Megjött Orbán levele: ezt ígéri a nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2011. november 26. 08:03

A gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - ígéri a nyugdíjasoknak írt levelében Orbán Viktor. Az újabb propaganda levél 200 millió forintot vitt el a nyugdíjkasszából.

A kormány egyik legsürgetőbb feladata a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése. Ez nehéz feladat volt, mert a nyugdíjrendszer az előző kormányok hibás döntései miatt az összeomlás szélére került. Ennek ellenére 2011-ben sikerült a nyugdíjak reálértékét megőrizni - fogalmaz levelében Orbán Viktor miniszterelnök. "A kormány belevágott a nyugdíjrendszer megmentéséhez szükséges változtatásokba, és így 2012-ben garantálni tudjuk Önöknek a nyugdíjak értékállóságát" - áll a levélben. Ez a miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy az infláció mértékével, vagyis az áremelkedésekkel arányosan növekednek jövőre a nyugdíjak.

A levél indoklása szerint erre azért van mód a nehéz európai és magyar gazdasági helyzet ellenére, mert - a korábbiakkal ellentétben - a nyugdíjkasszába befizetett pénzt teljes egészében a nyugdíjas korúak nyugdíjára fordítják. "Abból az összegből tehát senki nem vehet el, nem kockáztathatja, nem nyerészkedhet rajta. Így garantálhatjuk a nyugdíjrendszer biztonságát" - írja Orbán Viktor.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő keddi tájékoztatóján elmondta, a kormányfőt az késztette levélírásra, hogy a mostani, "bizonytalan hírek időszakában" meg kell védeniük az idős emberek biztonságérzetét.

Tukacs István, az MSZP-frakció szakpolitikusa szerint a miniszterelnök levelében lényegében arról értesíti a nyugdíjasokat, hogy nem fog emelkedni az ellátásuk, hiszen ha csak az inflációt követi, akkor reálértékben nincs nyugdíjemelkedés. Ráadásul a nyugdíjasok költései az inflációt meghaladó mértékben növekednek - hangsúlyozza.

200 millió forint ugrott a nyugdíjkasszából

A Népszava értesülése szerint a miniszterelnöki levél elkészítési és postázási költsége 200 millió forint, amit a Nyugdíjbiztosítási Alapból fizetnek ki. Ez azért érdekes, mert a miniszterelnök több alkalommal is leszögezte: a nyugdíjkassza csak nyugdíjcélú kifizetések céljára szolgál. A Pénzcentrum.hu információja szerint a leveleket valóban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldte. Ráadásul olyan borítékban és címzéssel, hogy felbontás nélkül nem derült ki róla, valójában a miniszterelnök levelét hozta a postás.

A küldeményben Orbán Viktor azt állítja, hogy a tavaly ősszel, még az önkormányzati választások előtt az 1,7 millió nyugdíjas háztartásnak kézbesített levélre több mint 1 millióan válaszoltak. Akkor sokan panaszkodtak arra, hogy az emelkedő rezsiköltségek egyre inkább elviselhetetlen terhet jelentenek. Ez sarkallta a kormányt arra, hogy megfékezze a rezsiköltségek növekedését. A miniszterelnök azt ígéri, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak.

A rezsiköltségek meghirdetett befagyasztásáról itt olvashatsz bővebben:
Idén sem lesz áremelés: befagyasztja a rezsit a kormány?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint korábban a Pénzcentrum.hu is megírta, jövő januártól 4,2 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Az idén novemberben a nyugdíjasoknak juttatott 6 százalékos kiegészítés is beépül a nyugdíjalapba, ami önmagában 0,5 százalékos nyugdíjemelést jelent, így a jövő évi nyugdíjak összességében 4,7 százalékkal haladják meg az ideit.

Miniszterelnöki fricska a korhatár előtti nyugdíjasoknak

A Népszava értesülése szerint azok a korhatár alatti nyugdíjasok is megkapják vagy megkapták a napokban a miniszterelnök levelét, akik jövőre már nem is lesznek nyugdíjasok. "Orbán Viktor miniszterelnök levelét azok a nyugdíjasok kapják meg, akik jelenleg öregségi ellátásban részesülnek" - ezt válaszolta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a lapnak arra a kérdésére, hogy a levelet csak a korhatár fölötti nyugdíjasoknak címezték, vagy a korhatár alatti rokkantak, korengedményes- és korkedvezményes nyugdíjasok is megkapják.

A jövő évben még a korhatár előtti nyugdíjasokra ellátása is az öregségi nyugdíjra meghatározott mértékben emelkedik - ez derül ki a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatból, amelynek jövő hétfőn lesz a zárószavazása az Országgyűlésben. Ugyanakkor a Lázár János és Balsai István fideszes képviselők (Balsai azóta már alkotmánybíró) nevével fémjelzett, júliusban elfogadott alkotmánymódosítás szerint ettől bármikor eltérhet a kormány.

Az új rendelkezés kimondja: a jövőben az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. A korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást lehet megállapítani, de "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll az alaptörvényben. Ezzel a lehetőséggel az 57. életévüket még be nem töltött szolgálati nyugdíjasok, illetve a 62 évnél fiatalabb nyugdíjas volt országgyűlési képviselők esetében él is a kormány. Ők ugyanis január 1-től a személyi jövedelemadóval csökkentett összegű ellátást fognak kapni. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem