8 °C Budapest

Nyakunkon a határidő: mit ne felejts bevalláskor!

Pénzcentrum
2008. május 30. 13:00

Sokan alapvető hibákat követnek el a társasági adóbevallás kitöltésekor, vagy más adónemekről felejtkeznek el, amiknek a bevallási határideje szintén május 31.-e lenne. A vállalkozások adóbevallási határidejének közeledtével Veszprémi Istvánt, a Deloitte Zrt. adótanácsadási üzletágának igazgatóját kérdeztük az alapvető tudnivalókról, hogy mire is érdemes nagyon odafigyelni a bevallás elkészítése közben és annak beadásakor...

Az eredeti május 31.-i időpont az adózók szerencséjére hétvégére esik, így kaptak plusz két napot, hogy el tudják készíteni és be tudják adni akár elektronikusan, akár postai úton a társaságiadó bevallást. Mivel sokan a legutolsó pillanatra hagyják ezen kötelezettségüket, ez a két nap is sokat jelenthet, ha azt nézzük, mennyi tennivaló is vár a vállalkozásokra június 2.-a éjfélig. Eddig tolták ki ugyanis a leadási határidőt, eddig van lehetőség a megfelelő papírok összekészítésére, a bevallás kitöltésére és beküldésére.

A társasági adó mellett azonban a most van a határideje a különadó bevallásának is, de nem szabad megfeledkezni az innovációs járulék vagy hitelintézeteknél a hitelintézeti járulék bevallásáról sem. Ha pedig az önkormányzati adóhatóságokkal sem szeretnénk összerúgni a port, akkor a helyi iparűzési adó bevallását is eddig az időpontig érdemes beküldeni.

Már a bevallás elkészítésekor figyelmesnek kell lenni, ugyanis attól függetlenül, hogy az APEH bevalláskitöltő programja sok hibát kiszűr, még mindig marad esély arra, hogy nem megfelelő a bevallásunk. A tapasztalatok alapján sokszor a kiegészítő adatokkal van probléma, mint például az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatok, de gyakori az is, hogy az adózó egyszerűen nem írja alá a beküldött bevallást. Ez azért is fontos, mert e nélkül nem érvényes a kitöltött nyomtatvány.

A megfelelően kiszámolt adó mellett azonban az adóalapcsökkentő tételek köre is sok figyelmet igényel, ugyanis ahol a törvény választási lehetőséget nyújt az adózó számára, ott átgondoltan kell dönteni, hiszen a választását utólag nem tudja módosítani, még önellenőrzéssel sem.

Az adóalap megállapításakor érvényesíteni kívánt kedvezményekhez, adóalapcsökkentő tételekhez szükséges beszerezni különböző igazolásokat, dokumentumokat is mellékelni kell, mint például az adomány esetén a támogatott közhasznú szervezet által kiadott igazolást. A filmgyártás támogatása szintén ide tartozik, ebben az esetben a filmiroda ad ki egy igazolást a támogatás összegéről.

Csatolni kell továbbá a bevalláshoz veszteséges cég esetén a kérvényt, hogy az adóhatóság engedélyezze a veszteség elhatárolását a következő nyereséges évek terhére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bevallásban nyilatkozni is kell, itt kell megadni, hogy az adott vállalat mikro, kis vagy középvállalkozás, hogy rendelkezik-e bejelentett részesedéssel, illetve arról is, hogy ha nem éri el az adóalapja a meghatározott minimumot, akkor befizeti-e a minimumadót. Amennyiben nem szándékozik minimumadót fizetni, egy kiegészítő nyilatkozatot is kell tenni, amiben egy részletes költségleírást kell adni arról, hogy milyen költségek miatt alacsony az adóalap, nullszaldós vagy veszteséges a cég. Részletezni kell, hogy mekkora összeget költöttek például reprezentációra, tanácsadói, szakértői díjakra, vagy adómentes természetbeni juttatásra.

Kapcsolt vállalkozásokkal különböző tranzakciókat folytató társaságok esetén a transzferár dokumentáció elkészítése is külön kötelezettség, amit ugyanakkor kell elkészíteni, mint a társasági adóról szóló bevallást. Vagyis ha a cég azt mondjuk február 25.-én készítette el, akkor a transzferár dokumentációt is február 25-tel kell.

Veszprémi István arra is felhívta a figyelmet, hogy ha már mindent összeraktunk, megvan minden igazolás, kérvény, nyilatkozat, és a bevallást is aláírtuk, akkor már csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a bevallással egyidejűleg június 2.-ig kell befizetni a bevallásban szereplő adóösszeg és az év során teljesített adóelőleg közötti különbözetet, ha az előleg nem fedezi a tényleges adót.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem