Örökösödési illeték: "aberráció" eltörölni

Pénzcentrum
2010. június 14. 10:02

A kormány eltörölné az örökösödési illetéket egyenes ági rokonok között. Az ellenzék szerint ez igazságtalan, mert a leggazdagabbaknak kedvez, és logikátlan, mert a házastársak kimaradnak a mentességből - írja a Népszabadság.

Tíz kisadónak nevezett adónemet szüntetne meg még idén a kormány. Ezek között szerepel az öröklési illeték egyenes ági öröklés esetén, miközben a házastársra, vagy az elhunyt testvéreire nem vonatkozna az illeték megszűnése.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint a házastársak kihagyása "meglehetősen furcsa és méltánytalan". Két évvel ezelőtt az öröklési illeték alóli mentességet már szélesítették: húszmillió forintig, közeli családtagok, így a házastársak között is. Zara László szerint ennek tudható be, hogy míg 2008-ban több mint 8 milliárd, addig tavaly már csak körülbelül 5 milliárd forint folyt be örökösödési illetékekből.

Zara szerint "egy normális adófizetési morállal" rendelkező országban nincs helye örökösödési illetéknek, hiszen a vagyon után, amit az örökös megkap, egyszer már adózott az örökhagyó.

Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja szerint az illetékmentességnek kell hogy legyen egy ésszerű határa. Kizárt, hogy milliárdos vagyonokat, vállalatokat lehessen örökölni vagy ajándékozni anélkül, hogy a leendő jövedelemszerzés kapcsán ne adna a közösbe az örökös.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője szerint az öröklés melegágya lehet az esélyegyenlőtlenségek újratermelődésének. Az LMP azokkal nem fizettetne illetéket, akik életük első lakásához így jutnak hozzá, "de arra, hogy valaki cégeket vagy több ingatlant örököl, nem lehet vak az állam".

Az örökösödési illeték az egyik legigazságosabb adónem Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint, amit egyenesen "aberráció" eltörölni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?