Nyakunkon a határidő: mit ne felejts bevalláskor!

Pénzcentrum
2008. május 30. 13:00

Sokan alapvető hibákat követnek el a társasági adóbevallás kitöltésekor, vagy más adónemekről felejtkeznek el, amiknek a bevallási határideje szintén május 31.-e lenne. A vállalkozások adóbevallási határidejének közeledtével Veszprémi Istvánt, a Deloitte Zrt. adótanácsadási üzletágának igazgatóját kérdeztük az alapvető tudnivalókról, hogy mire is érdemes nagyon odafigyelni a bevallás elkészítése közben és annak beadásakor...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eredeti május 31.-i időpont az adózók szerencséjére hétvégére esik, így kaptak plusz két napot, hogy el tudják készíteni és be tudják adni akár elektronikusan, akár postai úton a társaságiadó bevallást. Mivel sokan a legutolsó pillanatra hagyják ezen kötelezettségüket, ez a két nap is sokat jelenthet, ha azt nézzük, mennyi tennivaló is vár a vállalkozásokra június 2.-a éjfélig. Eddig tolták ki ugyanis a leadási határidőt, eddig van lehetőség a megfelelő papírok összekészítésére, a bevallás kitöltésére és beküldésére.

A társasági adó mellett azonban a most van a határideje a különadó bevallásának is, de nem szabad megfeledkezni az innovációs járulék vagy hitelintézeteknél a hitelintézeti járulék bevallásáról sem. Ha pedig az önkormányzati adóhatóságokkal sem szeretnénk összerúgni a port, akkor a helyi iparűzési adó bevallását is eddig az időpontig érdemes beküldeni.

Már a bevallás elkészítésekor figyelmesnek kell lenni, ugyanis attól függetlenül, hogy az APEH bevalláskitöltő programja sok hibát kiszűr, még mindig marad esély arra, hogy nem megfelelő a bevallásunk. A tapasztalatok alapján sokszor a kiegészítő adatokkal van probléma, mint például az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatok, de gyakori az is, hogy az adózó egyszerűen nem írja alá a beküldött bevallást. Ez azért is fontos, mert e nélkül nem érvényes a kitöltött nyomtatvány.

A megfelelően kiszámolt adó mellett azonban az adóalapcsökkentő tételek köre is sok figyelmet igényel, ugyanis ahol a törvény választási lehetőséget nyújt az adózó számára, ott átgondoltan kell dönteni, hiszen a választását utólag nem tudja módosítani, még önellenőrzéssel sem.

Az adóalap megállapításakor érvényesíteni kívánt kedvezményekhez, adóalapcsökkentő tételekhez szükséges beszerezni különböző igazolásokat, dokumentumokat is mellékelni kell, mint például az adomány esetén a támogatott közhasznú szervezet által kiadott igazolást. A filmgyártás támogatása szintén ide tartozik, ebben az esetben a filmiroda ad ki egy igazolást a támogatás összegéről.

Csatolni kell továbbá a bevalláshoz veszteséges cég esetén a kérvényt, hogy az adóhatóság engedélyezze a veszteség elhatárolását a következő nyereséges évek terhére.

A bevallásban nyilatkozni is kell, itt kell megadni, hogy az adott vállalat mikro, kis vagy középvállalkozás, hogy rendelkezik-e bejelentett részesedéssel, illetve arról is, hogy ha nem éri el az adóalapja a meghatározott minimumot, akkor befizeti-e a minimumadót. Amennyiben nem szándékozik minimumadót fizetni, egy kiegészítő nyilatkozatot is kell tenni, amiben egy részletes költségleírást kell adni arról, hogy milyen költségek miatt alacsony az adóalap, nullszaldós vagy veszteséges a cég. Részletezni kell, hogy mekkora összeget költöttek például reprezentációra, tanácsadói, szakértői díjakra, vagy adómentes természetbeni juttatásra.

Kapcsolt vállalkozásokkal különböző tranzakciókat folytató társaságok esetén a transzferár dokumentáció elkészítése is külön kötelezettség, amit ugyanakkor kell elkészíteni, mint a társasági adóról szóló bevallást. Vagyis ha a cég azt mondjuk február 25.-én készítette el, akkor a transzferár dokumentációt is február 25-tel kell.

Veszprémi István arra is felhívta a figyelmet, hogy ha már mindent összeraktunk, megvan minden igazolás, kérvény, nyilatkozat, és a bevallást is aláírtuk, akkor már csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a bevallással egyidejűleg június 2.-ig kell befizetni a bevallásban szereplő adóösszeg és az év során teljesített adóelőleg közötti különbözetet, ha az előleg nem fedezi a tényleges adót.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
perfekt  |  2022.01.17 12:31
  Az Országgyűlés a 2021. június 8-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
vezetoi-coaching  |  2022.01.16 20:11
“Hogy sikered legyen az üzletben, tegyél róla, hogy a többiek úgy lássák a dolgokat, ahogy Te látod....
laskainelli  |  2022.01.15 18:39
A párban érkező klienseim egy része azzal a “panasszal” érkezik, hogy a kapcsolatukban hónapok óta n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?