12 °C Budapest

Egyszerűsített bevallást kértél? Fontos infók az APEH-től!

Pénzcentrum
2010. április 20. 04:32

Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok kiküldését az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A papír alapú bevallási ajánlatok többségét már postára adták, a maradékot és az elektronikus ajánlatokat is hamarosan útnak indítják.

A 2009. adóévre vonatkozóan az egyszerűsített bevallás adóhatóság által történő elkészítéséhez szükséges 0953Ny nyilatkozatok feldolgozása már megtörtént. A nyilatkozatok postára adásának határideje 2010. február 15-e volt, melyet egy nappal sem léphettek túl az adózók, amennyiben azt szerették volna, hogy az APEH valóban el is készítse számukra bevallási ajánlatot.

A nyilatkozatokat kétféleképpen (elektronikusan illetve postai úton) lehetett eljuttatni az APEH-hoz. A nyilatkozatukat postán feladóknak az állami adóhivatal szintén postán küldi meg a bevallási ajánlatot. Az elektronikus utat választó magánszemélyeknek pedig az ügyfélkapus tárhelyére érkezik a bevallási ajánlat.

Az adóhatósághoz idén összesen 244 319 darab 0953Ny nyilatkozat érkezett. Ebből a benyújtási határidőt követően beküldött - és ezáltal érvénytelen - nyilatkozatok száma 5668volt. Jogosulatlanul tett nyilatkozatot 422 magánszemély, 113 magánszemély pedig a nyilatkozattételt követően elhunyt.

Érkeztek az adóhatósághoz hibásan benyújtott nyilatkozatok is, és ha azt a magánszemély az adóhatóság felszólítása ellenére, a megadott határidőn belül nem javította, a nyilatkozata érvénytelen maradt. Az említett esetekben az adózók levélben kaptak értesítést a nyilatkozatuk érvénytelenségéről, valamint a 0953-as személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségükről.

Idén többen választhatták az egyszerűsített bevallást

A törvényi változásoknak köszönhetően a tavalyi évhez képest bővült azon adózók köre, akik a 2009. adóévre vonatkozóan az egyszerűsített bevallás mellett dönthettek. Így idén választhatták az egyszerűsített bevallástat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho) adózók is, valamint azok az adózók is, akik olyan jövedelmet szereztek, melyet 11%-os egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terhel.

A törvényi lazításnak köszönhetően a tavalyi (2008-as) bevalláshoz képest a nyilatkozók közül idén jóval kevesebben kerültek a jövedelemadatok alapján elutasításra: mindössze 7354-en, a tavalyi közel 30 ezer adózó helyett.

Az APEH "hozott anyagból" dolgozott

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adóhatóság hangsúlyozza, hogy a bevallási ajánlatok a hibátlan nyilatkozatok, a munkáltatók és kifizetők adatai, valamint a kontroll adatok alapján készültek el.

A tavalyi évhez képest kisebb számban kapnak értesítést azon magánszemélyek, akik kérték az egyszerűsített bevallás elkészítését, azonban az adóhatóság nyilvántartásában nem szerepel a munkáltatók/kifizetők által lejelentett jövedelem, ez összesen 8316 magánszemélyt érint. Ebben az esetben is segítséget ajánl fel az adóhatóság. Amennyiben a magánszemély az APEH levelével és a kapott igazolásaival felkeresi az adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálati irodáját, úgy segítséget kap a 0953-as személyi jövedelemadó-bevallása elkészítéséhez, melynek benyújtási határideje idén is május 20-a.

Hol tart az ajánlatok kiküldése?

A beérkezett 0953Ny nyilatkozatok feldolgozását követően eddig 220 723 magánszemély részére készítette el a bevallási ajánlatot az adóhatóság, melyek postázását már megkezdte. A Pénzcentrum érdeklődésére az APEH-nál elmondták, hogy eddig 130 ezer boríték futott ki a hivatalból. Az elektronikus ajánlatokat pedig a hétvégén és a jövő hét elején küldik ki annak a 40 573 adózónak, akik éltek a kérelmek elektronikus benyújtásának lehetőségével.

A 2009-es adóévre vonatkozó több mint negyvenezer elektronikusan beküldött egyszerűsített bevallás közel duplája a 2008-as 22 322 ugyanilyen elektronikus dokumentumnak. Az APEH által közölt adatok alapján elmondható, hogy az egyszerűsített bevallást választó magánszemélyek közel 20%-a az alacsonyabb költségen feldolgozható, és az adózók számára is gyorsabb elektronikus utat választotta egyszerűsített bevallása benyújtására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem