16 °C Budapest

Gázár: így változnak a végfogyasztói árak

2011. október 7. 18:07

Nem emelkednek a földgáz egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak 2011. negyedik negyedévében - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az energiapolitikáért felelős miniszter negyedévente határozza meg a földgázpiaci egyetemes szolgáltatás árképzését és az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz forrás árát. A 2011. negyedik negyedévi gázár meghatározása és a rezsiköltségek szinten tartása érdekében módosított minisztériumi rendeletek lehetővé teszik, hogy a végfogyasztói árak a fűtési szezon kezdetével se emelkedjenek.

A rezsiköltségek szinten tartása jelenleg társadalmi szempontból indokolt - olvasható a minisztérium közleményében. Mint írták: az árak átmeneti befagyasztását középtávon egy szolidaritáson alapuló, a társadalom teherbíró-képességét és a rászorultsági szempontokat is figyelembe vevő új támogatási rendszerrel érdemes kiváltani. A kidolgozandó rendszer fő célként megfizethető rezsiköltség-szintet biztosíthat majd a leginkább kiszolgáltatottak számára.

A rezsielemek háztartási energiaköltségei, így a földgáz és a villamos áram esetében már jelenleg is biztosított a hatósági árszabályozás és ármeghatározás lehetősége. Az elmúlt héten elfogadott távhőtörvény módosítás alapján elfogadott miniszteri díjrendelet szerint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni. A tárca megkezdte az új előírások kidolgozását, a szabályozás 2011. november 30-ig készül el, a hatósági árak ezt követően, várhatóan 2012-ben vezethetőek be.

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?