18 °C Budapest

Rezsi-para: ennyivel fizetsz többet jövőre

Pénzcentrum
2011. szeptember 24. 13:11

Habár a kormányfő a múlt hét elején még a rezsikiadások befagyasztására adott megbízatást az illetékes szaktárcának, Matolcsy György pénteki általános forgalmi adó emeléséről tett bejelentése mégis emelni fogja a lakossági kiadásokat az újévben. A távhő kivételével ugyanis az összes közműszolgáltatás a legfelső áfakulcsba tartozik, ezért a 2 százalékpontos emelés - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a bruttó szolgáltatási díjak 1,6%-os emelkedéséhez vezet 2012. január 1-től.

A nemzetgazdasági miniszter által múlt hét pénteken bejelentettek szerint az általános (normál) forgalmi adókulcs 25%-ról 27%-ra változásával mégis emelkedik majd a lakossági villamos energia és földgáz díja, annak ellenére, hogy a kormányfő hétfőn még a rezsikiadások befagyasztásáról beszélt. Mint ismeretes, Orbán Viktor kormányfő múlt hét hétfőn "rezsibefagyasztást" jelentett be az országvédelmi program keretein belül annak érdekében, hogy az amúgy is kifeszített költségvetési helyzetben lévő háztartások terhei ne emelkedjenek tovább.

A múlt heti bejelentéssel bővebben foglalkoztunk, bemutattuk, hogy az elmúlt évtized során valóban igen jelentős mértékben növekedtek a lakosság rezsikiadásai - minden elem esetén az inflációt meghaladó mértékben -, ami alapján indokolható az egyes közműszolgáltatások árképzésének felülvizsgálata, azonban hosszú távon az ármoratórium csak további feszültséget gerjeszt egyébként sem kiegyensúlyozott rendszerekben.

A kormány az elmúlt évben már megteremtette az árbefagyasztás feltételeit az egyetemes áram- és gázszolgáltatásban, míg a távhő esetében áprilisi óta él ármoratórium, az új árképzési mechanizmus kihirdetéséig. Orbán Viktor múlt heti kijelentése az áram, földgáz és távő esetében csak megerősítette a korábban kommunikált árstoppal kapcsolatos szándékokat (annak ellenére, hogy a mögöttes piaci folyamatok alapján a termékárak emelkedése indokolható lenne), míg a víz-, csatorna- és szemétkezelési szolgáltatás új elemekként kerültek be a rezsibefagyasztási programba.

Villany és gáz

A földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásnál elmondható, hogy amennyiben valóban nem történik piaci okokra visszavezethető áremelkedés az előttünk álló időszakában (ismeretlen, hogy milyen időtávon tartaná életben a kormány az ármoratóriumot), akkor 2012. január 1-tőlaz új, megemelt áfakulcsnak betudhatóan 1,6%-kal emelkednek a bruttó fogyasztási árak. Ez a villamos energia szempontjából kevesebb, mint egy forintos, míg a földgáznál kb. 2 forintos áremelkedést jelent a jelenlegi bruttó fogyasztási árakhoz képest, normál fogyasztási egységenként az újévben.

 


Távhő

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A KSH a távhőszolgáltatásra nem szolgáltat országos irányadó fogyasztói árat, így e közműszolgáltatás esetében csak a múltra vonatkozó relatív árváltozást tudjuk bemutatni. A távhő esetében, mint arról korábban már szó volt, a szaktárca jelenleg is dolgozik az egységes árképzési mechanizmus feltételeinek meghatározásán, azonban a legmagasabb áfakulcs 2 százalékponttal történő emelése várhatóan nem játszik majd szerepet az energiahordozó árának jövőbeni alakulásában, ugyanis az előző kormányzati ciklus alatt a távhőszolgáltatást 5%-os sávba sorolták annak érdekében, hogy megtartsák a szolgáltatás versenyképességét. Tekintettel arra, hogy a távhődíjakban igen jelentős eltérések vannak az ország különböző pontjain, így korántsem lehetetlen, hogy az egységes ármeghatározási mechanizmus egyes településeken áremelkedéshez vezet majd (elméleti lehetősége lehet más településeken a csökkentésnek is). Tekintettel arra, hogy a távhő-árképzés felülvizsgálatának egyik oka a fent már hivatkozott jelentős díjkülönbségek voltak, így várhatóan a "befagyasztás" átlagos szinten fog megvalósulni - bár erre a megfelelő statisztikai adatok hiányában nehéz lesz hivatkozni. Szintén előfordulhat, hogy a díjképzési mechanizmuson felül meghatároznak egy maximált árat, és amennyiben a helyi tarifa ennél magasabban alakulna (a mechanizmus által), akkor a különbözetet a szolgáltatók támogatásával egyenlítené ki a kormányzat (a távhő-szolgáltatók támogatásának lehetőségét biztosító módosító javaslat már az Országgyűlés előtt van).

 


A víz- és csatornadíjak

A víz és csatornadíjak esetében még a távhőszolgáltatásban tapasztaltaknál is nagyobb eltérés mutatkozóik a különböző települések szolgáltatási díjaiban, így a hatósági ármeghatározás itt is várhatón először az egységesítés irányába fog elindulni, és ezt követően jöhet majd a befagyasztás. Szabályozási szempontból hasonló kihívás vár a hulladékkezelés esetében is a "rezsibefagyasztást" előkészítő NFM szakembereire, akiknek november 30-áig kell végezniük ezzel a megbízatásukkal. A KSH a víz- és csatornaszolgáltatás esetében közöl átlagos árakat, így ha "minden más változatlan marad" az előttünk álló időszakban, a bruttó fogyasztási árak itt is 1,6%-kal emelkednek januártól az áfaemelésből eredően.

 

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?