Pénzmosási botrány: felelős a legfelsőbb körökből?

Pénzcentrum
2006. október 27. 05:30

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet visszautasítja a vádakat, melyek szerint az EKB kifejezetten a bűnözők pénzmosását segíti az 500 eurós bankjegyek folyamatos gyártásával.

Az EKB 2005-ös éves jelentéséről szóló Európa Parlamenti vitán a független brit képviselő, Ashley Mote vetette fel, hogy a nagy címletű bankókat szinte kizárólag csak a bűnözők használják.

A képviselő a Sunday Times tényfeltáró írására hivatkozott, mely szerint ezeket a bankókat Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban szisztematikusan használják pénzmosásra.

Trichet ezzel szemben azzal védekezik, hogy az EU jó néhány tagországának tradíciója megköveteli a nagy címletű pénzek meglétét, ezt pedig tiszteletben kellett tartaniuk a közös pénz bevezetésénél.

Az EKB júliusi jelentése szerint egyébként az első félév során elkobzott 300 ezer hamis euró bankó mindössze 1%-át teszik ki az 500-as címletűek. A 20 euróst hamisítják leginkább, mely ezzel a korábban legkedveltebb 50-es címletet előzte meg. A két utóbbi együttesen a feltárt hamisítások 80%-át teszi ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20