32 °C Budapest

Lakást 5 millióból Pesten? Nem lehetetlen: itt a lista

Pénzcentrum
2011. november 6. 08:03

Korábban már elkalauzoltuk olvasóinkat a milliárdosok világába, és megmutattuk, milyen házakat is vesznek a legtehetősebb magyarok. Szintén sokakat foglalkoztathat azonban az a kérdés, hogy milyen lakásokhoz is lehet hozzájutni Budapesten a lehető legkevesebb pénzből. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu most az öt millió forint alatt kínált lakásokat vette górcső alá és megvizsgálta, hogy ezért az összegért milyen ingatlant lehet ma vásárolni a fővárosban.

A körkép elkészítéséhez az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban szereplő, rendkívül olcsó ingatlanok jelentős része önkormányzati tulajdonú lakás, melyeknek bérleti jogát adnák el a benne lakók, s akadnak, akik némi felárért cserébe szívesen költöznének kisebb lakásba. Természetesen lehet találni ebben az alacsony árkategóriában ténylegesen magántulajdonban lévő eladó öröklakásokat is szép számmal.

Az szűrés során az adatbázisban összesen 455 ingatlant találtunk, mely nem lépi át az 5 millió forintos értékhatárt. A statisztikák szerint az 5 millió forint alatti budapesti ingatlanok döntő többsége, szám szerint 164 a VIII. kerületben található, de akadnak ajánlatok szép számmal a IV., a VII., a X., a XIII., illetve elvétve más fővárosi kerületekből is. Természetesen érdemes megjegyezni, hogy ezek az ingatlanok a városszövet leginkább olcsónak mondható területein találhatóak, s esetükben leginkább kis alapterületű, többnyire felújítandó lakásokról beszélhetünk, melyek nem egy esetben komfort nélküliek.

Akiknek 5 millió csak borravaló: ilyen házakat vesznek a magyar milliárdosok

Az, hogy a legolcsóbb lakások többnyire ezen kerületekben találhatók nem is annyira meglepő. Korábbi, "Luxuskerületek Budapesten: most kiderül, melyik a legdrágább" című cikkünkből kiderül, hogy jelentős átlagáreltérések mutatkoznak a kínálati ingatlanárak tekintetében a fővárosi ingatlanpiacon

Fent említett cikkünkben a kerületek közötti árkülönbségek érzékeltetéséhez egy a távolság-mátrixokhoz hasonló táblázatot használtunk. A mátrix jelen esetben a kerületek közötti átlagos árkülönbséget jeleníti meg százalékos értéken, tehát a táblázat egy adott eleme azt mutatja meg, hogy a sor szerinti átlagár hány százalékkal tér el az oszlop szerinti átlagártól.

 


A táblázat értelmezéséhez vegyük a kis lakások tizedik sorának hetedik oszlopát (-40%), amely azt mutatja, hogy a nyolcadik kerületben átlagosan 40 százalékkal alacsonyabb a négyzetméterár a tizenkettedik kerülethez képest. Tehát a nyolcadik kerületben 40 százalékkal kevesebbet kell fizetni egy négyzetméterért ebben a méretkategóriában. Jól látható tehát, hogy melyek azok a kerületek a fővárosban, melyek jóval olcsóbbak a többihez képest. Amennyiben már eligazodunk a táblázatban további érdekességekre is bukkanhatunk; elemzésünket a témában a fenti linkre, illetve IDE kattintva olvashatod el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyöngyszemek 5 millió alatt

Az általunk talált egyik legolcsóbb lakást a XIII. kerületben kínálják megvételre: "a Gyermek térnél eladó egy 18 négyzetméteres, felújítandó, komfort nélküli, fél szuterén kis garzon." - szól a hirdetés, melyből az is kiderül, hogy a lakás az udvarkertre néz, s a közlekedés kiválónak mondható. Egy másik igen jutányos áron kínált lakást a VIII. kerületben nézhetnek meg az érdeklődők. A hirdetés szerint a Diószeghy Sámuel utcában 2,6 millió forintért juthatunk hozzá a fekvőgalériával felszerelt 18 négyzetméter alapterületű minigarzonhoz, s fontos megjegyezni, még ha maga a környék nem is a legjobb, de ne felejtsük el, hogy közel van több metrómegálló, sőt, a 23 hektáros ősfás park, az Orczy-kert is.

Igazi gyöngyszemekkel is találkozhatunk a hirdetéseket böngészve, bár kétségtelen, hogy ezek többnyire az általunk meghatározott 5 millió forintos értékhatár közelében találhatóak. 20-30 négyzetméteres, igényesen felújított minigarzonok például akadnak bőven a kínálatban. Hogy csak egy példát említsünk a sok közül 3,99 millió forintért vehetünk meg zugló kertvárosi részén például egy fél-szuterén, szépen felújított örökgarzont. A 4 lakásos társasházban lévő ingatlan tehermentes, és a hirdető szerint a rezsije is igen alacsony. Ahogy a hirdetés szövegében is olvasható "diákoknak éppen ideális" ez a lakás - s kétségkívül igaza is van az ingatlanosnak, hiszen a fővárosban többnyire diákok, illetve fiatal pályakezdők keresgélnek a legalacsonyabb árszegmensben.

A fővárosban legnagyobb arányban a 20-as éveikben járók vásárolnak - derül ki a Duna House, 2011 harmadik negyedévét összesítő Barométeréből. Pesten nőtt a kisebb lakások népszerűsége a 20-60 nm közötti kategóriában, Budán pedig 20 százalékkal többen vásároltak 20-40 nm között, mint korábban. Mindazonáltal az is megállapítható, hogy nőtt az olcsóbb négyzetméter árú lakások népszerűsége és a drágább ingatlanok helyett az 5-10 millió közöttieket keresik leginkább a potenciális vásárlók.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?