A világ leggazdagabb adócsalói! Akik mindenre képesek!

Pénzcentrum
2008. július 10. 13:00

Éveken keresztül az adócsalás szinte egy játék volt a leggazdagabbak és az amerikai kormány között, amiben sokszor az adócsalók nyertek. Európában viszont az adókötelezettségek behajtása sokszor nagyobb sikerrel járt. A német kormány sikeresen derítette fel az elkerülőket, akik milliókat tartottak liechtensteini számlákon, bár az tény, hogy némi segítséggel. Nézzük meg, kik csaltak a legtöbbet...

A németeknek eladott lista számos más nemzetiségű adóelkerülő nevét és személyes illetve számlaadatait is tartalmazza, így 100 amerikaiét is. Az amerikai hatóságok ezért már bírósághoz is fordultak, hogy a szóban forgó bank a továbbiakban adja ki azoknak az adatait, akiknél felmerül az adókötelezettség elmulasztása.

Európa legnagyobb bankja felelni fog?

Washington alapvető célja, hogy feltárja azokat az eddig rejtett helyeket, ahol van lehetőség pénzt tartalékolni a terrorista támadások fedezetére, mint a 2001 szeptember 11.-i merénylet. Az adók mértéke miatt egyre emelkedik azoknak az állampolgároknak a száma, akik Andorra, Svájc, vagy a Kajmán-szigetek különböző bankjaiba rejtik a pénzüket. Ezzel egyetemben viszont a hatóságok is egyre szigorúbban lépnek fel az adófizetési kötelezettségeiket elkerülni vágyókkal szemben.

A jelenlegi erőfeszítések jó alkalmat teremtettek arra, hogy megvizsgáljuk a múltat is, és összeszedjük, hogy az elmúlt években kik voltak a leggazdagabb adócsalók a világban...

Nem meglepő módon Amerika dominál a listán, innen származik a legtöbb módos adócsaló. Itt van például Leona Helmsley, aki szerint csak a kis emberek fizetnek adót. 1989-ben fogták el adócsalás vádjával, de még 2007-es halálakor is milliárdos volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2007 decemberében pedig az ingatlanmogul Igor Olenicoff-ot találta bűnösnek a bíróság, amikor kiderült, hogy hamis adatokkal adta be az adóbevallását. A múlt hónapban derült ki, hogy az UBS egyik dolgozója, Bradley Birkenfeld segített neki 200 millió dollárt (29,4 milliárd forint) elrejteni tengerentúli számlákon.

Az elmúlt években Oroszországban is kemény erőfeszítéseket tesznek az adócsalások leleplezéséért. Talán az egyik leghíresebb a Yukos olajtársaság korábbi vezetője, Mikhail Khodorkovsky esete. 2003-ban fogták el csalás és adóelkerülés vádjával, jelenleg is 8 éves börtönbüntetését tölti. De még az is lehet, hogy tovább marad börtönben, ugyanis a kormány nemrég újra perbe fogta, most pénzmosás vádjával.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?