6 °C Budapest

A pénzmosodák korszaka lejárt! Már nem érdemes megpróbálni sem?

Pénzcentrum
2007. november 15. 14:00

Az Európai Unió tagországainak 2007 decemberéig van lehetőségük arra, hogy bevezessék az egységes, uniós szinten 2005-ben elfogadott szabályozást a pénzmosásra vonatkozóan. A magyar kormány tárgyal is a részletekről, és több hír már ki is szivárgott ezzel kapcsolatban, de egy biztos, ha elfogadják a javaslatot, a mostani pénzmosásra vonatkozó törvény kikerül a jogrendszerünkből. Az egységes szabályozás így már úton van, de nézzük meg, hogy milyen hatásai is lehetnek ennek az országra...

Az Ernst&Young 4 tagállamban vizsgálta meg az EU 3. direktíváját, ami a pénzmosás, és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szól. A bevezetés várhatóan megnövekedett terheket fog okozni a pénzügyi intézményeknek, ezért ők lettek a vizsgálat központi szereplői. A nyugati tapasztalatok alapján a várható költségek több százezer eurós nagyságrendet is elérhetnek.

A felmérésben részt vevő intézmények a 4 országban, vagyis Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, és Szlovéniában, a piac 34,7 százalékát képviselik. A megkérdezett intézeteken belül a magyar intézmények 37 százalékot képviseltek, a csehek pedig 33 százalékot.


A válaszadók minden országban pozitívumként emlegették, hogy a változás, a rendszerek fejlesztése javíthatja az ügyfélportfoliót, és 58 százalék véleménye szerint az ezzel járó költségnövekedést semmiképpen nem fogják díj- és jutalékemelés formájában áthárítani az ügyfelekre.

Viszont sokan kétes érzelmekkel néznek a jövő felé, hogy ez milyen hatással lesz az ügyfélkapcsolatokra. A fejlettebb rendszer ugyanis szigorúbb ellenőrzést fog maga után vonni, aminek az ügyfelek nem biztos, hogy örülni fognak, vagyis sokan feleslegesnek fogják ítélni a "túlzott" ellenőrzést. 36 százalék szerint a legnagyobb kérdés az lesz, hogy milyen hatékony lesz az új szabályozás, és csak ez után lehet majd megítélni a pozitív vagy negatív hatásait.

A nagyobb átláthatóság miatt viszont lényegesen nagyobb kockázattal jár majd egy-egy pénzmosási ügylet kivitelezése, ami remélhetőleg lényegesen vissza is szorítja majd a próbálkozásokat.

A tanulmány vegyes érzéseket is keltett, ugyanis előhozta a vizsgált pénzintézeteknél a problémás területeket. Ez a legtöbb esetben a nem megfelelő ügyfél azonosítás volt, így erre komoly összegeket kell még fordítaniuk a bankoknak. Emellett a felügyeleti szerveknek, és hatóságoknak is nehézséget jelenthet majd a direktíva elvárásainak teljesítése.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?