0 °C Budapest

Meglepetés a biztosítóknak az áfás számla

Pénzcentrum
2009. július 1. 08:17

Meglepte a biztosítókat a parlament gazdasági bizottsága, amikor a biztosítási törvény 96. §-át a következővel javasolta kiegészíteni:

"A biztosító biztosítási szerződésből eredő kötelezettségével összefüggésben a károsító eseményt megelőző állapot visszaállításához vagy a bekövetkezett kár következményeinek megszüntetéséhez szükséges, áfa köteles szolgáltatás ellenértéke (anyag-, javítási, illetve helyreállítási költség) után az áfa összegének megfelelő összeg megtérítésére csak olyan számla alapján vállalhat kötelezettséget, illetve térítheti meg azt az arra jogosultnak, amelyen feltüntetik az áfa összegét vagy amelyből annak összege kiszámítható."

Ezt a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosítási javaslathoz fűzte hozzá a bizottság, a gazdaság kifehérítésére hivatkozva. A kormány nem támogatta a javaslatot, de a bizottság külön szavazást kért rá, és a parlament elfogadta a módosítást.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a gyorsított kárrendezés végének tartja az új szabályt, hiszen a gyorsaság lényege az ügyfél és a biztosító megállapodása egy mindkettejük által elfogadható összegben. A számla ilyenkor szóba sem kerül, ezután viszont csak számla ellenében fizethetnek.

A biztosítók jogászai is próbálnak fogást találni a szabályon, és az eddig eltérő bírósági döntések feloldásának tartják azt. Egyes biztosítottak ugyan is kifogásolták, hogy a számla nélküli kárrendezéskor a biztosítók nettó - áfa nélküli - összeget fizettek, míg ha hoz számlát az ügyfél, akkor kapja csak meg a bruttó (áfás) összeget. A bíróságok egy része viszont megítélte számla nélkül is a bruttó összeget, míg mások ezt elutasították. Véleményük szerint az új szabály egyértelművé teszi, hogy számla nélkül nettó, míg számlával bruttó összeget kell fizetnie a biztosítónak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 21:49
A Media1 értesülése szerint a Viaplay skandináv streamingszolgáltató arra készül, hogy megválik a bu...
Kiszámoló  |  2023. december 5. 20:54
Megjelent az új napelemes pályázat. A jó hír, hogy van ilyen pályázat, azt a bő 75 milliárdot osztjá...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem