31 °C Budapest

Tartozol? Így hajthatják be mostantól az adósságod

MTI
2011. november 9. 09:31

Magatartási kódexet fogadtak el a hitelintézetek, közműszolgáltatók és egyéb gazdasági társaságok követeléseinek kezelésével foglalkozó követeléskezelő társaságok, amely a hitelintézetek magatartási kódexére épül, a kódexet aláíró társaságok kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán (BKIK) belül létrehozták a követeléskezelő szakmai osztályt. A kezdeményezéssel szeretnék elérni a piac megtisztulását is - mondta a szakmai osztály vezetője.

A követeléskezelők a kódexben rögzített szabályok maradéktalan betartásával vállalják, hogy átlátható és felelős magatartást tanúsítanak a lakossági adósokkal szemben a követeléskezelés időszaka alatt - ismertetik a szakmai osztály vezetői, Kevés Tibor elnök és Varga Ferenc, valamint Fehér Andor társelnökök közleményükben. A követeléskezelők hangsúlyozzák: az adós megmentése a végrehajtástól a hitelintézet, a követeléskezelő és az adós közös érdeke.

A kódexet aláírók célja minden esetben az, hogy a banki adósokat olyan helyzetbe hozzák, hogy fizetési kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni egy olyan feltételrendszer mellett, amit megélhetésük veszélyeztetése nélkül vállalni tudnak. A kódex készítői felhasználták eddigi követeléskezelői tapasztalataikat, az ügyfelekkel történt kommunikáció során kapott válaszokat, tényeket, amelyek legtöbb esetben arról szóltak, hogy "az adósok néhány kivételtől eltekintve törleszteni akarnak és törlesztenek is, ha teherbíró képességüket figyelembe vesszük és így alakítjuk ki az új törlesztő részleteket" - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint meg kell értetni az adósokkal, és el kell fogadtatni velük, miszerint a követeléskezelők segítenek azzal, hogy olyan megoldási javaslatokat dolgoznak ki és ajánlanak fel, amelyek célja, hogy - a jelzálog fedezetű és a fedezetlen hitellel rendelkezők és más adósok megsegítésére létrehozott jogszabályok feltételeinek betartása mellett - az adósok ingatlana ne kerüljön végrehajtásra.

A követeléskezelőknek e tevékenységüket úgy kell végezniük, hogy mindeközben biztosítsák, hogy a hitelintézetek megtérülése minél nagyobb legyen, és ezen keresztül a betétesek pénze is biztonságban legyen. E törekvésükhöz a hitelintézetek és a vonatkozó PSZÁF előírások minden támogatást megadnak. A felelős hitelezés, követeléskezelés korrekt magatartást követel meg mind a hitelezők, mind a követeléskezelők, mind az adósok részéről, ebben az együttműködésben a kódexet aláíró követeléskezelők elől kívánnak járni - hangsúlyozza a közlemény.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alapítók felhívják a célokkal egyetértő piaci szereplőket, hogy a magatartási kódex elfogadásával csatlakozzanak a felelős adósságrendezés folyamatához. A kódex és az elfogadó nyilatkozat a BKIK honlapján lesz megtalálható.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
MEDIA1  |  2022. május 20. 10:56
A 4iG meghagyja a mobil üzletágat: három lehetőséget is vizsgálnak, hogy miként fejleszthetnék azt....
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?