13 °C Budapest

Milliókat loptak a nyugdíjastól a trükkös tolvajok! A Te nagyidnak van már számlája?

2010. október 25. 16:02

Két idős asszony a trükkös tolvajok legújabb áldozata: egy 75 éves oroszlányi asszony egy már jól bevált trükknek ült fel pénteken kora délután, még tőle is rosszabbul járt egy 83 éves dorogi néni, akitől 3 millió forintot vittek el az idegenek. A Pénzcentrum.hu többször kérte már az olvasóit, hogy mindenki beszéljen az idős rokonaival és figyelmeztessék őket, hogy nem szabad senki idegent beengedni a lakásba, továbbá javasolják nekik, hogy nyissanak egy folyószámlát és a kispárna (szekrény, fiók, egyéb könnyen kiszagolható rejtekhelyek) helyett valamelyik bankban helyezzék el a megtakarításaikat.

A túlfizetéses trükknek ismét bedőltekaz öregek

Oroszlányban a helyi áramszolgáltató ellenőreként mutatkozott be az a két fiatalember, aki pénteken koradélután kopogtatott be a 75 éves asszony lakásába. A villanyórákat ellenőrizték és a villanykapcsolókat kapcsolgatták a hitelesség kedvéért. Igazolvány nem volt náluk és egyéb más irat sem, ami a szolgáltatóra utalt volna. Miután végeztek az "ellenőrzéssel" közölték, hogy az asszonynak túlfizetése van, amit ott helyben ki is fizetnének neki, de a 20 ezresből kérnék a visszajárót. Ezzel a trükkel vették rá a nénit, hogy elővegye spórolt pénzét, melyet aztán a sértett figyelmének elterelését követően gond nélkül elloptak.

Pénzt küldött a fia, de csak húszezresem van!

Szintén egy már ismert trükköt vetett be egy másik ismeretlen férfi, ezúttal Dorogon. Becsengetett a 83 éves idős hölgyhöz, mondván a fia, Tamás 10 ezer forintot küldött neki. A hitelesség kedvéért a férfi telefonált, majd úgy adta tovább a mobilt, hogy a vonal végén Tamás várakozik. Az ál-fiú megnyugtatta a nénit, közölte, hogy nyugodtan engedje be a lakásba, a pénzt pedig, miután a 20 ezer forintosból 10 ezret visszaadott, gondosan tegye el a többi közé. A néni elővette megtakarított pénzét, felváltotta a bankjegyet, majd a pénztárcát, benne a 3 millió forinttal, letette a fotelbe. Térült-fordult az idős asszony, de már csal azt látta, hogy a férfi távozik a lakásból. Utána vette észre, hogy a fotelban hagyott pénze eltűnt.

A rendőrségi adatgyűjtés során kiderült, hogy a trükkös tolvaj aznap már járt a környéken. Egy másik idősebb asszonynál is próbálkozott, de a néni a telefonban nem ismerte fel fia hangját, így a tolvaj nem jutott be a lakásba. Az asszony nem gondolta volna, hogy egy órával később szomszédjában hasonló jelenet fog lejátszódni, így a Rendőrséget nem értesítette a történtekről, holott az időben érkező segélyhívásra reagált volna a hatóság.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A sértetté válás elkerülhető lenne, ha az emberek elővigyázatosabbak lennének. Egy telefonnal utána lehet érdeklődni, hogy az a szolgáltató, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, aznap hol, mikor tervez bármiféle óraleolvasást. A legjobb, ha ilyen esetben igazolványt kérünk, mely hivatalos okmányként kizárólag fényképes lehet, az igazolvány számát pedig szintén vissza lehet ellenőrizni a szolgáltatónál. A trükkös tolvajok sértettjei általában idős emberek, így kérjük a család, szomszédok jobban figyeljenek koros rokonaikra, ismerőseikre.

 

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?