Pénzmosási botrány: felelős a legfelsőbb körökből?

Pénzcentrum
2006. október 27. 05:30

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet visszautasítja a vádakat, melyek szerint az EKB kifejezetten a bűnözők pénzmosását segíti az 500 eurós bankjegyek folyamatos gyártásával.

Az EKB 2005-ös éves jelentéséről szóló Európa Parlamenti vitán a független brit képviselő, Ashley Mote vetette fel, hogy a nagy címletű bankókat szinte kizárólag csak a bűnözők használják.

A képviselő a Sunday Times tényfeltáró írására hivatkozott, mely szerint ezeket a bankókat Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban szisztematikusan használják pénzmosásra.

Trichet ezzel szemben azzal védekezik, hogy az EU jó néhány tagországának tradíciója megköveteli a nagy címletű pénzek meglétét, ezt pedig tiszteletben kellett tartaniuk a közös pénz bevezetésénél.

Az EKB júliusi jelentése szerint egyébként az első félév során elkobzott 300 ezer hamis euró bankó mindössze 1%-át teszik ki az 500-as címletűek. A 20 euróst hamisítják leginkább, mely ezzel a korábban legkedveltebb 50-es címletet előzte meg. A két utóbbi együttesen a feltárt hamisítások 80%-át teszi ki.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?