A pénzmosodák korszaka lejárt! Már nem érdemes megpróbálni sem?

Pénzcentrum
2007. november 15. 14:00

Az Európai Unió tagországainak 2007 decemberéig van lehetőségük arra, hogy bevezessék az egységes, uniós szinten 2005-ben elfogadott szabályozást a pénzmosásra vonatkozóan. A magyar kormány tárgyal is a részletekről, és több hír már ki is szivárgott ezzel kapcsolatban, de egy biztos, ha elfogadják a javaslatot, a mostani pénzmosásra vonatkozó törvény kikerül a jogrendszerünkből. Az egységes szabályozás így már úton van, de nézzük meg, hogy milyen hatásai is lehetnek ennek az országra...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Ernst&Young 4 tagállamban vizsgálta meg az EU 3. direktíváját, ami a pénzmosás, és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szól. A bevezetés várhatóan megnövekedett terheket fog okozni a pénzügyi intézményeknek, ezért ők lettek a vizsgálat központi szereplői. A nyugati tapasztalatok alapján a várható költségek több százezer eurós nagyságrendet is elérhetnek.

A felmérésben részt vevő intézmények a 4 országban, vagyis Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, és Szlovéniában, a piac 34,7 százalékát képviselik. A megkérdezett intézeteken belül a magyar intézmények 37 százalékot képviseltek, a csehek pedig 33 százalékot.


A válaszadók minden országban pozitívumként emlegették, hogy a változás, a rendszerek fejlesztése javíthatja az ügyfélportfoliót, és 58 százalék véleménye szerint az ezzel járó költségnövekedést semmiképpen nem fogják díj- és jutalékemelés formájában áthárítani az ügyfelekre.

Viszont sokan kétes érzelmekkel néznek a jövő felé, hogy ez milyen hatással lesz az ügyfélkapcsolatokra. A fejlettebb rendszer ugyanis szigorúbb ellenőrzést fog maga után vonni, aminek az ügyfelek nem biztos, hogy örülni fognak, vagyis sokan feleslegesnek fogják ítélni a "túlzott" ellenőrzést. 36 százalék szerint a legnagyobb kérdés az lesz, hogy milyen hatékony lesz az új szabályozás, és csak ez után lehet majd megítélni a pozitív vagy negatív hatásait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagyobb átláthatóság miatt viszont lényegesen nagyobb kockázattal jár majd egy-egy pénzmosási ügylet kivitelezése, ami remélhetőleg lényegesen vissza is szorítja majd a próbálkozásokat.

A tanulmány vegyes érzéseket is keltett, ugyanis előhozta a vizsgált pénzintézeteknél a problémás területeket. Ez a legtöbb esetben a nem megfelelő ügyfél azonosítás volt, így erre komoly összegeket kell még fordítaniuk a bankoknak. Emellett a felügyeleti szerveknek, és hatóságoknak is nehézséget jelenthet majd a direktíva elvárásainak teljesítése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09