16 °C Budapest

Jövöre már csak bankkártyával fogunk tudni fizetni?

Pénzcentrum
2007. november 8. 08:45

Problémássá válhat a nagy összegű készpénzzel történő fizetés 2008-tól, ha a kormány elfogadja a legújabb törvényjavaslatot. A kereskedők ugyanis 3,6 millió forintnál magasabb összeget csak akkor fogadhatnak el, ha a kereskedelmi hatóságnál nyilvántartásba vetették magukat - írja a Magyar Hírlap.

Várhatóan decemberben lép életbe a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítását szolgáló törvény. A nagy összegeke elfogadásának feltételekhez kötése mellett azt is meghatározná a javaslat, hogy a szolgáltatóknak és a bankoknak milyen gyakran kellene átvilágítaniuk ügyfeleiket.

Az Unió az erre vonatkozó szabályozást 2005-ben alkotta meg, és a tagoknak 2007 december 15-ig van idejük az új szabályozás elkészítésére. Ha itthon elfogadják az új javaslatot, akkor kikerülhet a jogrendszerből a mostani pénzmosásról szóló törvény.

Ez viszont komoly fejtörést is okozhat például a pénzintézeteknek, ugyanis a külföldi tapasztalatok szerint a szervezeti és eljárási folyamatok végrehajtása több százezer eurós költségekkel is járhat. Ennek ellenére a megkérdezett bankok nem tervezik, hogy a megemelkedett költségeket beépítik a díjakba, így legalább emiatt nem kell egyelőre aggódni...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06