29 °C Budapest

Többmilliárdos adócsalás személygépjárművekkel

Pénzcentrum
2008. május 20. 08:53

Az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága nyomozást folytat S. Gy. budapesti lakos és társai ellen, akik az irányításuk alatt működő Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságokat felhasználva az Amerikai Egyesült Államokból, valamint az Európai Unió más tagországaiból származó személygépjárműveket hoztak be Magyarországra.

Így az ország területére behozott személygépjárműveket Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok és magánszemélyek részére továbbértékesítették anélkül, hogy a gépjárművek behozatala utáni ÁFA fizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna.

A gyanúsítottak irányítása alatt működő gazdasági társaságok tényleges tevékenységet nem folytattak, a gazdasági társaságokat a gyanúsítottak megbízásából alapították különböző személyek, melyek közül néhányan a gyanúsítottak irányításával részt vettek a gépjárművek Magyarországra történő behozatalában és értékesítésében. Erre a célra az elkövetők nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában is alapítottak cégeket.

A gépjárműveket az elkövetők ez előzőekben említett gazdasági társaságok nevében rendelték meg az egyik gyanúsított irányítása alatt működő gazdasági társaság által bérelt irodahelyiségből. A megrendelést követően az erre létrehozott cégek bankszámláinak a felhasználásával a gépjárművek vételárának egy része, foglaló címén átutalásra került a külföldi eladó részére, míg a fennmaradó rész készpénzben került kifizetésre a gépjárművek Magyarországra történő szállítása során. Az értékesítésről szóló számlák a foglalót átutaló gazdasági társaságok nevére kerültek kiállításra, melyek a vételárat a forgalmi adó összege nélkül tartalmazták.

A gépjárművek értékesítésére a Magyarországra történő behozatalukat követően az irányításuk alatt működő gazdasági társaságok nevében kiállított számla vagy adásvételi szerződés alapján került sor a vevő cég vagy magánszemély részére. A vevő a számlát kiállító gazdasági társaság bankszámlájára átutalta a már forgalmi adóval megnövelt bruttó vételárat, mely pénzösszegek az elkövetők utasításának megfelelően felvételre kerültek.

A gyanúsítottak e tevékenységük során mintegy 3000 darab gépjárművet hoztak be Magyarországra úgy, hogy a behozatal után fizetendő közel 4.2 milliárd forint ÁFÁ-t nem fizették meg.

Az elkövetők az adócsalás bűncselekményből származó pénzösszegeket a gazdasági tevékenységük során felhasználták, ezzel összefüggésben pénzügyi tevékenységet végeztek. A pénzmosás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt a gyanúsításokban közölt elkövetési érték 371 millió forinttól 2 milliárd forintig terjed.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az összehangolt akció során a pénzügyőrök jelentős mennyiségű cégekre vonatkozó iratot, cégbélyegzőket, illetőleg biztosítási intézkedéseket foganatosítottak az okozott kár megtérülése érdekében. Az egyik budapesti helyszínen mintegy 150 gramm kábítószergyanús anyag (amfetamin gyanta) került elő, amelyet a pénzügyőrök lefoglaltak. Egy másik budapesti helyszínen az egyik elkövető a pénzügyőröket nem akarta beengedni a lakásba. Erre jó oka volt, hiszen a bejárati ajtó betörését követően a házkutatás során a bűncselekmény elkövetését bizonyító iratokat próbálta megsemmisíteni, azonban munkatársaink ebben megakadályozták és az iratokat lefoglalták.

A házkutatások során az elkövetőknél előkerültek gázpisztolyok, illetőleg a közbiztonságot veszélyeztető egyéb tárgyak, mint például vipera és elektromos sokkoló. Az elektromos sokkolót, a 2 darab viperát, illetve a 3 darab gázpisztolyt a hozzá tartozó lőszerekkel együtt a pénzügyőrök lefoglalták.

A fenti elkövetői körbe tartozó 9 gyanúsítottat a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága őrizetbe vette, akik közül 3 személyt a Budai Központi Kerületi Bíróság 2008. május 15-én 30 napra előzetes letartóztatásba helyezet, 1 személlyel szemben házi őrizetet, míg 5 személlyel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A házkutatás megkezdése előtt az egyik helyszínről elmenekült a mellékelten megtalálható fotón szereplő személy, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?