1 °C Budapest

Mercedesszel mentek a segélyért: rát helyett jön a bérpótló juttatás

Pénzcentrum
2010. november 3. 08:32

A kormány nem folytatja az Út a munkához programot: megszűnik az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása (rát), helyette bérpótló juttatást folyósítanak. Az ellátás feltétele lesz a rendezett lakókörnyezet és legalább 30 nap munkaviszony - írja a Népszabadság.

Már az interneten is elérhető Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár prezentációja a Nemzeti közfoglalkoztatás 2011-es programjáról. Ebben az szerepel, hogy jelentős változások elé néz az aktív korú munkanélküliek ellátása, így a közfoglalkoztatás rendszere és a segélyezés.

A 2009-től hatályos Út a munkához programot szinte a teljes szociális szakma bírálta, mivel "gazdaságilag kevéssé hatékony, olykor pazarló, ebben a formában fenntarthatatlan. Politikailag nem segített a szegényellenesség és a rasszizmus oldásán, mert a szegények ugyan dolgoznak, de munkájukat nem tartják értékesnek, hasznosnak, a szegényeket bezárja a közmunka-segélyezés kiutat nem kínáló csapdarendszerébe". Ezek voltak a legfőbb állításai annak a kutatásnak, amely a program első éve után a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottsága és a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készült.

Az Út a munkához program keretében az önkormányzatok érdekeltek voltak segély helyett közcélú munkát biztosítani: arra viszont, hogy színvonalas, értékteremtő munkát adhassanak, a legtöbb településnek már nem volt pénze. Így maradt a "falucsinosítgatás", az "árokásás", ezek a munkák ugyanis nem eszközigényesek. Bajnai Gordon a választások előtt úgy fogalmazott: "Az Út a munkához programban a válság ellenére közel százezer alacsony képzettségű ember kaphatott megélhetést és önbecsülést adó munkát". Kétségtelen, hogy a 28 500 forintos rendelkezésre állási támogatás (rát) helyett a közcélú munkának, legyen az bármilyen is, ideiglenesen van a szegénységet mérséklő hatása. Azonban kérdéses, hogy ezek a munkák mennyire adták vissza a programban dolgozók önbecsülését. Mint ahogy az is, milyen hatása volt annak, hogy kikötötték: egy családban csak egy aktív korú rátos lehet.

A jelenlegi kormány nem folytatja az Út a munkához programot, ami nem is meglepő annak fényében, ahogyan a kormányváltáskor nyilatkoztak a politikusaik. Az egyik érvük az volt, hogy a program nem vezetett vissza az aktív munkaerőpiacra. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyáron úgy fogalmazott: az Út a munkához program valójában látens munkaerőpiacot hozott létre. Az alacsony hatékonyság mellett a másik érvük pedig az volt, hogy az Út a munkához program a munkaszervezésben az önkormányzatokra koncentrált a vállalkozások helyett.

Az új Nemzeti közfoglalkoztatás program csökkenteni akarja az önkormányzatok terheit. Másképpen fogalmazva: csökkenteni akarják a települések autonómiáját azáltal, hogy a munkaszervezési feladatok egy részét központilag irányítják. A közfoglalkoztatásban az állami szervezésű munkaprogramok válnak hangsúlyossá, főleg a vízügyben, az árvízvédelemben, az erdőgazdálkodásban, illetve a hosszú távú nagy építkezések keretében. Az elképzelések szerint a közmunkában részt vevők képzést kaphatnak majd. Az új programban hangsúlyos elem, hogy támogatottként jelenhessenek meg a kis- és középvállalkozások: vagyis közmunkák átvállalásában és szervezésében jelentős állami forrásokra számíthatnak azok a cégek, amelyek tömegével alkalmaznak közmunkásokat. Ez valóban új elem: az előző kormány is a munkaadókat próbálta érdekeltté tenni ebben, de nem a tömeges alkalmazásra ösztökélték őket, csak arra, hogy alkalmazzanak olyanokat, akik rát-ot kapnak, vagyis már rég kikerültek a munkaerőpiacról. Tegyük hozzá, hogy az "érdekeltség" jelentős volt: a rát teljes összegét, vagyis 28 500 forintot kaphattak az érintett vállalkozók úgy, hogy a Start-kártyákkal járó járulékkedvezményekről sem kellett lemondaniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tervek szerint rát helyett bérpótló juttatást kapnak. Az ellátás csak akkor vehető igénybe, ha a rászoruló 30 nap munkaviszonyt fel tud mutatni. Követelmény továbbá, hogy a munkanélküli - az iskolai végzettségétől függetlenül - a számára felkínált munkát, legyen az bármilyen is, elvállalja. A rászorultságot a önkormányzat állapítja majd meg, ami egybecseng Lázár János egy korábbi nyilatkozatával a hódmezővásárhelyi úgynevezett szégyenfal kapcsán. Akkor a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: nincs mód ellenőrizni a segélyezettek tényleges vagyoni helyzetét, csak a jövedelmi viszonyaikat, így fordulhat elő, hogy vannak, akik Mercedesszel jönnek a segélyért.

Az önkormányzat nyilván erősen jelen lesz a támogatás megállapításánál, nemcsak a vagyoni helyzet kiértékelésekor, hanem egy másik állami elvárás, a segélyezett "rendezett lakókörnyezetének" ellenőrzésénél is.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm