Ennyit az új szocpolról: sokaknak csak álom marad

Pénzcentrum
2011. október 13. 16:15

Kimaradnak a leginkább rászorulók a kormány által meghirdetett szociálpolitikai támogatásból. A szerdán nyilvánosságra hozott program szerint csak a 60 négyzetméternél nagyobb új építésű ingatlanokra lehetne igénybe venni a kedvezményt.

Minél nagyobb ingatlant tud valaki venni, annál több támogatást ad hozzá az állam - így lehet összegezni az Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett szociálpolitikai támogatást. Két gyermek esetén minimum 60 négyzetméteres lakást kellene vásárolni ahhoz, hogy szocpolt lehessen hozzá igényelni. Három gyermeknél már 70, négy- vagy több gyermek esetén pedig már minimum 80 négyzetméter az elvárás.

Két gyermek esetén 500 ezer, három gyermeknél 800 ezer, négy- vagy több gyermeknél pedig 900 ezer forint is lehet a különbség az igényelhető szocpol nagyságában a lakás méretétől függően.

Nagyításhoz KATTINTS! a képre

Ugyanakkor a 20-as éveikben járó fiatalok, akik első lakásukat veszik, Budapesten általában a 45 négyzetméteres, míg vidéken az 50 négyzetméteres kategóriában keresgélnek - derül ki a Duna House Barométer legfrissebb számából. Így hiába állítja vissza a kormány a szocpol intézményét, a legtöbb fiatal aligha fog 10-15 négyzetméterrel nagyobb ingatlant vásárolni, csak azért, hogy megkapják a támogatást. Hiszen gondoljunk csak bele, a két méretszegmens között jelentős áreltérés mutatkozik a piacon, többszöröse annak, mint amennyit a szocpol fedezni tudna.

Abban az esetben például, ha 2 gyermeket vállalna a pár, akkor 800 ezer forint támogatásra számíthatnak, amennyiben újlakást vesznek 60-75 négyzetméter között. A Duna House elemzése szerint ebben a méretkategóriában el lehet csípni 25 milliós ajánlatot is, aminek tehát a 3 százalékát képes a szocpol fedezni. A 45 négyzetméteres kategóriában ugyanakkor már találni 15-16 milliós lakásokat is, így jól látszik, hogy a jelentős áreltérést aligha fogják pusztán a szocpol miatt bevállalni a fiatalok.

A támogatást a legalább B energiakategóriájú ingatlan vásárlásához lehet igénybe venni. Tovább lehet növelni a bezsebelhető állami támogatás összegét, ha valaki A energiakategóriájú ingatlant épít. Ez esetben 1,1-szeres szorzót kell alkalmazni, vagyis 10 százalékkal nő a támogatás összege. Az A+energiaosztálynál 1,2-szeres, passzív ház építésekor pedig 1,3-szoros a szorzó.

KATTINTS! Jövőre már csak így adhatod el a lakásod

A program ugyanakkor azt is leszögezi, hogy maximálni fogják a - telekár nélkül számított - egy négyzetméterre jutó építési költséget (vételárat, annak érdekében, hogy luxuslakások építése esetén ne lehessen igénybe venni az állami támogatást.

A szocpol igénybe vételének egyéb feltételei:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Természetes személyek vehetik igénybe, akiknek nincs lakástulajdonuk.
- Legalább az egyik szülőnek minimum hat hónapja fennálló bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie.
- Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók.
- Az építési/vásárlási költségeket számlával kell igazolni.

Kamattámogatással az adósságspirál ellen

Visszahozza a kormány a kamattámogatott kölcsönt is új lakás vásárlásához vagy építéséhez, valamint használt lakás vásárlásához, illetve korszerűsítéséhez. Továbbá felhasználható késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához, valamint hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához.

Ezt a konstrukciót az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia. A Pénzcentrum.hu kalkulátorával viszont már most kiszámolhatod, mennyit nyerhetsz a kamattámogatással:

KATTINTS! Mennyit nyerhetsz a kamattámogatással? Számold ki most!

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm