Áfakavalkád a boltokban: a kereskedők büntetéstől tartanak

2009. július 2. 08:17

Az áfa módosítása a vásárlókon túl a kereskedőket is érzékenyen érinti, a pénztárgépek átállítása és az új bizonylatok sokaknak megnehezítik az életét. A boltosok augusztus végéig kaptak haladékot a pénztárgépek átállítására, addig kézzel kell írniuk a bizonylatokat. A változásokat nem győzik követni, sokan büntetésre számítanak.

20 %-ról 25 %-ra nőtt elsejétől az áfa általános kulcsa, de tegnaptól él a 18 %-os kulcs is, amely a tejtermékeket és pékárukat terheli. A változások megnehezíti a kereskedők munkáját, mivel az új rendszer bonyolult, az átállás pedig időigényes.

Az adómérték változása miatt át kell állítani a pénztárgépeket és taxamétereket, s ezt csak az arra jogosult szerviz végezheti el. Az átállításra a pénztárgépet használók augusztus 31-ig kaptak haladékot, de addig szigorúan kézzel írt bizonylatot kötelesek kiállítani. A szervizek előtt kígyózó sorokban állnak a boltosok és az üzlettulajdonosok. A változások miatt arra panaszkodtak, hogy már így is jelentősen megcsappant a forgalmuk, s az áremelkedésnek drasztikus hatásai lesznek. Többen veszteséggel, létszámleépítéssel, boltbezárással számolnak.

A kereskedők a pénztárgép átállítására várnak (Forrás: Magyar Hírlap)

"Más áfakulcs alá esik a tészta és a tej, vagyis egy átlagos bevásárláskor különböző mértékben kell az áfát is beütni" - panaszolta az egyik szerviz előtt már több órája várakozó üzlettulajdonos. Társaival együtt az a véleménye, hogy minden igyekezetük és készséges fáradozásuk ellenére akár "hiba is csúszhat a gépezetbe", s szinte lehetetlen lesz elkerülni az adó- és áfacsalást, amiért komoly büntetést kaphatnak.

"Ma reggel vásároltam, ha nem velem történik, és nem látom, akkor nem hiszem el. A háztartási keksz 25 %-os áfakulcs alá esik, a piskótatallér már 18 %-os alá, pedig semmi köze a tejtermékhez. Vettem pudingot, amelyre tejtermék lévén 18 %-os áfát fizettem. Ám a Túró Rudira, amelynek 70-80 %-a túró, vagyis tejtermék, 25 %-os áfamértéket kellett fizetnem" - mondta egy másik sorbanálló.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Többen úgy vélik, hogy óriási a káosz, a kisebb üzletek, boltok és a kevésbé figyelmes tulajdonosok biztosan elhasalnak majd az áfa megállapításában. Azoknak a boltosoknak, akik a kedvezményes áfa alá tartozó tejet és kenyeret is árusítanak, kétszer kell szervizbe vinniük pénztárgépüket. Első alkalommal június végéig kellett elvégeztetniük az átállítást, hogy a szerviz létrehozza a megfelelő áfagyűjtőket. Másodszor augusztus végéig, hogy ott elvégezzék a végleges beállításokat. Minthogy júliustól változott az áfa, az érintett boltosoknak az adóhatósághoz is jelentést kellett készíteniük, el kellett számolniuk a januártól június végéig lebonyolított forgalommal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm