5 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Sokba kerülhet a céges telefon!

Pénzcentrum
2006. december 19. 08:00

Már végignéztük, hogy milyen változások következnek be az SZJA - ban és az EVA-sok jövő évi kihívásaiba is betekintettünk. Most a különadót és az egyéni vállalkozók jövő évi kötelezettségeit és a céges telefonhoz kapcsolódó szabályokat vizsgáljuk meg.

A kezdő egyéni vállalkozóknak nem kell fizetniük az elvárt adót, és azoknak sem, akiknek a bevétele az előző évi bevétel 75 százalékát nem éri el. Az elvárt adó alapját a bevétel képzi, amelyet lehet csökkenteni az adott adóévben vásárolt áruk értékével, és a veszteség tovább vihető a következő adóévre.

Magánszemélyeknek 2007 január 1-jétől különadót kell fizetniük, a járulékfizetés felső határát (6 325 450 forint) meghaladó bevételeik után. Ennek mértéke a meghaladó bevételek 4 százaléka.

Egyéni vállalkozók esetében, már szeptember 1-jétől kell fizetni a különadót. Ennek az alapja a kapott támogatások nélkül számított vállalkozói bevételnek a költségekkel csökkentett része. A különadó nem számolható el a költségek között. Különadó megfizetése azokra a vállalkozókra is vonatkozik, akik év közben kezdték meg tevékenységüket és azokra is akik szeptember 1-je után megszüntették tevékenységüket.

Megváltoztak a céges telefonra vonatkozó jogszabályok is szeptember 1-jétől.. A telefonszámla végösszegéből legalább 20 százalékot kell vélelmezni természetbeni juttatásként.

Drága lehet a telefonszámla

Azonban ha a cég a 20 százalékot megtéríti, akkor a cégnek nem kell megfizetnie a természetbeni juttatások után járó 54 százalék adót a közterheket.

Amennyiben a vállalkozás megtéríti a 20 százalékot, úgy a teljes végösszegre vonatkozó áfa 70 százalékát vonhatja csak le. Azonban egy 30 százalékos megtérítés esetén a teljes összeg levonható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Annak a meghatározására, hogy valójában mennyit telefonált az alkalmazott magáncélból, az APEH adott néhány útmutatást. Alkalmazhatunk hívásnaplót, egyéni telefonkódott a kimenő hívásokra, vagy az alkalmazottak befizetik a pénztárba a hívások díját.

Bármilyen megoldást is választ a cég, minden esetben ki kell számlázni azt az alkalmazottak felé. Vagy minden munkavállaló névre szólóan kap egy számlát, vagy több alkalmazott esetén egy nevére állítják ki a számlát.

Céges ajándékok

Ez év szeptember 1-jétől minden természetbeni juttatás után 54 százalék adót kell fizetni, valamint a hozzá kapcsolódó közterhek is megterhelik a céges kasszát. Ez alól természetesen nem kivételek a vállalkozás által adott ajándékok sem.

Azonban 2007-től üdülési csekket csak a munkáltató adhat adómentesen, kifizető nem. Tehát érdemes még most előre gondolkodni és megvenni a jövő évi utazás fedezetéül szolgáló csekkeket.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?