95%-os támogatást is kaphat, aki segélyest vagy rátost alkalmaz

2010. szeptember 22. 09:32

2009-ben 97 milliárd forint szerepelt a költségvetésben az Út a munkához program végrehajtására, 2010-re már 110 milliárdos hazai és 7,5 milliárd forint uniós forrást irányzott elő a kormány erre a célra. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkárának "csontvázjelentése" szerint ugyanakkor az Út a munkához program becsült többletkiadása 60 milliárd forint lesz az idén - írja a Világgazdaság.

Akár ezer ember foglalkoztatása is megoldható annak a kormányrendeletnek köszönhetően, amelynek értelmében az árvízkárok helyreállításában közmunkásokat is alkalmazhatnak az újjáépítésben részt vevő vállalkozások. A múlt héten kihirdetett és már életbe is lépett rendelet azt tartalmazza, hogy az érintett térségekben az önkormányzatok döntése alapján át is irányíthatják a helyreállítási munkákra a közfoglalkoztatásban részt vevő személyeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a helyreállítást végző szervezetek, vállalkozások munkaerőigénye határozza meg a létszámot, de a tárca kalkulációi szerint nincs akadálya akár az ezer főt elérő foglalkoztatásnak sem.

A helyreállításban részt vevő vállalkozások közmunkások foglalkoztatása esetén 95%-os bér- és járuléktámogatást kapnak az államtól. Ez azonban - mivel az újjáépítési munkákra az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a vállalkozásokhoz a már közfoglalkoztatásban részt vevő személyeket irányíthatják át, nem igényel költségvetési forrásátcsoportosítást.

A most hatályba lépett rendelet a gazdasági tárca tájékoztatása szerint azt az ellentmondást hivatott orvosolni, hogy míg az önkormányzatok 95%-os támogatást vehetnek fel egy közcélú foglalkoztatott után, addig a vállalkozások "ösztönzésként" csupán 28 500 forintot kapnak egy-egy rászoruló munkába állítása esetén. A minisztérium szerint az is tarthatatlan, hogy az Út a munkához program keretében több mint 113 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből olyan feladatok elvégzésére, amelyek többségében csupán látszattevékenységek - arról azonban, hogy mi nem számítana annak, egyelőre nincsenek konkrét elképzelések.

A kormány jövőre módosítani kívánja az Út a munkához programot, azonban a változtatások sarkalatos pontjai egyelőre még nem ismertek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20