36 °C Budapest

Egyszerűsített bevallást kértél? Fontos infók az APEH-től!

Pénzcentrum
2010. április 20. 04:32

Megkezdte az egyszerűsített bevallási ajánlatok kiküldését az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A papír alapú bevallási ajánlatok többségét már postára adták, a maradékot és az elektronikus ajánlatokat is hamarosan útnak indítják.

A 2009. adóévre vonatkozóan az egyszerűsített bevallás adóhatóság által történő elkészítéséhez szükséges 0953Ny nyilatkozatok feldolgozása már megtörtént. A nyilatkozatok postára adásának határideje 2010. február 15-e volt, melyet egy nappal sem léphettek túl az adózók, amennyiben azt szerették volna, hogy az APEH valóban el is készítse számukra bevallási ajánlatot.

A nyilatkozatokat kétféleképpen (elektronikusan illetve postai úton) lehetett eljuttatni az APEH-hoz. A nyilatkozatukat postán feladóknak az állami adóhivatal szintén postán küldi meg a bevallási ajánlatot. Az elektronikus utat választó magánszemélyeknek pedig az ügyfélkapus tárhelyére érkezik a bevallási ajánlat.

Az adóhatósághoz idén összesen 244 319 darab 0953Ny nyilatkozat érkezett. Ebből a benyújtási határidőt követően beküldött - és ezáltal érvénytelen - nyilatkozatok száma 5668volt. Jogosulatlanul tett nyilatkozatot 422 magánszemély, 113 magánszemély pedig a nyilatkozattételt követően elhunyt.

Érkeztek az adóhatósághoz hibásan benyújtott nyilatkozatok is, és ha azt a magánszemély az adóhatóság felszólítása ellenére, a megadott határidőn belül nem javította, a nyilatkozata érvénytelen maradt. Az említett esetekben az adózók levélben kaptak értesítést a nyilatkozatuk érvénytelenségéről, valamint a 0953-as személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségükről.

Idén többen választhatták az egyszerűsített bevallást

A törvényi változásoknak köszönhetően a tavalyi évhez képest bővült azon adózók köre, akik a 2009. adóévre vonatkozóan az egyszerűsített bevallás mellett dönthettek. Így idén választhatták az egyszerűsített bevallástat az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho) adózók is, valamint azok az adózók is, akik olyan jövedelmet szereztek, melyet 11%-os egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terhel.

A törvényi lazításnak köszönhetően a tavalyi (2008-as) bevalláshoz képest a nyilatkozók közül idén jóval kevesebben kerültek a jövedelemadatok alapján elutasításra: mindössze 7354-en, a tavalyi közel 30 ezer adózó helyett.

Az APEH "hozott anyagból" dolgozott

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóhatóság hangsúlyozza, hogy a bevallási ajánlatok a hibátlan nyilatkozatok, a munkáltatók és kifizetők adatai, valamint a kontroll adatok alapján készültek el.

A tavalyi évhez képest kisebb számban kapnak értesítést azon magánszemélyek, akik kérték az egyszerűsített bevallás elkészítését, azonban az adóhatóság nyilvántartásában nem szerepel a munkáltatók/kifizetők által lejelentett jövedelem, ez összesen 8316 magánszemélyt érint. Ebben az esetben is segítséget ajánl fel az adóhatóság. Amennyiben a magánszemély az APEH levelével és a kapott igazolásaival felkeresi az adóhatóság bármelyik ügyfélszolgálati irodáját, úgy segítséget kap a 0953-as személyi jövedelemadó-bevallása elkészítéséhez, melynek benyújtási határideje idén is május 20-a.

Hol tart az ajánlatok kiküldése?

A beérkezett 0953Ny nyilatkozatok feldolgozását követően eddig 220 723 magánszemély részére készítette el a bevallási ajánlatot az adóhatóság, melyek postázását már megkezdte. A Pénzcentrum érdeklődésére az APEH-nál elmondták, hogy eddig 130 ezer boríték futott ki a hivatalból. Az elektronikus ajánlatokat pedig a hétvégén és a jövő hét elején küldik ki annak a 40 573 adózónak, akik éltek a kérelmek elektronikus benyújtásának lehetőségével.

A 2009-es adóévre vonatkozó több mint negyvenezer elektronikusan beküldött egyszerűsített bevallás közel duplája a 2008-as 22 322 ugyanilyen elektronikus dokumentumnak. Az APEH által közölt adatok alapján elmondható, hogy az egyszerűsített bevallást választó magánszemélyek közel 20%-a az alacsonyabb költségen feldolgozható, és az adózók számára is gyorsabb elektronikus utat választotta egyszerűsített bevallása benyújtására.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?