Hogyan szokás áfát csalni? Az átverés magasiskolája...

Pénzcentrum
2008. május 30. 05:40

Milliárdokról van szó! A módszerek szerteágazóak, próbálkozók mindig vannak, sokszor nem kevés sikerrel. Az adócsalás egyes vállalkozóknál, cégeknél szinte már életforma, mindig újabb és újabb ötleteket eszelnek ki, vajon hogyan lehetne még kevesebb adót befizetni az államnak a keservesen megkeresett forintokból. Erre természetesen mindig vannak próbálkozások, de a standard, bejáratott módszerek valahogy az esetek nagy többségében "megbízhatóbbnak" bizonyulnak. Lássuk, hogyan is kell adót csalni...

Mennyi kárt okoznak évente az államnak?

Az áfacsalások ugyan sokaknak azt jelentik, hogy rengeteg pénzt spórolnak meg maguknak, a másik oldalt tekintve viszont azok az adózók, akik egyébként rendesen fizetnek, egyre nagyobb terheket kénytelenek elviselni, hogy az állami kiadások fedezete meglegyen. Az évente milliárdos összegeket elérő adócsalás ellen az állam is próbál intézkedéseket tenni. Ez mind országos, mind uniós szinten komoly feladat, viszont egyre hatékonyabbak a fellépés eszközei is.

Újra vadásznak az adócsalókra: létrejött a globális adóhatóság!

Az ellenőrzések nagy részt képviselnek az adóhatóság munkájában. Ebbe beletartozik a cégek adóellenőrzése, és a vagyonosodási vizsgálatok is. Korábban az adózók csak céges szinten rettegtek attól, hogy a postaládát kinyitva egy levél várja őket, amelyben egy adóvizsgálatra vonatkozó értesítés lapul. Manapság viszont már magánszemélyként is sokan tartanak attól, hogy vajon kopogtat-e a revizor, vagy sem. A 2007-es ellenőrzések jó pár milliárd forint adóhiányt tártak fel, amelyeknek 80-82 százaléka az áfával volt kapcsolatos.

2007-es ellenőrzések száma és a kapcsolódó megállapítások összege

 


A 2007-es rekordok közé tartozik, hogy a legnagyobb adóhiány, amit egy vizsgálat során az APEH talált, 6,5 milliárd forint volt áfatartozásból. Az összes ellenőrzési megállapítás évről évre emelkedik a végzett vizsgálatok számával arányban. 2007-ben az összes feltárt nettó adókülönbözet elérte a 350 milliárd forintot, amihez még közel 200 milliárd forint szankció is párosult.


A feltárt csalások és büntetések ellenére nem csökken azoknak a száma, akik valamilyen adócsalási módszerrel próbálkoznak. Van aki kicsiben, van aki nagyban csal áfát, de egy biztos, a nagyrészük lebukik...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ellenőrzések súlyponti kérdése, hogy vajon teljes körűen van-e elszámolva a bevétel, illetve az, hogy vannak-e fiktív számlák a könyvelésben. Amikor egy adóellenőr próbavásárlást végez, és nem kap számlát, abból automatikusan következik, hogy nem teljes körű a könyvelése. Szintén erre utal, ha kiderül, hogy az adózó nem tudja igazolni például az alapanyagként felhasznált áruk eredetét.

Jöjjenek a módszerek...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?