19 °C Budapest

Pénzmosási botrány: felelős a legfelsőbb körökből?

Pénzcentrum
2006. október 27. 05:30

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet visszautasítja a vádakat, melyek szerint az EKB kifejezetten a bűnözők pénzmosását segíti az 500 eurós bankjegyek folyamatos gyártásával.

Az EKB 2005-ös éves jelentéséről szóló Európa Parlamenti vitán a független brit képviselő, Ashley Mote vetette fel, hogy a nagy címletű bankókat szinte kizárólag csak a bűnözők használják.

A képviselő a Sunday Times tényfeltáró írására hivatkozott, mely szerint ezeket a bankókat Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban szisztematikusan használják pénzmosásra.

Trichet ezzel szemben azzal védekezik, hogy az EU jó néhány tagországának tradíciója megköveteli a nagy címletű pénzek meglétét, ezt pedig tiszteletben kellett tartaniuk a közös pénz bevezetésénél.

Az EKB júliusi jelentése szerint egyébként az első félév során elkobzott 300 ezer hamis euró bankó mindössze 1%-át teszik ki az 500-as címletűek. A 20 euróst hamisítják leginkább, mely ezzel a korábban legkedveltebb 50-es címletet előzte meg. A két utóbbi együttesen a feltárt hamisítások 80%-át teszi ki.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM