Meglepetés a biztosítóknak az áfás számla

Pénzcentrum
2009. július 1. 08:17

Meglepte a biztosítókat a parlament gazdasági bizottsága, amikor a biztosítási törvény 96. §-át a következővel javasolta kiegészíteni:

"A biztosító biztosítási szerződésből eredő kötelezettségével összefüggésben a károsító eseményt megelőző állapot visszaállításához vagy a bekövetkezett kár következményeinek megszüntetéséhez szükséges, áfa köteles szolgáltatás ellenértéke (anyag-, javítási, illetve helyreállítási költség) után az áfa összegének megfelelő összeg megtérítésére csak olyan számla alapján vállalhat kötelezettséget, illetve térítheti meg azt az arra jogosultnak, amelyen feltüntetik az áfa összegét vagy amelyből annak összege kiszámítható."

Ezt a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosítási javaslathoz fűzte hozzá a bizottság, a gazdaság kifehérítésére hivatkozva. A kormány nem támogatta a javaslatot, de a bizottság külön szavazást kért rá, és a parlament elfogadta a módosítást.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a gyorsított kárrendezés végének tartja az új szabályt, hiszen a gyorsaság lényege az ügyfél és a biztosító megállapodása egy mindkettejük által elfogadható összegben. A számla ilyenkor szóba sem kerül, ezután viszont csak számla ellenében fizethetnek.

A biztosítók jogászai is próbálnak fogást találni a szabályon, és az eddig eltérő bírósági döntések feloldásának tartják azt. Egyes biztosítottak ugyan is kifogásolták, hogy a számla nélküli kárrendezéskor a biztosítók nettó - áfa nélküli - összeget fizettek, míg ha hoz számlát az ügyfél, akkor kapja csak meg a bruttó (áfás) összeget. A bíróságok egy része viszont megítélte számla nélkül is a bruttó összeget, míg mások ezt elutasították. Véleményük szerint az új szabály egyértelművé teszi, hogy számla nélkül nettó, míg számlával bruttó összeget kell fizetnie a biztosítónak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 5. 20:30
Éppen gondolkodtam, hogy lassan kellene a gyerekeknek saját bankkártya és alkalmazás hozzá, csak hog...
Kasza Elliott-tal  |  2022. október 5. 19:27
Ha érdekel az osztalékalapú befektetés, olvasgatod itt a blogon az elemzéseimet, velem együtt k...
MEDIA1  |  2022. október 5. 19:14
A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kr...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 15:07
A babaváró hitel önmagában is egy igen kedvez konstrukció, hiszen a kölcsönhöz kamatmentesség és tar...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?