A bank nem pénzmosoda...

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 08:45

A parlament ősszel tárgyalja a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megakadályozó törvény tervezetét, amely a bankokra nagyobb felelősséget hárít - írja a Magyar Hírlap.

December közepétől banki ügyeink intézésénél a mostani, kétmillió forintos limitnél alacsonyabb értékű pénzmozgások esetében is firtathatják a vagyon eredetét. A kérdések megválaszolását természetesen megtagadhatjuk, de azzal nem növeljük bankunk bizalmát irányunkban.

Még alaposabb ellenőrzésre számíthatunk abban az esetben, ha viselkedésünkkel felkeltjük a gyanút, például ha idegesek vagyunk, vagy gyakran helyezünk el kisebb összegeket a számlánkon. A bankok személyes adataink és jövedelemlehetőségeink figyelembevételével különböző kockázati kategóriába sorolnak minket.

A bankokat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni európai uniós irányelv kötelezi arra, hogy a gyanús ügyletek kiszűrésében nagyobb szerepet vállaljanak. Korábban a kirívóbb eseteknél csak bejelentési kötelezettségük volt. A szolgáltatók az adatnyilvántartó rendszerek tesztelésével készülnek a megváltozott szerepkörükre. A szakma képviselői kormányzati egyeztetéseken vesznek részt a törvénymódosítás részleteiről. Ennek tervezetét a kormány a munkaterve szerint 2007 szeptemberében tárgyalja.

A fokozott ügyfél-átvilágítás, az ügyfélprofil-készítés, a kiemelt közszereplők banki ügyleteinek figyelése jelentős munkaterheket ró a bankokra. A legfőbb feladatot valószínűleg az azonosítási struktúra átalakítása jelenti majd. A szigorításokkal kapcsolatos többletteendők költségeit a bankok egyelőre nem ismerik, többségük nem tervezi emiatt a díjak emelését, de ez a beruházási kötelezettségek megismerésével még változhat. Az új jogszabály mindenképpen több adminisztrációt és jelentős IT-fejlesztéseket tesz szükségessé.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?