29 °C Budapest

Így trükköznek a támogatásokkal Borsodban

2010. április 9. 11:02

Sokan trükkös módon jutnak rendelkezésre állási támogatáshoz (rát) - írja a Borsod Online. A támogatáshoz válással vagy lakcím átjelentkezéssel is hozzá lehet jutni. Bár ilyen támogatást 2010. január 1-jétől egy családban csak egy aktív, tartósan munkanélküli kaphat, a gyakorlatban az érintettek megtalálják a kiskapukat, melyeket ki is használnak.

A módosítással a kormány célja az volt, hogy a rát-ból kikerülők célzott foglalkoztatásban vagy különböző munkaerő-piaci programban vegyenek részt. Ehelyett azonban sokan trükköznek.

Elválnak, átjelentkeznek

Az egyik község polgármestere elmondta, hogy a településükön vannak olyan családok, ahol a házaspárok azért váltak el, hogy mindketten részesülhessenek a rát-ban. A másik trükk, hogy a család valamelyik felnőtt-tagja átjelentkezik az egyik rokonához, így szintén hozzájuthat a támogatáshoz.

A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat igyekszik biztosítani minden családból legalább egy embernek a munkalehetőséget, hogy ne legyen szükség ezekre a módszerekre. Az Út a munkához programban a 900 lelkes településen több mint 70 embert foglalkoztatnak, ehhez a megfelelő pénzügyi keret is rendelkezésre áll.

Élelmesek

Egy másik településvezetőnek az a tapasztalata, hogy a gyakorlatban nagyon is létezik a rát miatti trükközés. Mint fogalmazott, az emberek élelmesek, így egyesek megtalálják a módját a jogszabályok kijátszásának. A polgármester az intézkedéssel kapcsolatban elmondta, hogy rossz volt a sorrend, először megfelezték a támogatást, értelmes munkát biztosító munkahelyek viszont nincsenek. A változtatás munkahelyek teremtésével kellett volna kezdeni.

A közcélú foglalkoztatással kapcsolatban hozzátette, hogy a helyi önkormányzat nem tud annyi embernek folyamatosan munkát biztosítani, amennyinek hasznos munkát is tud adni. Véleménye szerint ezzel a programmal csak a statisztikák javulnak, mert papíron kevesebb lesz a munkanélküli.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogosultság ellenőrzésével kapcsolatban a település vezetője elmondta, hogy az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tesz bejelentést arról, hogy életvitelszerűen hol él, de ennek igazságtartalmát bizonyítani szinte lehetetlen.

Csökkenés helyett nőtt a számuk

"Az utóbbi hónapokban nagyot nőtt a rát-ban részesülők száma Miskolcon és környékén, de a régióban is" - mondta az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Miskolci Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója. Korábban, amikor még rát nem létezett, a megyeszékhelyen és környékén 6,5-7 ezer ember részesült szociális segélyben, a régióban 36 ezer.

A jogszabály-változás után mindenki azt remélte, hogy a rát-osok száma ennél jóval kevesebb lesz. Ennek ellenére jelenleg Miskolcon és környékén 7900-an részesülnek rát-ban, a régóban pedig 46500-an. Az igazgató ennek két okát látja: az egyik, hogy bizonyos támogatásokhoz, segélyekhez csak úgy jutnak a korábban inaktív dolgozók, ha regisztráltatják magukat a munkaügyi központban. A másik ok pedig valóban az ügyeskedők miatt van, akik lakásváltoztatással jutnak hozzá a rát-hoz.

A rát összege jelenleg megegyezik a nyugdíjminimummal, vagyis 28 500 forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?