18 °C Budapest

Rogán nem enged a közlekedési adóból, de kevesebbet markolna

Pénzcentrum
2011. november 8. 13:52

Továbbra is kitart a közösségi közlekedés adó bevezetése mellett a Rogán Antal frakcióvezető-helyettes által vezetett kormánypárti csoport. A korábban javasoltnál azonban jelentősen alacsonyabb mértékben, országosan egységesen 0,25 százalékában határoznák meg az adó mértékét.

Mint azt korábban a Pénzcentrum.hu megírta, kiverte a biztosítékot a vállalkozói érdekképviseleteknél Rogán és több kormánypárti országgyűlési képviselő és egyben önkormányzati tisztségviselő által szorgalmazott közösségi közlekedési adó ötlete. A jövő évi adótörvény-csomaghoz beterjesztett módosító indítványban a képviselők azt szorgalmazták, hogy a budapesti és az agglomerációban működő cégeknek, egyéni vállalkozóknak a korrigált nettó árbevételük 1, a vidéki településeken tevékenykedőknek pedig 0,5 százalékát kelljen a közösségi közlekedés támogatásának címén befizetniük.

A javaslatot élesen bírálták a vállalkozói érdekképviseletek, hozzátéve, hogy korábban egyetlen érdekegyeztető megbeszélésen sem esett szó az új adónem bevezetéséről. 

KATTINTS! Újabb pofon a vállalkozásoknak - Jön a közösségi közlekedési adó

A kormánypárti képviselők kapcsolódó módosító indítványt nyújtottak be a parlament elé, amelyben jelentősen csökkentenék az általuk korábban szorgalmazott adó mértékét. A javaslat szerint országosan egységesen 0,25 százalék lenne a közösségi közlekedési adó mértéke. Az indoklás szerint a módosítás az adó mértékének a gazdaság élénkítésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekkel történő összhangjának megteremtését célozza.

A képviselők szerint a bevezetni javasolt közösségi közlekedési adó — még az eredeti módosító javaslathoz képest csökkentett adómérték alkalmazása esetén is — képes jelentős mértékben orvosolni Budapest és agglomerációja, a megyeszékhelyek és megyei jogú városok, továbbá más helyi tömegközlekedést fenntartó települések mára helyi szinten megoldhatatlanná vált finanszírozási problémáit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hírek szerint az eredeti módosító javaslatot nem támogatta a kormány. Kérdéses, hogy az alacsonyabb adómérték átmegy-e a rostán. 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18