkozást saját zsebéből finanszírozta. Csak a beültetés költsége alkalmanként 290 ezer forint volt, plusz 100-120 ezer forintba kerültek a gyógyszerek. Éva fizetése nettó 150 ezer forint. Ha nem dolgozott volna korábban két évig Amerikában, akkor nem tudta volna finanszírozni a kiadásokat.

A hat sikertelen kezelés és rengeteg nőgyógyászati vizsgálat díján kívül még számos egyéb költsége merült fel az évek során. Kiderült, hogy pajzsmirigy-gondokkal küzd, amit megpróbált tb-alapon orvosolni, de kiábrándító tapasztalatokat szerzett. Hetekig kellett várni, míg egyáltalán időpontot kapott, majd az orvos egyáltalán nem vizsgálta meg, mindössze annyit tett, hogy elküldte vérvizsgálatra. Maradt tehát a magánorvos, aki három vizsgálatért 28 ezer forintot kért el, a háromhavonkénti kontrollért pedig alkalmanként 8 ezer forintot kell fizetni. Két sikertelen beavatkozás után az orvosok Évát és a férjét genetikai vizsgálatra küldték, ami kettőjüknek 25 ezer forintba került.

Időközben az is kiderült, hogy Éva hajlamos a trombózisra, ami miatt vérhigító injekciót kell kapnia a hormonkezelések során. Ha a lombikprogramban részt vevő orvos írja fel a gyógyszert, akkor több mint 28 ezer forintot kell érte fizetni, miközben tb-alapon csak 3800 forintba kerül. Pénzkidobás vagy időrablás a szakorvosi rendelőkben? Nagy dilemma.

Éva elment speciális gyógytornára, ahol azt javasolta neki a gyógytornász, hogy végeztessen el a szén-hidrát háztartás esetleges zavarait feltáró inzulin-rezisztencia vizsgálatot. Miután fogalma sem volt, hogy melyik orvos tudná ezt neki felírni, saját zsebből kifizette a 6500 forintot. 

A kétségbeesett nő szinte minden létező gyógymódot kipróbált, hátha segítenek neki teherbe esni. Ezekre is százezreket költött el.

A különféle gyógymódokra fordított kiadások:

- Talpmasszázs 4 000 forint/alkalom, ami körülbelül 15 perc. Egy kúra 6 alkalom: 24 000 forint

- Harkányi gyógykúra (tb-alapon) útiköltséggel, kétágyas szobában három hétre 70 000 forint

- Gyuri bácsi teakeveréke, Babaváró teacsomag: 15 000 forint

- ARWEN torna 15 000 forint a havi bérlet a nagycsoportos órákra. A kezdéshez a szuper intenzív tanfolyam ajánlott, ahol kisebb a létszám és könnyebb megtanulni a gyakorlatokat, ami 8 alkalomra 36 000 forint

- AVIVA torna, ez otthon végezhető, egyszer érdemes elmenni a tanfolyamra, amelynek díja 6 000 forint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

-Gynevac injekció kúra, ezt Éva férje is kapta, kettőjüknek 30 000 forint (most állítólag nem lehet kapni)

-fogamzás teakeverék, nagykereskedelemben megvásárolva a hozzávalókat körülbelül1 500 forint 1 hónapra

-Moksa cseppek: 6 670 forint, ami körülbelül 3 hétre elég

- Diapozitív stresszoldás 5 000 forint/alkalom, ami körülbelül 45 perc, 3 alkalom 15 000 forint

- Pszichológus egy alkalom 10 000 forint (Éva hetente egyszer járt háromnegyed évig, így 390 000 forintot hagyott ott)

- gyógyító-látó: 5 000Ft/alkalom

- Hellinger féle családállítás: 10 000 forint/alkalom

- kineziológia: 10 000 forint/alkalom

- homeopátia, a vizit körülbelül 10 000 forint, plusz a homeopátiás szerek díja

- Különféle természetes hatóanyagú, fogamzást segítő gyógyszerek havonta: 27-28 000 forint

- Méhpempő 10 gr 2 000 forint, ami körülbelül 50 napra elég

- Schüssler só (gyógyszertárakban ingyenesen csinálnak arcdiagnosztikát, és ajánlják, hogy milyen sókat célszerű fogyasztani), két hónapra nagyjából 7200 forint az ára

Amit még nem próbált anyagi okok miatt:

- akupunktúrás kezelés cérnabeültetéssel körülbelül 13 000 forint/alkalom

- Vargha-gyógymód

- természetgyógyászat-radiesztézia

-KAQUN VÍZ, ami kúraszerűen alkalmazva lehet hatásos, ez idő alatt naponta kell menni. Az első (próba) fürdés ára 4 000 forint. A fürdő tagsági díj: 20 000 forint (melyből 8 000 forint lefürödhető). Tagságival egy alkalommal 4 000 forint a díj, tagsági nélkül 8 000. Az egy hónapig érvényes öt alkalmas bérlet 15 000 forintba kerül.

Semmit nem ér a 6 hónapos felmondási védelem

A lombikbébi kezelésig legalább háromszor el kell menni a beavatkozást végző orvoshoz, és persze előtte már sok alkalommal a nőgyógyászhoz. Ha valakinek szerencséje van, akkor olyan időpontot kap, hogy munkaidőn kívül meg tudja oldani, ha nem, akkor 3 napra szabadságot kell kivennie, feltéve, ha a munkahelye hozzájárul. További egy nap szabadság kell a petesejt-leszívás napjára. A beültetés után két választása van a nőnek: vagy elmegy két hétre betegállományba, amikor viszont csak a 60 százalékát kapja meg a fizetésének, vagy szabadságot vesz ki. Utóbbival az a gond, hogy az emberi szervezet nem gép, így nem lehet előre tudni, mikor lesz a beavatkozás. A legtöbb munkahelyen előre kell kérni a hosszabb szabadságot. Ha viszont éppen határidős munka van, akkor nagy valószínűséggel nem engedik el a munkavállalót szabadságra.

Éva tapasztalatai szerint a meddő nők nem vállalják, hogy a munkahelyükön - a legtöbb esetben férfi főnöküknek - bejelentsék, kezelésre járnak, és éppen lombikbébi-programban vesznek részt. Július elsejétől ráadásul csak 6 hónapig nem lehet nekik felmondani a bejelentés után, utána bármikor utcára kerülhetnek. Mint korábban említettük, sok esetben akár évekig is elhúzódhat az eljárás. Vagyis mire sor kerülne a tényleges kezelésre, az érintett nő már el is veszítette a munkahelyét. Ha egy állásinterjún valaki elmondja, éppen azért küzd, hogy gyermeke legyen, az adott céget egyáltalán nem érdekli, hogy nemzetgazdasági érdek lenne a népességnövekedés, mást választ helyette.

Éva most 43 éves, és még nem adta fel, hogy lesz gyermeke. Most már csak a saját zsebéből finanszírozhatja a lombikbébi kezelés kiadásait. A vitára bocsátott koncepció szerint őt már nem érintené hátrányosan a változás, mert a 40 év fölöttiek kimaradnának a büntetésből (és a pozitív diszkriminációból is). MInt a vitaanyag fogalmaz, esetükben ugyan nem kizárt, de nem elvárható a rendszer által kívánatosnak tartott két gyermek felnevelése, az érintett korosztályba tartozók pedig visszamenőlegesen nem tudnak változtatni gyermekvállalási döntésükön. Éva példája azonban jól mutatja, hogy hiba lenne általános érvényű ítéletet alkotni azokról az állampolgárokról, akik úgymond nem állítanak maguk mögé járulékfizetőt. Sok esetben ugyanis rengeteg pénzt elköltenek arra, hogy gyermekük lehessen, ráadásul elveszítik a munkahelyüket, eközben nemhogy takarékoskodni nem tudnak, de a saját megélhetésüktől vonják el a forrásokat.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?