7 °C Budapest

Tartozóknak nem jár vissza az elvárt adó

Pénzcentrum
2007. március 12. 08:30

Múlt hét pénteken terjesztette az országgyűlés elé a Pénzügyminiszter az elvárt adó eltörlésére vonatkozó javaslatot, amelyet ma akár már meg is szavazhatnak a képviselők, gyorsított eljárás keretében - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez azt jelenti, hogy a kormány lemond az alkotmányellenesnek ítélt adó első két havi, 9,2 milliárd forintot kitevő összegéről. Ezt azért fizettethette volna be a cégekkel, mert az Alkotmánybíróság csak február végi hatállyal semmisítette meg a szabályt.

A benyújtott törvényjavaslat január elsejei hatállyal szünteti meg az egyéni vállalkozókra, illetve a társaságokra vonatkozó szabályozást, valamint kitér a már befizetett, illetve bevallott összegek rendezésére is.

A javaslat szerint az adóhatóság a már benyújtásra került bevallásokat kijavítja, és értesíti az adózót az esetleges visszatérítés összegéről. Ezt azonban nem minden esetben utalja vissza, ugyanis ha a társaságnak más adónemben tartozása van, a túlfizetés összegét az APEH hivatalból arra számolja el.

Ha az adózónak nincs tartozása, akkor rendelkezhet a fennmaradó összeg visszatérítéséről, ellenkező esetben a túlfizetést az APEH a később esedékes adó kiegyenlítésére számolja el. Szakértők szerint ez a módszer azonban újabb jogvitát generálhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt két hónap során 500 vállalkozás adott le bevallást az elvárt adóról, ennél azonban kevesebben fizettek. A pénzügyi tárca nem tudott arról tájékoztatást adni, hogy mennyien és pontosan mekkora összeget fizettek be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06