Áfakavalkád a boltokban: a kereskedők büntetéstől tartanak

2009. július 2. 08:17

Az áfa módosítása a vásárlókon túl a kereskedőket is érzékenyen érinti, a pénztárgépek átállítása és az új bizonylatok sokaknak megnehezítik az életét. A boltosok augusztus végéig kaptak haladékot a pénztárgépek átállítására, addig kézzel kell írniuk a bizonylatokat. A változásokat nem győzik követni, sokan büntetésre számítanak.

20 %-ról 25 %-ra nőtt elsejétől az áfa általános kulcsa, de tegnaptól él a 18 %-os kulcs is, amely a tejtermékeket és pékárukat terheli. A változások megnehezíti a kereskedők munkáját, mivel az új rendszer bonyolult, az átállás pedig időigényes.

Az adómérték változása miatt át kell állítani a pénztárgépeket és taxamétereket, s ezt csak az arra jogosult szerviz végezheti el. Az átállításra a pénztárgépet használók augusztus 31-ig kaptak haladékot, de addig szigorúan kézzel írt bizonylatot kötelesek kiállítani. A szervizek előtt kígyózó sorokban állnak a boltosok és az üzlettulajdonosok. A változások miatt arra panaszkodtak, hogy már így is jelentősen megcsappant a forgalmuk, s az áremelkedésnek drasztikus hatásai lesznek. Többen veszteséggel, létszámleépítéssel, boltbezárással számolnak.

A kereskedők a pénztárgép átállítására várnak (Forrás: Magyar Hírlap)

"Más áfakulcs alá esik a tészta és a tej, vagyis egy átlagos bevásárláskor különböző mértékben kell az áfát is beütni" - panaszolta az egyik szerviz előtt már több órája várakozó üzlettulajdonos. Társaival együtt az a véleménye, hogy minden igyekezetük és készséges fáradozásuk ellenére akár "hiba is csúszhat a gépezetbe", s szinte lehetetlen lesz elkerülni az adó- és áfacsalást, amiért komoly büntetést kaphatnak.

"Ma reggel vásároltam, ha nem velem történik, és nem látom, akkor nem hiszem el. A háztartási keksz 25 %-os áfakulcs alá esik, a piskótatallér már 18 %-os alá, pedig semmi köze a tejtermékhez. Vettem pudingot, amelyre tejtermék lévén 18 %-os áfát fizettem. Ám a Túró Rudira, amelynek 70-80 %-a túró, vagyis tejtermék, 25 %-os áfamértéket kellett fizetnem" - mondta egy másik sorbanálló.

Többen úgy vélik, hogy óriási a káosz, a kisebb üzletek, boltok és a kevésbé figyelmes tulajdonosok biztosan elhasalnak majd az áfa megállapításában. Azoknak a boltosoknak, akik a kedvezményes áfa alá tartozó tejet és kenyeret is árusítanak, kétszer kell szervizbe vinniük pénztárgépüket. Első alkalommal június végéig kellett elvégeztetniük az átállítást, hogy a szerviz létrehozza a megfelelő áfagyűjtőket. Másodszor augusztus végéig, hogy ott elvégezzék a végleges beállításokat. Minthogy júliustól változott az áfa, az érintett boltosoknak az adóhatósághoz is jelentést kellett készíteniük, el kellett számolniuk a januártól június végéig lebonyolított forgalommal.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58