27 °C Budapest

Pénzmosodák nyomában - Mire figyelnek a bankok?

Pénzcentrum
2007. február 20. 11:00

Tízezer bejelentésből csak húszat-harmincat vizsgálnak ki a nyomozók, és alig néhány esetben sikerül bizonyítani a pénzmosást. A zárolt számlák tulajdonosai általában gyorsan köddé válnak - írja a Magyar Hírlap.

A pénzintézetek és a jelentésre kötelezett cégek tavaly 9999 esetben értesítették a Nemzeti Nyomozóirodát (NNI), hogy egy-egy ügyfél gyanús tranzakcióra készül. A pénzmosásról szóló törvényt Magyarországon 2003-ban szigorították, azóta szinte minden olyan szolgáltatónak jelentési kötelezettsége van, amelynek pénz fordul meg a keze között: a bankok, a takarékszövetkezetek, a pénzváltók és biztosítók mellett a brókerek, az ékszerkereskedők, az ügyvédek és a közjegyzők is kötelesek jelezni a gyanús pénzmozgásokat. Az évente szokásos 10-12 ezer bejelentés kilencven százaléka a bankoktól és takarékszövetkezetektől érkezik, rajtuk kívül még a pénzváltók keresik meg viszonylag gyakran az NNI-t.

Bár a köztudatban úgy él, hogy a kétmillió forint fölötti tranzakciókat jelentik be a pénzügyi vállalkozások, ez nem igaz. A törvény csak azt írja elő, hogy a kétmillió forint fölötti tranzakcióknál el kell végezni az ügyfelek azonosítását. Nem is jelentenek be a pénztárosok minden kétmillió forintnál nagyobb összegű tranzakciót, ám ha gyanús egy ügylet, akár már néhány forintnál is szólhatnak a hatóságoknak.

A közelmúlt adathalász-akcióiban például azt figyelték a hitelintézetek, hová kerülhettek pénzek a megcsapolt számlákról. Általánosítani azonban nemigen lehet, a hitelintézetek igyekeznek megismerni ügyfeleiket, és személyre szabottan döntik el, mi is a gyanús.

A gyanús tranzakciók végrehajtását a bankok 24 órára függeszthetik fel, a rendőrség azonban ennél hosszabb időre is zárolhatja a pénzt. A nyomozó hatóság ezt évente mindössze húsz-harminc esetben teszi meg, a lezárt ügyek száma pedig még alacsonyabb. 2003 óta mindössze tizennégy szándékosan elkövetett pénzmosást sikerült felderíteni, gondatlanságból elkövetett pénzmosás bűntette miatt pedig kilenc ügy végére került pont.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?