16 °C Budapest

Többmilliárdos adócsalás személygépjárművekkel

Pénzcentrum
2008. május 20. 08:53

Az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága nyomozást folytat S. Gy. budapesti lakos és társai ellen, akik az irányításuk alatt működő Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságokat felhasználva az Amerikai Egyesült Államokból, valamint az Európai Unió más tagországaiból származó személygépjárműveket hoztak be Magyarországra.

Így az ország területére behozott személygépjárműveket Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok és magánszemélyek részére továbbértékesítették anélkül, hogy a gépjárművek behozatala utáni ÁFA fizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna.

A gyanúsítottak irányítása alatt működő gazdasági társaságok tényleges tevékenységet nem folytattak, a gazdasági társaságokat a gyanúsítottak megbízásából alapították különböző személyek, melyek közül néhányan a gyanúsítottak irányításával részt vettek a gépjárművek Magyarországra történő behozatalában és értékesítésében. Erre a célra az elkövetők nemcsak Magyarországon, hanem Szlovákiában is alapítottak cégeket.

A gépjárműveket az elkövetők ez előzőekben említett gazdasági társaságok nevében rendelték meg az egyik gyanúsított irányítása alatt működő gazdasági társaság által bérelt irodahelyiségből. A megrendelést követően az erre létrehozott cégek bankszámláinak a felhasználásával a gépjárművek vételárának egy része, foglaló címén átutalásra került a külföldi eladó részére, míg a fennmaradó rész készpénzben került kifizetésre a gépjárművek Magyarországra történő szállítása során. Az értékesítésről szóló számlák a foglalót átutaló gazdasági társaságok nevére kerültek kiállításra, melyek a vételárat a forgalmi adó összege nélkül tartalmazták.

A gépjárművek értékesítésére a Magyarországra történő behozatalukat követően az irányításuk alatt működő gazdasági társaságok nevében kiállított számla vagy adásvételi szerződés alapján került sor a vevő cég vagy magánszemély részére. A vevő a számlát kiállító gazdasági társaság bankszámlájára átutalta a már forgalmi adóval megnövelt bruttó vételárat, mely pénzösszegek az elkövetők utasításának megfelelően felvételre kerültek.

A gyanúsítottak e tevékenységük során mintegy 3000 darab gépjárművet hoztak be Magyarországra úgy, hogy a behozatal után fizetendő közel 4.2 milliárd forint ÁFÁ-t nem fizették meg.

Az elkövetők az adócsalás bűncselekményből származó pénzösszegeket a gazdasági tevékenységük során felhasználták, ezzel összefüggésben pénzügyi tevékenységet végeztek. A pénzmosás bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt a gyanúsításokban közölt elkövetési érték 371 millió forinttól 2 milliárd forintig terjed.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az összehangolt akció során a pénzügyőrök jelentős mennyiségű cégekre vonatkozó iratot, cégbélyegzőket, illetőleg biztosítási intézkedéseket foganatosítottak az okozott kár megtérülése érdekében. Az egyik budapesti helyszínen mintegy 150 gramm kábítószergyanús anyag (amfetamin gyanta) került elő, amelyet a pénzügyőrök lefoglaltak. Egy másik budapesti helyszínen az egyik elkövető a pénzügyőröket nem akarta beengedni a lakásba. Erre jó oka volt, hiszen a bejárati ajtó betörését követően a házkutatás során a bűncselekmény elkövetését bizonyító iratokat próbálta megsemmisíteni, azonban munkatársaink ebben megakadályozták és az iratokat lefoglalták.

A házkutatások során az elkövetőknél előkerültek gázpisztolyok, illetőleg a közbiztonságot veszélyeztető egyéb tárgyak, mint például vipera és elektromos sokkoló. Az elektromos sokkolót, a 2 darab viperát, illetve a 3 darab gázpisztolyt a hozzá tartozó lőszerekkel együtt a pénzügyőrök lefoglalták.

A fenti elkövetői körbe tartozó 9 gyanúsítottat a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága őrizetbe vette, akik közül 3 személyt a Budai Központi Kerületi Bíróság 2008. május 15-én 30 napra előzetes letartóztatásba helyezet, 1 személlyel szemben házi őrizetet, míg 5 személlyel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A házkutatás megkezdése előtt az egyik helyszínről elmenekült a mellékelten megtalálható fotón szereplő személy, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?