27 °C Budapest

Megjött Orbán levele: ezt ígéri a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2011. november 26. 08:03

A gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - ígéri a nyugdíjasoknak írt levelében Orbán Viktor. Az újabb propaganda levél 200 millió forintot vitt el a nyugdíjkasszából.

A kormány egyik legsürgetőbb feladata a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése. Ez nehéz feladat volt, mert a nyugdíjrendszer az előző kormányok hibás döntései miatt az összeomlás szélére került. Ennek ellenére 2011-ben sikerült a nyugdíjak reálértékét megőrizni - fogalmaz levelében Orbán Viktor miniszterelnök. "A kormány belevágott a nyugdíjrendszer megmentéséhez szükséges változtatásokba, és így 2012-ben garantálni tudjuk Önöknek a nyugdíjak értékállóságát" - áll a levélben. Ez a miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy az infláció mértékével, vagyis az áremelkedésekkel arányosan növekednek jövőre a nyugdíjak.

A levél indoklása szerint erre azért van mód a nehéz európai és magyar gazdasági helyzet ellenére, mert - a korábbiakkal ellentétben - a nyugdíjkasszába befizetett pénzt teljes egészében a nyugdíjas korúak nyugdíjára fordítják. "Abból az összegből tehát senki nem vehet el, nem kockáztathatja, nem nyerészkedhet rajta. Így garantálhatjuk a nyugdíjrendszer biztonságát" - írja Orbán Viktor.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő keddi tájékoztatóján elmondta, a kormányfőt az késztette levélírásra, hogy a mostani, "bizonytalan hírek időszakában" meg kell védeniük az idős emberek biztonságérzetét.

Tukacs István, az MSZP-frakció szakpolitikusa szerint a miniszterelnök levelében lényegében arról értesíti a nyugdíjasokat, hogy nem fog emelkedni az ellátásuk, hiszen ha csak az inflációt követi, akkor reálértékben nincs nyugdíjemelkedés. Ráadásul a nyugdíjasok költései az inflációt meghaladó mértékben növekednek - hangsúlyozza.

200 millió forint ugrott a nyugdíjkasszából

A Népszava értesülése szerint a miniszterelnöki levél elkészítési és postázási költsége 200 millió forint, amit a Nyugdíjbiztosítási Alapból fizetnek ki. Ez azért érdekes, mert a miniszterelnök több alkalommal is leszögezte: a nyugdíjkassza csak nyugdíjcélú kifizetések céljára szolgál. A Pénzcentrum.hu információja szerint a leveleket valóban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldte. Ráadásul olyan borítékban és címzéssel, hogy felbontás nélkül nem derült ki róla, valójában a miniszterelnök levelét hozta a postás.

A küldeményben Orbán Viktor azt állítja, hogy a tavaly ősszel, még az önkormányzati választások előtt az 1,7 millió nyugdíjas háztartásnak kézbesített levélre több mint 1 millióan válaszoltak. Akkor sokan panaszkodtak arra, hogy az emelkedő rezsiköltségek egyre inkább elviselhetetlen terhet jelentenek. Ez sarkallta a kormányt arra, hogy megfékezze a rezsiköltségek növekedését. A miniszterelnök azt ígéri, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak.

A rezsiköltségek meghirdetett befagyasztásáról itt olvashatsz bővebben:
Idén sem lesz áremelés: befagyasztja a rezsit a kormány?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint korábban a Pénzcentrum.hu is megírta, jövő januártól 4,2 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Az idén novemberben a nyugdíjasoknak juttatott 6 százalékos kiegészítés is beépül a nyugdíjalapba, ami önmagában 0,5 százalékos nyugdíjemelést jelent, így a jövő évi nyugdíjak összességében 4,7 százalékkal haladják meg az ideit.

Miniszterelnöki fricska a korhatár előtti nyugdíjasoknak

A Népszava értesülése szerint azok a korhatár alatti nyugdíjasok is megkapják vagy megkapták a napokban a miniszterelnök levelét, akik jövőre már nem is lesznek nyugdíjasok. "Orbán Viktor miniszterelnök levelét azok a nyugdíjasok kapják meg, akik jelenleg öregségi ellátásban részesülnek" - ezt válaszolta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a lapnak arra a kérdésére, hogy a levelet csak a korhatár fölötti nyugdíjasoknak címezték, vagy a korhatár alatti rokkantak, korengedményes- és korkedvezményes nyugdíjasok is megkapják.

A jövő évben még a korhatár előtti nyugdíjasokra ellátása is az öregségi nyugdíjra meghatározott mértékben emelkedik - ez derül ki a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatból, amelynek jövő hétfőn lesz a zárószavazása az Országgyűlésben. Ugyanakkor a Lázár János és Balsai István fideszes képviselők (Balsai azóta már alkotmánybíró) nevével fémjelzett, júliusban elfogadott alkotmánymódosítás szerint ettől bármikor eltérhet a kormány.

Az új rendelkezés kimondja: a jövőben az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. A korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást lehet megállapítani, de "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll az alaptörvényben. Ezzel a lehetőséggel az 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasok, illetve a 62 évnél fiatalabb nyugdíjas volt országgyűlési képviselők esetében él is a kormány. Ők ugyanis január 1-től a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást fognak kapni. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?