31 °C Budapest

95%-os támogatást is kaphat, aki segélyest vagy rátost alkalmaz

2010. szeptember 22. 09:32

2009-ben 97 milliárd forint szerepelt a költségvetésben az Út a munkához program végrehajtására, 2010-re már 110 milliárdos hazai és 7,5 milliárd forint uniós forrást irányzott elő a kormány erre a célra. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkárának "csontvázjelentése" szerint ugyanakkor az Út a munkához program becsült többletkiadása 60 milliárd forint lesz az idén - írja a Világgazdaság.

Akár ezer ember foglalkoztatása is megoldható annak a kormányrendeletnek köszönhetően, amelynek értelmében az árvízkárok helyreállításában közmunkásokat is alkalmazhatnak az újjáépítésben részt vevő vállalkozások. A múlt héten kihirdetett és már életbe is lépett rendelet azt tartalmazza, hogy az érintett térségekben az önkormányzatok döntése alapján át is irányíthatják a helyreállítási munkákra a közfoglalkoztatásban részt vevő személyeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a helyreállítást végző szervezetek, vállalkozások munkaerőigénye határozza meg a létszámot, de a tárca kalkulációi szerint nincs akadálya akár az ezer főt elérő foglalkoztatásnak sem.

A helyreállításban részt vevő vállalkozások közmunkások foglalkoztatása esetén 95%-os bér- és járuléktámogatást kapnak az államtól. Ez azonban - mivel az újjáépítési munkákra az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a vállalkozásokhoz a már közfoglalkoztatásban részt vevő személyeket irányíthatják át, nem igényel költségvetési forrásátcsoportosítást.

A most hatályba lépett rendelet a gazdasági tárca tájékoztatása szerint azt az ellentmondást hivatott orvosolni, hogy míg az önkormányzatok 95%-os támogatást vehetnek fel egy közcélú foglalkoztatott után, addig a vállalkozások "ösztönzésként" csupán 28 500 forintot kapnak egy-egy rászoruló munkába állítása esetén. A minisztérium szerint az is tarthatatlan, hogy az Út a munkához program keretében több mint 113 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből olyan feladatok elvégzésére, amelyek többségében csupán látszattevékenységek - arról azonban, hogy mi nem számítana annak, egyelőre nincsenek konkrét elképzelések.

A kormány jövőre módosítani kívánja az Út a munkához programot, azonban a változtatások sarkalatos pontjai egyelőre még nem ismertek.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?