2 °C Budapest

Jöhet a tetemes ingatlanadó: Rogán meggondolta magát

Pénzcentrum
2011. november 9. 14:32

Visszavonta Rogán Antal módosító indítványát, amelyben eltörölte volna azt a szabályt, hogy az önkormányzatok akár az ingatlan fogalmi értékének a 3 százalékát kitevő építmény- és telekadót is kivethessenek - olvasható a parlament honlapján. A képviselő egyéb, a bizottságok és a kormány által támogatott módosító indítványaiban még nagyobb teret adna az önkormányzatoknak a szabadon kivethető települési adó alkalmazásában.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés gazdasági bizottságának november 7-i ülésén szóban visszavonta módosító javaslatát, amely eltörölte volna azt a rendelkezést, miszerint építmény- és telekadó esetén az adótárgy forgalmi értékének (az illetékekről szóló törvény alkalmazásával megállapított forgalmi értékének) a 3 százaléka lesz jövőre az adómaximum.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu is megírta, a jövő évi adótörvény-csomagban beterjesztett jogszabályváltozás szerint megszűnne az egy négyzetméterre kiszabható adó felső határa. Jelenleg négyzetméterenként legfeljebb 1580 forint építményadót róhatnak ki az önkormányzatok. Most is lehetőségük van ugyanakkor arra is, hogy az építmény korrigált fogalmi értéke (az illetékkiszabásnál alkalmazott érték fele) alapján szabják ki az adót. Ekkor az adó mértéke nem lehet több a korrigált forgalmi érték 3,6 százalékánál.

A törvénymódosítás nagyobb mozgásteret biztosítana az önkormányzatoknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az önkormányzatok a jövőben nem vethetik ki a hasznos terület alapján az adót. Továbbra is hatályban marad ugyanis az a rendelkezés, amely szerint az adó alapja az önkormányzat döntésétől függően az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete, vagy az építmény korrigált forgalmi értéke. Csak arra kell ügyelniük a helyhatóságoknak, hogy az adó összege az említett maximumot ne haladja meg.

A képviselő annak ellenére vonta vissza módosítóját, hogy azt az illetékes parlamenti bizottságok és az előterjesztő Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője is támogatta.

Cikkünk megjelenése után nyújtotta be a parlament költségvetési bizottsága módosító indítványát, amely mégiscsak eltörölné az építmény-, illetve telekadónál a forgalmi érték 3 százalékára vonatkozó felső adóplafont.

Rogán kiiktatná a települési adó korlátait, a költségvetési bizottság eltörölné az adót

A Fidesz frakcióvezető-helyettese több olyan módosító indítványt is benyújtott, amely az eredeti előterjesztéshez képest jelentősen szélesíti az újonnan bevezetendő települési adó kivetésének lehetőségeit. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, az önkormányzatok fantáziájuktól és rászorultságuktól függően bármilyen közterhet kivethetnek majd a jövőben települési adó címén. A törvényjavaslat csak azt határozza meg, hogy települési adót nem lehet kivetni olyan dologra, ügyletre, amely után már kiróttak közterhet. Különösen jövedelemre, adózás előtti eredményre, árbevételre nem lehet új adót kiszabni.

KATTINTS! Jöhet a kapuadó, füstadó, útadó, asztaladó

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lényeges korlátozás volt az eredeti előterjesztésben, hogy ha az önkormányzat illetékességi területén első ízben vezet be települési adó, akkor annak összege adóalanyonként nem haladhatja meg az évi 10 ezer forintot. Rogán viszont azt javasolja, hogy a majdani jogszabályban ne szerepeljen ez korlátozás. Kimaradna a törvényből az a megkötés is, hogy évente legfeljebb 20 százalékkal emelhetnék az önkormányzatok a települési adót.

A frakcióvezető-helyettes azt is javasolta, hogy ne kerüljön bele a törvénybe az a korlátozás, mely szerint a vállalkozó által az adóévben fizetendő települési adó nem haladhatja meg a helyi iparűzési adókötelezettségének az összegét. A képviselő eltörölné azt a rendelkezést is, amely szerint az önkormányzatok nem vethetnének ki települési adót a Magyar Állam, a költségvetési szerv, az egyház, illetve a közszolgáltató szervezet terhére.

Az említett javaslatokat az illetékes parlamenti bizottságok és az előterjesztő NGM is támogatta, ami az eddigi gyakorlat szerint azt jelenti, hogy azokat nagy eséllyel elfogadja majd a parlament a jövő héten a módosító indítványok határozathozatalakor. 

A költségvetési bizottság szintén cikkünk megjelenése után benyújtott módosító indítványában eltörölné a települési adó bevezetésének lehetőségét. A módosító indítványok jövő hétfői szavazásakor dől el, hogy végül melyik módosító indítványok rendezik át az eredeti törvényjavaslatot.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm