24 °C Budapest

Milliókat loptak a nyugdíjastól a trükkös tolvajok! A Te nagyidnak van már számlája?

2010. október 25. 16:02

Két idős asszony a trükkös tolvajok legújabb áldozata: egy 75 éves oroszlányi asszony egy már jól bevált trükknek ült fel pénteken kora délután, még tőle is rosszabbul járt egy 83 éves dorogi néni, akitől 3 millió forintot vittek el az idegenek. A Pénzcentrum.hu többször kérte már az olvasóit, hogy mindenki beszéljen az idős rokonaival és figyelmeztessék őket, hogy nem szabad senki idegent beengedni a lakásba, továbbá javasolják nekik, hogy nyissanak egy folyószámlát és a kispárna (szekrény, fiók, egyéb könnyen kiszagolható rejtekhelyek) helyett valamelyik bankban helyezzék el a megtakarításaikat.

A túlfizetéses trükknek ismét bedőltekaz öregek

Oroszlányban a helyi áramszolgáltató ellenőreként mutatkozott be az a két fiatalember, aki pénteken koradélután kopogtatott be a 75 éves asszony lakásába. A villanyórákat ellenőrizték és a villanykapcsolókat kapcsolgatták a hitelesség kedvéért. Igazolvány nem volt náluk és egyéb más irat sem, ami a szolgáltatóra utalt volna. Miután végeztek az "ellenőrzéssel" közölték, hogy az asszonynak túlfizetése van, amit ott helyben ki is fizetnének neki, de a 20 ezresből kérnék a visszajárót. Ezzel a trükkel vették rá a nénit, hogy elővegye spórolt pénzét, melyet aztán a sértett figyelmének elterelését követően gond nélkül elloptak.

Pénzt küldött a fia, de csak húszezresem van!

Szintén egy már ismert trükköt vetett be egy másik ismeretlen férfi, ezúttal Dorogon. Becsengetett a 83 éves idős hölgyhöz, mondván a fia, Tamás 10 ezer forintot küldött neki. A hitelesség kedvéért a férfi telefonált, majd úgy adta tovább a mobilt, hogy a vonal végén Tamás várakozik. Az ál-fiú megnyugtatta a nénit, közölte, hogy nyugodtan engedje be a lakásba, a pénzt pedig, miután a 20 ezer forintosból 10 ezret visszaadott, gondosan tegye el a többi közé. A néni elővette megtakarított pénzét, felváltotta a bankjegyet, majd a pénztárcát, benne a 3 millió forinttal, letette a fotelbe. Térült-fordult az idős asszony, de már csal azt látta, hogy a férfi távozik a lakásból. Utána vette észre, hogy a fotelban hagyott pénze eltűnt.

A rendőrségi adatgyűjtés során kiderült, hogy a trükkös tolvaj aznap már járt a környéken. Egy másik idősebb asszonynál is próbálkozott, de a néni a telefonban nem ismerte fel fia hangját, így a tolvaj nem jutott be a lakásba. Az asszony nem gondolta volna, hogy egy órával később szomszédjában hasonló jelenet fog lejátszódni, így a Rendőrséget nem értesítette a történtekről, holott az időben érkező segélyhívásra reagált volna a hatóság.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sértetté válás elkerülhető lenne, ha az emberek elővigyázatosabbak lennének. Egy telefonnal utána lehet érdeklődni, hogy az a szolgáltató, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, aznap hol, mikor tervez bármiféle óraleolvasást. A legjobb, ha ilyen esetben igazolványt kérünk, mely hivatalos okmányként kizárólag fényképes lehet, az igazolvány számát pedig szintén vissza lehet ellenőrizni a szolgáltatónál. A trükkös tolvajok sértettjei általában idős emberek, így kérjük a család, szomszédok jobban figyeljenek koros rokonaikra, ismerőseikre.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24