15 °C Budapest

A bank nem pénzmosoda...

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 08:45

A parlament ősszel tárgyalja a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megakadályozó törvény tervezetét, amely a bankokra nagyobb felelősséget hárít - írja a Magyar Hírlap.

December közepétől banki ügyeink intézésénél a mostani, kétmillió forintos limitnél alacsonyabb értékű pénzmozgások esetében is firtathatják a vagyon eredetét. A kérdések megválaszolását természetesen megtagadhatjuk, de azzal nem növeljük bankunk bizalmát irányunkban.

Még alaposabb ellenőrzésre számíthatunk abban az esetben, ha viselkedésünkkel felkeltjük a gyanút, például ha idegesek vagyunk, vagy gyakran helyezünk el kisebb összegeket a számlánkon. A bankok személyes adataink és jövedelemlehetőségeink figyelembevételével különböző kockázati kategóriába sorolnak minket.

A bankokat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni európai uniós irányelv kötelezi arra, hogy a gyanús ügyletek kiszűrésében nagyobb szerepet vállaljanak. Korábban a kirívóbb eseteknél csak bejelentési kötelezettségük volt. A szolgáltatók az adatnyilvántartó rendszerek tesztelésével készülnek a megváltozott szerepkörükre. A szakma képviselői kormányzati egyeztetéseken vesznek részt a törvénymódosítás részleteiről. Ennek tervezetét a kormány a munkaterve szerint 2007 szeptemberében tárgyalja.

A fokozott ügyfél-átvilágítás, az ügyfélprofil-készítés, a kiemelt közszereplők banki ügyleteinek figyelése jelentős munkaterheket ró a bankokra. A legfőbb feladatot valószínűleg az azonosítási struktúra átalakítása jelenti majd. A szigorításokkal kapcsolatos többletteendők költségeit a bankok egyelőre nem ismerik, többségük nem tervezi emiatt a díjak emelését, de ez a beruházási kötelezettségek megismerésével még változhat. Az új jogszabály mindenképpen több adminisztrációt és jelentős IT-fejlesztéseket tesz szükségessé.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?