Csúszhat a 98%-os büntetőadó és több adótörvény

Pénzcentrum
2010. június 16. 09:02

Sürgeti az idő a kormányt, mivel amennyiben nem nyújtják be azonnal a tervek szerint júliustól hatályos jogszabályokra vonatkozó módosító javaslatokat, úgy csúszhat a változások életbe lépése. Ezek közé tartozik a kis adók megszüntetése, a sávos társasági adó kiterjesztése, de a 60 napon túli végkielégítésekre és jutalmakra vonatkozó 98%-os büntetőadó is - írja a Napi Gazdaság.

Késésben van a kormány az adótörvények benyújtásával, legalábbis ha tartani akarja magát ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy bizonyos módosítások már július elsejétől hatályba lépnek. A fent részletezett adónemeken túl a bankokat, biztosítókat terhelő adó hatályba léptetése is 2010-ben várható, ám azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor.

A javaslatok életbe lépéséhez minimum három hétre van szükség, sürgősséggel ugyanis elvileg egy hét alatt le lehet zavarni az általános és részletes vitát - bár ez nem elegáns, az alkotmány sorainak megfelel -, amelyet a szavazás, további egy hét után pedig a zárószavazás követ. Amennyiben sürgős kihirdetést is kér a kormány a köztársasági elnöktől, a zárószavazást követő néhány nap után meg is jelenhet a törvény a közlönyben. Ennél több idő az adócsökkentések és a sávhatár kitolása esetében nem kell, hiszen az adózók számára kedvező módosítást akár azonnal hatályba lehet léptetni.

A végkielégítések és jutalmak megadóztatásával kapcsolatban bonyolultabb a helyzet. Amellett hogy több szakértő szerint is fennállnak alkotmányossági aggályok - ráadásul az Alkománybíróság (Ab) szereti visszadobni azokat a törvényeket, ahol megfelelő szabályozás híján a túladóztatás eszközéhez nyúl a mindenkori kormány -, eleve nem lehet azonnal hatályba léptetni a szabályozást. Itt ugyanis már szükséges a hatálybalépést megelőző 45 napos felkészülési időt is figyelembe venni, amit az Ab maga határozott meg.

Feszített tempó mellett is kicsúszott a kormány a határidőből, hiszen elsejéig már csak két hét van. Vagyis vagy azonnal beterjeszti a javaslatokat a kormány az országgyűlésnek, vagy veszélybe kerül a július elsejei hatálybalépés. A törvényalkotási menet egyébként még most is döcög, hiszen a javaslatokat egyelőre képviselők nyújtják be és nem a kormány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A feszes tempó azért is fontos lenne, mert a 10%-os kedvezményes adókulcs kiterjesztésére 500 millió forint adóalapig, illetve a tíz kis adó kivezetésére a vállalkozásoknak is fel kell készülniük. Itt még nem tisztázott, hogy a kormány évközbeni vagy visszamenőleges módosítást tervez-e. Ha évközbenit, akkor a vállalkozásoknak majd ketté kell bontaniuk az idei évet, és az első felét a korábbi, a másodikat pedig az utóbbi szabályok szerint kell kezelniük. Ha a módosítás visszamenőleges lesz, akkor pedig már a júliusban esedékes előlegeknél is figyelembe kell venni az új szabályokat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem