0 °C Budapest

A fiatalok a nyertesei a lakáspiac mélyrepülésének

2011. november 8. 12:03

A fiatalok lehetnek a nyertesei a lakáspiac mélyrepülésének, hiszen az egyre csökkenő lakásárak egyre jobb feltételeket teremtenek számukra - mondta Harmati László, az FHB Jelzálogbank üzleti vezérigazgatója.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A magyarországi lakáspiaci kilátásokról, a lakáshitelezés helyzetéről tartott előadást Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. üzleti vezérigazgatója a VII. Portfolio.hu Property Investment Forum-on.

2011 első három negyedévében kis méretű árcsökkenés volt tapasztalható a lakáspiacon - mondta Harmati László. Az áresés mellett ugyanakkor lényeges információ az is, hogy a tranzakciószám is jelentősen visszaesett, mely idén még tovább fog esni - mondta a vezérigazgató. Bár nem túl jók a gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások, ugyanakkor a jelenlegi helyzet igen kedvező a fiatal korosztály számára.

Az első lakásukat vásárlók lehetnek a nyertesek

Általánosságban elmondható, hogy azok, akik első lakásukat tervezik megvásárolni igencsak jól járnak, amikor csökkenek a lakásárak. Így a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet jó lehetőséget teremt a fiatalok számára, hiszen a statisztikák szerint 2008 óta mintegy 20-30 százalékos áresés söpört végig az ingatlanpiacon.

 


A fiatal lakásvásárlók főbb választási tényezői között a lakásárak alakulása melett jelentős fontossággal bír még a gazdasági helyzet, illetve a jövedelmi kilátások alakulása, valamint a hitelezési feltételek és támogatási rendszer ösztönző ereje. Harmati László szerint a jelenlegi hitelfeltételek igen pozitívnak mondhatóak a fiatalok számára. Mint elmondta, a 2000-es évek óta a THM a felére - 20 százalékról, 10 százalékra - csökkent.

Kattints: elérték a mélypontot a lakásárak, mikor érdemes venni?

"A lakáspiac erősen stresszelt képet mutat, annyira mélyen vagyunk, hogy innen csak pozitív irányba indulhat el" - mondta Harmati László. Véleménye szerint az előttünk álló időszakban akár meg is duplázódhat a forgalom, főként, hogy újra bevezetésre került a szocpol, illetve a kamattámogatott hitelek intézménye, mely pozitív hatással lesz a hitelezésre, illetve az építőiparra is. "Árak szempontjából vizsgálva a piacot, jó beszállási pont a mostani, érdemes lehet elgondolkodni a vásárláson" - mondta Harmati.

Erőtlen ösztönző a szocpol

Bár a csökkenő lakásárak kétség kívül jó lehetőséget teremtenek a fiatal lakásvásárlóknak, ugyanakkor a támogatások rendszere még annak ellenére is gyerekcipőben jár, hogy újra bevezetésre került a szocpol, illetve a kamattámogatott hitelek intézménye hazánkban. Mint ahogy azt a Pénzcentrum.hu is megírta kimaradnak ugyanis a leginkább rászorulók a kormány által meghirdetett szociálpolitikai támogatásból.

Minél nagyobb ingatlant tud valaki venni, annál több támogatást ad hozzá az állam - így lehet összegezni az Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett szociálpolitikai támogatást. Két gyermek esetén minimum 60 négyzetméteres lakást kellene vásárolni ahhoz, hogy szocpolt lehessen hozzá igényelni. Három gyermeknél már 70, négy- vagy több gyermek esetén pedig már minimum 80 négyzetméter az elvárás.

Két gyermek esetén 500 ezer, három gyermeknél 800 ezer, négy- vagy több gyermeknél pedig 900 ezer forint is lehet a különbség az igényelhető szocpol nagyságában a lakás méretétől függően.

 

 

Nagyításhoz KATTINTS! a képre

 

Ugyanakkor a 20-as éveikben járó fiatalok, akik első lakásukat veszik, Budapesten általában a 45 négyzetméteres, míg vidéken az 50 négyzetméteres kategóriában keresgélnek - derül ki a Duna House Barométer legfrissebb számából. Így hiába állítja vissza a kormány a szocpol intézményét, a legtöbb fiatal aligha fog 10-15 négyzetméterrel nagyobb ingatlant vásárolni, csak azért, hogy megkapják a támogatást. Hiszen gondoljunk csak bele, a két méretszegmens között jelentős áreltérés mutatkozik a piacon, többszöröse annak, mint amennyit a szocpol fedezni tudna.

Abban az esetben például, ha 2 gyermeket vállalna a pár, akkor 800 ezer forint támogatásra számíthatnak, amennyiben újlakást vesznek 60-75 négyzetméter között. A Duna House elemzése szerint ebben a méretkategóriában el lehet csípni 25 milliós ajánlatot is, aminek tehát a 3 százalékát képes a szocpol fedezni. A 45 négyzetméteres kategóriában ugyanakkor már találni 15-16 milliós lakásokat is, így jól látszik, hogy a jelentős áreltérést aligha fogják pusztán a szocpol miatt bevállalni a fiatalok.

A támogatást a legalább B energiakategóriájú ingatlan vásárlásához lehet igénybe venni. Tovább lehet növelni a bezsebelhető állami támogatás összegét, ha valaki A energiakategóriájú ingatlant épít. Ez esetben 1,1-szeres szorzót kell alkalmazni, vagyis 10 százalékkal nő a támogatás összege. Az A+energiaosztálynál 1,2-szeres, passzív ház építésekor pedig 1,3-szoros a szorzó. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a magasabb energiaosztály kétségkívül többe is kerül.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?