17 °C Budapest

Rezsitartozás: így harcolnak a szolgáltatók

Pénzcentrum
2011. október 13. 08:31

Családok tucatjainak teszi tönkre az életét, ha egy-egy társasházban valaki rendszeresen nem fizet lakbért, rezsit. A nem fizetők ellen több vidéki nagyvárosban egyre szigorúbban lépnek fel - írja a Népszabadság.

A nemfizetők ellen egyre több városban igyekeznek fellépni. A pereskedések gyakran évekig húzódnak, a végrehajtás miatt pedig rendszerint többgyerekes családok kerülnek utcára: így olyan köztes megoldások mentén kell "lavírozni", amely az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban oldja meg ezt a gondot, miközben a szociális szempontokat is igyekszik figyelembe venni. Ennek a levét ugyanakkor többnyire a tisztességesen fizető lakók isszák meg.

Ha egy-egy társasházban valaki notóriusan nem fizet lakbért, rezsit: a szolgáltató előbb-utóbb megelégeli a folytonos tartozást, s nagyobb nyomatékot adva követelésének, lekapcsolja a lépcsőházi világítást, nem viszi el a szemetet, vagy kiköti az áramot egy tízemeletes épületben, s ezzel leáll a lift.

A napilap számos városról beszámol, ahol jókora tartozást halmoztak fel az ott élők. Pécsett például 317 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak, a város 4300 bérlakásában élő családok közül 2800-nak van tartozása, s ennek nyolcvan százalékát 1200 bérlő halmozta fel. A debreceni Cívisház Zrt. legutóbbi összesítése szerint a hajdúsági megyeszékhely mintegy háromezeregyszáz önkormányzati bérlakásában megközelítőleg 140 millió forintra tehető a bérlők lejárt lakbértartozása, míg a távhődíjhátralék összege ezekben a bérleményekben csaknem 46 millió forint. A kilencezer lelkes Hajdúdorogon is gondok vannak: a 3200 háztartás mintegy felében okoz nehézséget a közüzemi számlák határidőre való törlesztése. A napilap természetesen a sokat hallott miskolci avasi lakótelepről is beszámol, ahol már nem egy családot kellett kilakoltatni a tartozások miatt.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?