20 °C Budapest

Nyolc hiba, amit ne kövess el az adóbevallásodban!

2010. április 27. 05:40

Aláírás nélkül érvénytelen! Idén is május 20-a az éves adóbevallások postára adásának illetve elektronikus elküldésének határideje. Az adóhatóság korábbi tájékoztatása szerint a bevallásukban hibázók többsége már a nyomtatvány főoldalán ront. Mire figyelj, ha nem szeretnél bosszantó hibát véteni, mely érvényteleníti az szja bevallásod? A következő sorokból megtudhatod...

A 2009-es adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallás benyújtására a 0953-as sorszámú APEH bevallási nyomtatvány szolgál. A nyomtatványokat az adózók már korábban postai úton kézhez kapták, illetve számítógépes kitöltésre letölthetik az APEH honlapjáról. Azon adózók, akikhez valamilyen oknál fogva nem jutott el a bevallási csomag, és kézzel kívánják kitölteni bevallásukat, minden APEH ügyfélszolgálaton ingyenesen hozzájuthatnak a bevallási ívekhez.

Az adóbevallásoknál a leggyakoribb hiba, hogy a magánszemélyek sokszor a helyesen kitöltött adóbevallásukat figyelmetlenségből nem írják alá az összes szükséges helyen, ezáltal a bevallási nyomtatványuk érvénytelen lesz. A postán elküldött adóbevallásokat minden olyan lap alján - így a főlap alján is - alá kell írni, ahol előnyomtatva a következő szöveg szerepel: "Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a bevallásban közölt adatok a valóságnak megfelelnek". Alá kell írni a kézzel kitöltött nyomtatványokat és az Általános Nyomtatványkitöltővel (ÁNYK) készített majd postai úton elküldött bevallásokat is. Az ÁNYK-val készített és az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan elküldött bevallásokat az ügyfélkapus küldés során elektronikusan hitelesítik az adózók.

Hogyan lehet az Ügyfélkapura regisztrálni?
Az ügyfélkapus regisztrációt az okmányirodák végzik. A regisztráció, és az ügyfélkapu használata ingyenes. Az okmányirodákban előzetesen időpontot lehet igényelni, a regisztráció egy gyakorlott ügyintézővel nem kerül 5 percnél több időbe.

Abban az esetben, ha az okmányirodában esetleg csak a bevallási határidők utánra tudnának időpontot biztosítani, érdemes az APEH Ügyfélszolgálati Irodáiban regisztrálni. Utóbbira tavaly ősz óta van lehetőség. Az ügyintézés az APEH-nál is ingyenes és gyors.

A regisztrációhoz az állampolgárnak szüksége van egy személyazonosító okmányra, és egy elektronikus levelezési címre, ahová a rendszer a regisztrációt követően automatikusan elküldi az első belépéshez szükséges kódot, amely a regisztráció napjától számítva 5 napig használható.

Az ügyfélkapus tárhelyet a regisztráltak a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül érhetik el. Az első belépés után egy új - csak a felhasználó által ismert - jelszót kell kitalálni. Az új jelszó érvényességi idejét legfeljebb két évre lehet beállítani.


Gyakori hiba, ezért érdemes figyelni rá, hogy a bevallást tevő adózó nem pontosan adja meg saját adóazonosító jelét vagy adószámát. Magánszemélyeknek a 10 számjegyű adóazonosító jelüket kell feltüntetni, melyet adóigazolványukon találnak. Az adóazonosító jelet illetve az adószámot az adózó nevével együtt a főlapon és minden további bevallási lap fejlécén kell szerepeltetni. ÁNYK-t használóknak elég egyszer, a főlapon kitölteni ezeket az adatokat. A program ezután minden, az adóbevallás szempontjából releváns oldalra automatikusan átmásolja az adatokat.

Ugyan nem lesz hibás az adóbevallása, de felesleges köröktől kímélheti meg magát az adózó, ha adóvisszaigénylés esetén a bevallás főlapján megjelöli a visszaigénylés tényét, és pontosan megadja a számlaszámát vagy postai átutalás esetén azt a címet, ahova a visszatérítést kéri. Amennyiben az adózó elfelejti az X-et a főoldalon a számára megfelelő sorba húzni, később csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat a pénzéhez.

Sokan elrontják a kifizető által levont adó sorát, és azt saját kötelezettségként tüntetik fel. A 0953-C lapon a kifizető (pl. a munkáltató) által levont adóelőleget "55. A kifizetők által levont adóelőleg összege" sorban kell feltüntetni.

Gyakori hiba továbbá az is, hogy a munkáltatói adómegállapítást választók megfeledkeznek a munkáltatójuknak tett nyilatkozatukról, és önbevallást is tesznek. Ebben az esetben az APEH-nak adóvizsgálattal kell megállapítania melyik bevallás az érvényes.

A cikk még folytatódik, kattints!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Adójukról rendelkezőknek, vagyonadósoknak, különadósoknak

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény (rendelkezés az adóról; 0953-03-as lap kitöltése) esetén sűrűn előforduló hiba, hogy a 139. sorban az adózók biztosítópénztáruk számlaszáma helyett saját bankszámlaszámukat adják meg. A 139. sorban tehát az adózó azon biztosítópénztárának adatait kell megadnia, ahová - jogosultság esetén - a személyi jövedelemadójának egy korlátozott részét utaltatni szeretné.

Először és utoljára

Idén először kell figyelniük az adózóknak a nagy értékű vagyontárgyaik (170 LE vagy ennél erősebb, nagy teljesítményű személygépjárművek; vízi valamint légi járművek) adójának bevallására és befizetésére. Amennyiben a magánszemély rendelkezik adóköteles vagyontárggyal és szja bevallásra kötelezett, úgy a 0953-1042-es kapcsolt nyomtatványt kell kitöltenie. Ha az adózó szja bevallásra nem kötelezett, de vagyonadó-bevallást kell tennie, a különálló 1042-es nyomtatványt használhatja. A bevallási határidő mindkét esetben május 20-a. A 2010-es vagyonadó első felét a bevallás határidejéig, a második felét pedig szeptember 30-ig kell megfizetni az APEH számlájára.

(A lakóingatlanok adózására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket az Alkotmánybíróság január 26-i döntésével visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. Így a lakóingatlanokat sem a bevallásban nem kell feltüntetni, sem pedig adót nem kell utánuk fizetni.)

A 2009-es adóévre vonatkozóan utoljára kell figyelniük az adózóknak a 4%-os különadó fizetési kötelezettségük bevallására és teljesítésére. Éves bruttó 7.453.300 forintos összevonandó jövedelem felett nem szabad megfeledkezni a bevallásban a különadóra vonatkozó adatok (0953-07-es lap) kitöltéséről sem.

A 2009. évi személyi jövedelemadó-bevallás kitöltéséről pontos és részletes információkat erre a linkre kattintva lehet olvasni az APEH hivatalos tájékoztatójában.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08