12 °C Budapest

Hogyan szokás áfát csalni? Az átverés magasiskolája...

Pénzcentrum
2008. május 30. 05:40

Milliárdokról van szó! A módszerek szerteágazóak, próbálkozók mindig vannak, sokszor nem kevés sikerrel. Az adócsalás egyes vállalkozóknál, cégeknél szinte már életforma, mindig újabb és újabb ötleteket eszelnek ki, vajon hogyan lehetne még kevesebb adót befizetni az államnak a keservesen megkeresett forintokból. Erre természetesen mindig vannak próbálkozások, de a standard, bejáratott módszerek valahogy az esetek nagy többségében "megbízhatóbbnak" bizonyulnak. Lássuk, hogyan is kell adót csalni...

Mennyi kárt okoznak évente az államnak?

Az áfacsalások ugyan sokaknak azt jelentik, hogy rengeteg pénzt spórolnak meg maguknak, a másik oldalt tekintve viszont azok az adózók, akik egyébként rendesen fizetnek, egyre nagyobb terheket kénytelenek elviselni, hogy az állami kiadások fedezete meglegyen. Az évente milliárdos összegeket elérő adócsalás ellen az állam is próbál intézkedéseket tenni. Ez mind országos, mind uniós szinten komoly feladat, viszont egyre hatékonyabbak a fellépés eszközei is.

Újra vadásznak az adócsalókra: létrejött a globális adóhatóság!

Az ellenőrzések nagy részt képviselnek az adóhatóság munkájában. Ebbe beletartozik a cégek adóellenőrzése, és a vagyonosodási vizsgálatok is. Korábban az adózók csak céges szinten rettegtek attól, hogy a postaládát kinyitva egy levél várja őket, amelyben egy adóvizsgálatra vonatkozó értesítés lapul. Manapság viszont már magánszemélyként is sokan tartanak attól, hogy vajon kopogtat-e a revizor, vagy sem. A 2007-es ellenőrzések jó pár milliárd forint adóhiányt tártak fel, amelyeknek 80-82 százaléka az áfával volt kapcsolatos.

2007-es ellenőrzések száma és a kapcsolódó megállapítások összege

 


A 2007-es rekordok közé tartozik, hogy a legnagyobb adóhiány, amit egy vizsgálat során az APEH talált, 6,5 milliárd forint volt áfatartozásból. Az összes ellenőrzési megállapítás évről évre emelkedik a végzett vizsgálatok számával arányban. 2007-ben az összes feltárt nettó adókülönbözet elérte a 350 milliárd forintot, amihez még közel 200 milliárd forint szankció is párosult.


A feltárt csalások és büntetések ellenére nem csökken azoknak a száma, akik valamilyen adócsalási módszerrel próbálkoznak. Van aki kicsiben, van aki nagyban csal áfát, de egy biztos, a nagyrészük lebukik...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ellenőrzések súlyponti kérdése, hogy vajon teljes körűen van-e elszámolva a bevétel, illetve az, hogy vannak-e fiktív számlák a könyvelésben. Amikor egy adóellenőr próbavásárlást végez, és nem kap számlát, abból automatikusan következik, hogy nem teljes körű a könyvelése. Szintén erre utal, ha kiderül, hogy az adózó nem tudja igazolni például az alapanyagként felhasznált áruk eredetét.

Jöjjenek a módszerek...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?