19 °C Budapest

Kedvezőbb társasági adózás - Tervek és tapasztalatok

Pénzcentrum
2010. június 11. 16:32

Az elmúlt napokban sokakban fogalmazódott meg a kérdés, hogy pontosan mit is kell érteni a 10 százalékos társasági adókulcs bevezetésén, kik tudják hasznosítani és mekkora hatása lesz a költségvetésre. Hegedüs Sándor, az RSM DTM adópartnere szerint a feltételek könnyítése indokolt, azonban kérdéses, hogy nem lazít-e a kormány túlságosan a szabályokon.

Kármán András államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a hatályos szabályozás szerinti feltételeknek nem kell majd megfelelni, ahhoz, hogy alkalmazni lehessen a tíz százalékos adókulcsot 500 millió forintos adóalapig. A szabálymódosítások akár már július 1-jétől is hatályba léphetnek, de mik is ezek a feltételek, amelyek a jelenlegi társasági adótörvényben még megtalálhatóak?

1.) A társaság nem vehet igénybe társasági adókedvezményt
2.) Legalább egy főt foglakoztat
3.) Adóalapja, vagy adózás előtti eredménye eléri a jövedelem minimumot
4.) Rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek megfelel
5.) A Társaság a dolgozói után átlagban legalább a minimálbér kétszerese, a leghátrányosabb térségben székhellyel rendelkező társaság esetén a dolgozói után legalább a minimálbér összege után egészségbiztosítási, nyugdíjbiztosítási járulékot vall be.
6.) A megtakarított adót a következő 4 évben beruházásra, hiteltörlesztésre, vagy korábban munkanélküli, megváltozott munkaképességű munkavállaló, vagy pályakezdő személy jellegű kifizetésére kell használni.

A fenti feltételek, tekintettel arra, hogy együttesen kell azoknak megfelelni kifejezetten szigorúnak mondhatók. Ebből is adódik, hogy 2008-ban mindössze 2 701 vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel, noha legalább 237 ezer lett volna rá jogosult. A kört radikálisan, több mint 30 százalékot meghaladó mértékben leszűkítette az a körülmény, hogy a társaságok nem érték el az. ún. jövedelem minimumot. A cégek számára minden bizonnyal komoly visszatartó erőt jelentett a 4 éves elköteleződés is, mely jövőbeni beruházásokra, foglalkoztatásra vonatkozott. Mindezek alapján indokoltnak tűnik a feltételek lazítása, ugyanakkor nem lenne elvetendő pár feltétel fenntartása egyéb, korábban szintén megfogalmazott célok elérése érdekében is. Ilyen különösen a foglalkoztatáshoz, rendezett munkaügyi kapcsolatokhoz, vagy éppen a járulékfizetési minimumhoz kapcsolódó szabályok - véli a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Általánosnak tekinthető a vélekedés, hogy e rendelkezés jelentősen javítaná a magyarországi kis- és középvállalkozások versenyképességét a régióban, egyben elősegíthetné azok megerősödését, ezáltal közvetetten a foglalkoztatottsági helyzetet is javíthatná. Mindezek alapján a kalkulált 70 milliárd forint adókiesés a későbbi években várhatóan megtérülhetne.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30