A világ leghülyébb adói: amikor csak nevetni tudsz, ha fizetni kell!

Pénzcentrum
2008. május 16. 05:40

Már az iskolai történelemórákon is azt hallgathattuk, hogy a királyok milyen adókat vetnek ki. Ezek közül egy-kettő nem volt átlagosnak nevezhető, a gyerekek sokszor inkább csak mosolyognak rajta. Nézzük meg, hogy jelenleg milyen adónemek vannak érvényben a világon, amik a komolyság helyett inkább mosolyt csalnak a fizetésre kötelezett arcára...

Amerikában szinte minden államban van egy-egy olyan adó, ami egyéni sajátossággal bírónak is nevezhető, ugyanis hihetetlenül szokatlan és mondhatni már ostoba. Az államokra valamilyen szinten jellemzőek is ezek a furcsa adónemek, mivel jól látszik belőlük, hogy mi a fontos az adott helyen, melyik az a tevékenység, amit meg szeretnének "zabolázni".

Sok ezek közül mindössze csak arra jó, hogy mosolyt csaljon az arcunkra, a költségvetési bevételekhez érdemben nem tesznek hozzá túl sokat.

Tennessee államban 20 államból utolsóként még mindig érvényben van az a rendelkezés, hogy ha valaki illegális drogokhoz jut, 48 órája van azt jelenteni a hatóságoknak és befizetni utána a megfelelő összegű adót, bár annyi könnyítés azért van, hogy nem kell magát azonosítani. Az adó kifizetésével egy bélyeg üti a becsületes megtaláló markát, amit rá kell, hogy ragasszon az illegális zsákmányára, hogy bizonyítsa, már be van utána fizetve az adó. Ezek után csak az a kérdés merül fel, hogy a rendőrségre is vonatkozik-e ez a szabály, mivel ott gyakran foglalnak le illegális drogokat...

Maine államban, aki feketeáfonyát termeszt, elad vagy vásárol, annak szintén adót kell fizetnie. Ezek után már az sem meglepő, hogy Utah adóztatja azokat az üzlettulajdonosokat, ahol meztelen vagy félmeztelen emberek lépnek fel, összesen 10 százalékos fizetési kötelezettséggel. Alabamában ha egy csomag kártyát szeretnénk vásárolni, sajnos fel kell rá készülni, hogy adóztatják. Bár az kérdéses, hogy az adóbevallásban kell bevallani a fizetendő adó mértékét vagy beépítik az árba.

Mississippi államban minden szórakozási módot 7 százalék adó terhel, kivéve akkor, ha gospel előadáson veszünk részt. Arkansas pedig arról híres, hogy adóztatja a tetoválásokat illetve a piercinget.

De nem szorulnak határok közé a vicces adónemek, Kanada sem kivétel ha ilyet akarunk találni. Ontarióban azok a müzlis dobozok, amikben valamilyen játék vagy ajándék van, általános forgalmi adó kötelesek.

Nem kell messzire menni...

Ezek után már az sem lehet meglepő, hogy Romániában például luxuscikknek számít a kristálypohár, így luxusadót kell utána fizetni, mégpedig nem is kis összeget, 33 százalékot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokaknak akár viccnek is tűnhet, de a Romániában lakók számára nem az, hogy az esővíz után is illetéket kell fizetniük. A vízmű a helyi tanács döntése vagy az Országos Meteorológiai Hivatal adatai alapján negyedévente veti ki a meghatározott adómértéket a kanálisba kerülő esővíz után.

További mosolyra okot adó fizetési kötelezettség a "lóbélyeg". Az erre vonatkozó törvényt a 2006-ban fogadták el, ennek alapján az állatokat ugyanúgy adóztatják, mint egy ingatlant vagy egy gépjárművet.

Románia törvényei között arra is lehet példát találni, hogy adóztatják az unatkozást. Vagyis a cégeknek rádió- és tévéadót is kell fizetniük, ha netalántán a dolgozók nem tudnának mit csinálni a munkaidejükben. Az adó mértéke havi 80 lej, viszont azoknak a cégeknek, amelyeknek nincs egy dolgozója sem, mindössze havi 2,4 lej tévéadót kell fizetnie.

Itthon is van ilyen

Magyarországon sem kell messzire menni egy kis mosolygásért, itthon is van ugyanis tv adó. 2006-ban itthon is bejelentették, hogy az állam nem vállalja tovább át a vendéglátóhelyek, szállodák és a kereskedők televízió üzembentartási díjának fizetését. A díjat 1997 és 2002 között kellett fizetni minden tv-készülék után, majd a Medgyessy-kormány átvállalta ezt a terhet mindenkitől, ám a szállásadók, a vendéglátósok és - a szórakoztató-elektronikát forgalmazók kivételével - a kereskedők 2007-től újra fizethetnek.

Emellett sokan meglepődve tapasztalhatták az internetadó körüli vitákat, ennek során ugyanis a kulturális járulékot akarták kiterjeszteni az internetszolgáltatókra is, sikertelenül. Viszont ez számos olyan dolgot hozott felszínre, ami után nem is gondolnánk, hogy fizetni kell. Adóköteles a festmény, fénykép, tükör és hasonló tárgyak fakerete, a szótár, enciklopédia és ilyen sorozatok folytatásai (lexikon), az újság, folyóirat és időszakos kiadvány, illusztrálva és reklámtartalommal is, a nyomtatott naptár, vagy akár a művirág, levél- és gyümölcsutánzat és ezek részei, valamint az ezekből készült árucikkek is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?