Az irodai élet rejtelmei: egyre nő a besúgók száma...

Pénzcentrum
2007. november 9. 05:40

Senkiben sem lehet bízni? A 2007-ben elkészített gazdasági bűnözésről szóló tanulmány rámutatott, hogy még mindig ez jelenti a legnagyobb problémát a vállalatok számára mindenhol a világon. A válaszadó több mint 5 400 vállalat közül majdnem a felével történt már valamilyen jellegű bűncselekmény. Ráadásul a szomorú helyzet az, hogy legtöbbször a cég saját dolgozói a felelősek...

A 40 országban elvégzett felmérés szerint a legtöbb eset Afrikában és Észak-Amerikában történt, a legkevesebb pedig Nyugat-Európában. Bár jó hír, hogy 2005 óta a megkérdezett vállalatok körében csökkent az elkövetett cselekmények száma szinte mindenhol, kivéve Közép-Kelet-Európában.


A 2005-re történő növekedésnek az volt az oka, hogy a vállalat vezetői kevésbé kezelik tabu témaként az elkövetett bűncselekményeket, vagyis egyre többen vallják be ha történt ilyen. Korábban tartottak tőle, hogy ronthatja a vállalat hírnevét, ha kiderül valamilyen elkövetett szabálytalanság. Ez mostanra megváltozott, és most már leginkább a felderítésre helyezik a hangsúlyt. Ennek köszönhetően javult a társaságok átláthatósága, és számos olyan rendszert vezettek be, ami teljes mértékben a bűnesetek felderítését szolgálja.

Vagyis a 2007-es csökkenés valószínűleg annak is köszönhető, hogy számos vállalat komoly összegeket ölt a csalások, és bűncselekmények felderítésébe, mivel ez még mindig kevesebb, mint az azok által okozott közvetlen és közvetett kár.

Meglepő módon a közvetetten okozott károk nagyságában is van eltérés attól függően, hogy azt felsővezető, középvezető, vagy más beosztási szinten álló személy követte el. A legnagyobb károkat a felsővezetés tudja okozni. A megkérdezett cégek 29 százaléka nyilatkozta, hogy a felsővezető által elkövetett bűncselekmény rossz hatással volt a vállalati hírnévre. A középvezetőknél ez csak 7 százalék volt. A hírnévromlás ezek után befolyással volt a vállalati részvények értékére, amelyek a felsővezetői csalásoknál a cégek 10 százalékánál, középvezetői csalásnál pedig 3 százalékánál.

A legnagyobb hatással a fentiek ellenére a főnök lebukása mégis csak a munkamorálra volt, ugyanis a társaságok 33 százalékánál csökkent a dolgozók munkakedve, ami hatékonyságcsökkenéssel, és így bevételkieséssel járt. Középvezetői bukás esetén "csak" a vállalatok 19 százalékánál volt ez megfigyelhető.


A megkérdezett vállalatvezetők a becslés területén nem szerepeltek valami jól, ugyanis lényegesen kevesebb számot adtak a lopásra, és sokkal többet a pénzmosásra. Bár az tény, hogy a kereskedelem területén tevékenykedő vállalkozások esetében sokkal könnyebb egy lopást kivitelezni, mint a többi vállalatnál, így ez valamennyire torzíthatja a kapott képet.

Kik buknak le a leggyakrabban?Az iparági megoszlás első két helyezettje nem jelent meglepetést. Mind a biztosítási, mind a kereskedelmi szektorban számos lehetőség van csalás végrehajtására, ami a megkérdezett vállalatok 57-57 százalékánál be is következett. A harmadik területen, vagyis a kormányzati szektorban tevékenykedő cégeknek viszont több mint fele, 54 százaléka számolt be valamilyen kiderült esetről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmányba bevont vállalatok szinte egységes képet adtak az elkövetőről, ugyanis 85 százalékban férfiról van szó, a tipikus korosztály pedig 31-40 év. A vizsgált vállalatoknál 44 százalékban követték el ebből a korosztályból származó dolgozók a bűncselekményeket. A 41-50 év közöttiek az esetek 28 százalékáért, a 30 alattiak pedig 21 százalékáért felelősek.

A magyar eredményekkel ellenétben (A legtöbb céges bűncselekményt a diplomás főnök követi el...) viszont az összes vizsgált cégnél nem a diplomások a legtipikusabb elkövetők, hanem a középiskolával rendelkezők, 50 százalékkal. Az esetek többségében pedig az elkövetők több mint két éve töltötték be ugyanazt a pozíciót.


A leggyakrabban az elkövetett cselekményeket a belső ellenőrzések során tárják fel a cégek, bár ez 2005 óta jelentősen csökkent. A belső tippek viszont egyre "népszerűbbek" az alkalmazottak körében, vagyis mindenhol egyre fejlődik a besúgórendszer. A cégek azt is komoly feladatuknak érzik, hogy az ilyen belső bejelentések ne derüljenek ki a cég többi dolgozója számára, mert nem lehet tudni, hogy az milyen következménnyel járna az adott személyre.

Erre szolgál például a visszaélések bejelentésére kialakított hotline, vagy az, hogy személyes bejelentés esetén nem kötelező a közvetlen felettesnek jelenteni. Fontos lépés az etikai kódex létrehozása is, amely előírja, hogy az alkalmazott köteles együttműködni a vállalatvezetéssel egy esetleges vizsgálat során.

Az említett esetekben a felderítés elbocsátást, illetve figyelmeztetést vont maga után, és mindössze 10 százalék alatti volt azoknak az eseteknek az aránya, amikor a cég nem tett semmit, hiába derült ki a csalás. Vagyis úgy tűnik, hogy sok vezető annak ellenére nyugodtan ül a székében, hogy egyszer vagy már többször is történt ilyen eset a vállalatánál, és sok esetben nem is tesznek semmit, azzal az indokkal, hogy nem fog újra megtörténni...

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?