15 °C Budapest

Áfakavalkád a boltokban: a kereskedők büntetéstől tartanak

2009. július 2. 08:17

Az áfa módosítása a vásárlókon túl a kereskedőket is érzékenyen érinti, a pénztárgépek átállítása és az új bizonylatok sokaknak megnehezítik az életét. A boltosok augusztus végéig kaptak haladékot a pénztárgépek átállítására, addig kézzel kell írniuk a bizonylatokat. A változásokat nem győzik követni, sokan büntetésre számítanak.

20 %-ról 25 %-ra nőtt elsejétől az áfa általános kulcsa, de tegnaptól él a 18 %-os kulcs is, amely a tejtermékeket és pékárukat terheli. A változások megnehezíti a kereskedők munkáját, mivel az új rendszer bonyolult, az átállás pedig időigényes.

Az adómérték változása miatt át kell állítani a pénztárgépeket és taxamétereket, s ezt csak az arra jogosult szerviz végezheti el. Az átállításra a pénztárgépet használók augusztus 31-ig kaptak haladékot, de addig szigorúan kézzel írt bizonylatot kötelesek kiállítani. A szervizek előtt kígyózó sorokban állnak a boltosok és az üzlettulajdonosok. A változások miatt arra panaszkodtak, hogy már így is jelentősen megcsappant a forgalmuk, s az áremelkedésnek drasztikus hatásai lesznek. Többen veszteséggel, létszámleépítéssel, boltbezárással számolnak.

A kereskedők a pénztárgép átállítására várnak (Forrás: Magyar Hírlap)

"Más áfakulcs alá esik a tészta és a tej, vagyis egy átlagos bevásárláskor különböző mértékben kell az áfát is beütni" - panaszolta az egyik szerviz előtt már több órája várakozó üzlettulajdonos. Társaival együtt az a véleménye, hogy minden igyekezetük és készséges fáradozásuk ellenére akár "hiba is csúszhat a gépezetbe", s szinte lehetetlen lesz elkerülni az adó- és áfacsalást, amiért komoly büntetést kaphatnak.

"Ma reggel vásároltam, ha nem velem történik, és nem látom, akkor nem hiszem el. A háztartási keksz 25 %-os áfakulcs alá esik, a piskótatallér már 18 %-os alá, pedig semmi köze a tejtermékhez. Vettem pudingot, amelyre tejtermék lévén 18 %-os áfát fizettem. Ám a Túró Rudira, amelynek 70-80 %-a túró, vagyis tejtermék, 25 %-os áfamértéket kellett fizetnem" - mondta egy másik sorbanálló.

Többen úgy vélik, hogy óriási a káosz, a kisebb üzletek, boltok és a kevésbé figyelmes tulajdonosok biztosan elhasalnak majd az áfa megállapításában. Azoknak a boltosoknak, akik a kedvezményes áfa alá tartozó tejet és kenyeret is árusítanak, kétszer kell szervizbe vinniük pénztárgépüket. Első alkalommal június végéig kellett elvégeztetniük az átállítást, hogy a szerviz létrehozza a megfelelő áfagyűjtőket. Másodszor augusztus végéig, hogy ott elvégezzék a végleges beállításokat. Minthogy júliustól változott az áfa, az érintett boltosoknak az adóhatósághoz is jelentést kellett készíteniük, el kellett számolniuk a januártól június végéig lebonyolított forgalommal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.27 16:17
A Magyar Közlöny 2021. évi 162. számában, 2021. szeptember 3-án jelen meg a Kormány 510/2021. (IX.3....
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?