21 °C Budapest

A világ leghülyébb adói: amikor csak nevetni tudsz, ha fizetni kell!

Pénzcentrum
2008. május 16. 05:40

Már az iskolai történelemórákon is azt hallgathattuk, hogy a királyok milyen adókat vetnek ki. Ezek közül egy-kettő nem volt átlagosnak nevezhető, a gyerekek sokszor inkább csak mosolyognak rajta. Nézzük meg, hogy jelenleg milyen adónemek vannak érvényben a világon, amik a komolyság helyett inkább mosolyt csalnak a fizetésre kötelezett arcára...

Amerikában szinte minden államban van egy-egy olyan adó, ami egyéni sajátossággal bírónak is nevezhető, ugyanis hihetetlenül szokatlan és mondhatni már ostoba. Az államokra valamilyen szinten jellemzőek is ezek a furcsa adónemek, mivel jól látszik belőlük, hogy mi a fontos az adott helyen, melyik az a tevékenység, amit meg szeretnének "zabolázni".

Sok ezek közül mindössze csak arra jó, hogy mosolyt csaljon az arcunkra, a költségvetési bevételekhez érdemben nem tesznek hozzá túl sokat.

Tennessee államban 20 államból utolsóként még mindig érvényben van az a rendelkezés, hogy ha valaki illegális drogokhoz jut, 48 órája van azt jelenteni a hatóságoknak és befizetni utána a megfelelő összegű adót, bár annyi könnyítés azért van, hogy nem kell magát azonosítani. Az adó kifizetésével egy bélyeg üti a becsületes megtaláló markát, amit rá kell, hogy ragasszon az illegális zsákmányára, hogy bizonyítsa, már be van utána fizetve az adó. Ezek után csak az a kérdés merül fel, hogy a rendőrségre is vonatkozik-e ez a szabály, mivel ott gyakran foglalnak le illegális drogokat...

Maine államban, aki feketeáfonyát termeszt, elad vagy vásárol, annak szintén adót kell fizetnie. Ezek után már az sem meglepő, hogy Utah adóztatja azokat az üzlettulajdonosokat, ahol meztelen vagy félmeztelen emberek lépnek fel, összesen 10 százalékos fizetési kötelezettséggel. Alabamában ha egy csomag kártyát szeretnénk vásárolni, sajnos fel kell rá készülni, hogy adóztatják. Bár az kérdéses, hogy az adóbevallásban kell bevallani a fizetendő adó mértékét vagy beépítik az árba.

Mississippi államban minden szórakozási módot 7 százalék adó terhel, kivéve akkor, ha gospel előadáson veszünk részt. Arkansas pedig arról híres, hogy adóztatja a tetoválásokat illetve a piercinget.

De nem szorulnak határok közé a vicces adónemek, Kanada sem kivétel ha ilyet akarunk találni. Ontarióban azok a müzlis dobozok, amikben valamilyen játék vagy ajándék van, általános forgalmi adó kötelesek.

Nem kell messzire menni...

Ezek után már az sem lehet meglepő, hogy Romániában például luxuscikknek számít a kristálypohár, így luxusadót kell utána fizetni, mégpedig nem is kis összeget, 33 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokaknak akár viccnek is tűnhet, de a Romániában lakók számára nem az, hogy az esővíz után is illetéket kell fizetniük. A vízmű a helyi tanács döntése vagy az Országos Meteorológiai Hivatal adatai alapján negyedévente veti ki a meghatározott adómértéket a kanálisba kerülő esővíz után.

További mosolyra okot adó fizetési kötelezettség a "lóbélyeg". Az erre vonatkozó törvényt a 2006-ban fogadták el, ennek alapján az állatokat ugyanúgy adóztatják, mint egy ingatlant vagy egy gépjárművet.

Románia törvényei között arra is lehet példát találni, hogy adóztatják az unatkozást. Vagyis a cégeknek rádió- és tévéadót is kell fizetniük, ha netalántán a dolgozók nem tudnának mit csinálni a munkaidejükben. Az adó mértéke havi 80 lej, viszont azoknak a cégeknek, amelyeknek nincs egy dolgozója sem, mindössze havi 2,4 lej tévéadót kell fizetnie.

Itthon is van ilyen

Magyarországon sem kell messzire menni egy kis mosolygásért, itthon is van ugyanis tv adó. 2006-ban itthon is bejelentették, hogy az állam nem vállalja tovább át a vendéglátóhelyek, szállodák és a kereskedők televízió üzembentartási díjának fizetését. A díjat 1997 és 2002 között kellett fizetni minden tv-készülék után, majd a Medgyessy-kormány átvállalta ezt a terhet mindenkitől, ám a szállásadók, a vendéglátósok és - a szórakoztató-elektronikát forgalmazók kivételével - a kereskedők 2007-től újra fizethetnek.

Emellett sokan meglepődve tapasztalhatták az internetadó körüli vitákat, ennek során ugyanis a kulturális járulékot akarták kiterjeszteni az internetszolgáltatókra is, sikertelenül. Viszont ez számos olyan dolgot hozott felszínre, ami után nem is gondolnánk, hogy fizetni kell. Adóköteles a festmény, fénykép, tükör és hasonló tárgyak fakerete, a szótár, enciklopédia és ilyen sorozatok folytatásai (lexikon), az újság, folyóirat és időszakos kiadvány, illusztrálva és reklámtartalommal is, a nyomtatott naptár, vagy akár a művirág, levél- és gyümölcsutánzat és ezek részei, valamint az ezekből készült árucikkek is.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?