6 °C Budapest

A világ leggazdagabb adócsalói! Akik mindenre képesek!

Pénzcentrum
2008. július 10. 13:00

Éveken keresztül az adócsalás szinte egy játék volt a leggazdagabbak és az amerikai kormány között, amiben sokszor az adócsalók nyertek. Európában viszont az adókötelezettségek behajtása sokszor nagyobb sikerrel járt. A német kormány sikeresen derítette fel az elkerülőket, akik milliókat tartottak liechtensteini számlákon, bár az tény, hogy némi segítséggel. Nézzük meg, kik csaltak a legtöbbet...

A németeknek eladott lista számos más nemzetiségű adóelkerülő nevét és személyes illetve számlaadatait is tartalmazza, így 100 amerikaiét is. Az amerikai hatóságok ezért már bírósághoz is fordultak, hogy a szóban forgó bank a továbbiakban adja ki azoknak az adatait, akiknél felmerül az adókötelezettség elmulasztása.

Európa legnagyobb bankja felelni fog?

Washington alapvető célja, hogy feltárja azokat az eddig rejtett helyeket, ahol van lehetőség pénzt tartalékolni a terrorista támadások fedezetére, mint a 2001 szeptember 11.-i merénylet. Az adók mértéke miatt egyre emelkedik azoknak az állampolgároknak a száma, akik Andorra, Svájc, vagy a Kajmán-szigetek különböző bankjaiba rejtik a pénzüket. Ezzel egyetemben viszont a hatóságok is egyre szigorúbban lépnek fel az adófizetési kötelezettségeiket elkerülni vágyókkal szemben.

A jelenlegi erőfeszítések jó alkalmat teremtettek arra, hogy megvizsgáljuk a múltat is, és összeszedjük, hogy az elmúlt években kik voltak a leggazdagabb adócsalók a világban...

Nem meglepő módon Amerika dominál a listán, innen származik a legtöbb módos adócsaló. Itt van például Leona Helmsley, aki szerint csak a kis emberek fizetnek adót. 1989-ben fogták el adócsalás vádjával, de még 2007-es halálakor is milliárdos volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2007 decemberében pedig az ingatlanmogul Igor Olenicoff-ot találta bűnösnek a bíróság, amikor kiderült, hogy hamis adatokkal adta be az adóbevallását. A múlt hónapban derült ki, hogy az UBS egyik dolgozója, Bradley Birkenfeld segített neki 200 millió dollárt (29,4 milliárd forint) elrejteni tengerentúli számlákon.

Az elmúlt években Oroszországban is kemény erőfeszítéseket tesznek az adócsalások leleplezéséért. Talán az egyik leghíresebb a Yukos olajtársaság korábbi vezetője, Mikhail Khodorkovsky esete. 2003-ban fogták el csalás és adóelkerülés vádjával, jelenleg is 8 éves börtönbüntetését tölti. De még az is lehet, hogy tovább marad börtönben, ugyanis a kormány nemrég újra perbe fogta, most pénzmosás vádjával.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm