10 °C Budapest

A világ leggazdagabb adócsalói! Akik mindenre képesek!

Pénzcentrum
2008. július 10. 13:00

Éveken keresztül az adócsalás szinte egy játék volt a leggazdagabbak és az amerikai kormány között, amiben sokszor az adócsalók nyertek. Európában viszont az adókötelezettségek behajtása sokszor nagyobb sikerrel járt. A német kormány sikeresen derítette fel az elkerülőket, akik milliókat tartottak liechtensteini számlákon, bár az tény, hogy némi segítséggel. Nézzük meg, kik csaltak a legtöbbet...

A németeknek eladott lista számos más nemzetiségű adóelkerülő nevét és személyes illetve számlaadatait is tartalmazza, így 100 amerikaiét is. Az amerikai hatóságok ezért már bírósághoz is fordultak, hogy a szóban forgó bank a továbbiakban adja ki azoknak az adatait, akiknél felmerül az adókötelezettség elmulasztása.

Európa legnagyobb bankja felelni fog?

Washington alapvető célja, hogy feltárja azokat az eddig rejtett helyeket, ahol van lehetőség pénzt tartalékolni a terrorista támadások fedezetére, mint a 2001 szeptember 11.-i merénylet. Az adók mértéke miatt egyre emelkedik azoknak az állampolgároknak a száma, akik Andorra, Svájc, vagy a Kajmán-szigetek különböző bankjaiba rejtik a pénzüket. Ezzel egyetemben viszont a hatóságok is egyre szigorúbban lépnek fel az adófizetési kötelezettségeiket elkerülni vágyókkal szemben.

A jelenlegi erőfeszítések jó alkalmat teremtettek arra, hogy megvizsgáljuk a múltat is, és összeszedjük, hogy az elmúlt években kik voltak a leggazdagabb adócsalók a világban...

Nem meglepő módon Amerika dominál a listán, innen származik a legtöbb módos adócsaló. Itt van például Leona Helmsley, aki szerint csak a kis emberek fizetnek adót. 1989-ben fogták el adócsalás vádjával, de még 2007-es halálakor is milliárdos volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2007 decemberében pedig az ingatlanmogul Igor Olenicoff-ot találta bűnösnek a bíróság, amikor kiderült, hogy hamis adatokkal adta be az adóbevallását. A múlt hónapban derült ki, hogy az UBS egyik dolgozója, Bradley Birkenfeld segített neki 200 millió dollárt (29,4 milliárd forint) elrejteni tengerentúli számlákon.

Az elmúlt években Oroszországban is kemény erőfeszítéseket tesznek az adócsalások leleplezéséért. Talán az egyik leghíresebb a Yukos olajtársaság korábbi vezetője, Mikhail Khodorkovsky esete. 2003-ban fogták el csalás és adóelkerülés vádjával, jelenleg is 8 éves börtönbüntetését tölti. De még az is lehet, hogy tovább marad börtönben, ugyanis a kormány nemrég újra perbe fogta, most pénzmosás vádjával.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?