1 °C Budapest

Adóváltozások 2007 - Sokba kerülhet a céges telefon!

Pénzcentrum
2006. december 19. 08:00

Már végignéztük, hogy milyen változások következnek be az SZJA - ban és az EVA-sok jövő évi kihívásaiba is betekintettünk. Most a különadót és az egyéni vállalkozók jövő évi kötelezettségeit és a céges telefonhoz kapcsolódó szabályokat vizsgáljuk meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kezdő egyéni vállalkozóknak nem kell fizetniük az elvárt adót, és azoknak sem, akiknek a bevétele az előző évi bevétel 75 százalékát nem éri el. Az elvárt adó alapját a bevétel képzi, amelyet lehet csökkenteni az adott adóévben vásárolt áruk értékével, és a veszteség tovább vihető a következő adóévre.

Magánszemélyeknek 2007 január 1-jétől különadót kell fizetniük, a járulékfizetés felső határát (6 325 450 forint) meghaladó bevételeik után. Ennek mértéke a meghaladó bevételek 4 százaléka.

Egyéni vállalkozók esetében, már szeptember 1-jétől kell fizetni a különadót. Ennek az alapja a kapott támogatások nélkül számított vállalkozói bevételnek a költségekkel csökkentett része. A különadó nem számolható el a költségek között. Különadó megfizetése azokra a vállalkozókra is vonatkozik, akik év közben kezdték meg tevékenységüket és azokra is akik szeptember 1-je után megszüntették tevékenységüket.

Megváltoztak a céges telefonra vonatkozó jogszabályok is szeptember 1-jétől.. A telefonszámla végösszegéből legalább 20 százalékot kell vélelmezni természetbeni juttatásként.

Drága lehet a telefonszámla

Azonban ha a cég a 20 százalékot megtéríti, akkor a cégnek nem kell megfizetnie a természetbeni juttatások után járó 54 százalék adót a közterheket.

Amennyiben a vállalkozás megtéríti a 20 százalékot, úgy a teljes végösszegre vonatkozó áfa 70 százalékát vonhatja csak le. Azonban egy 30 százalékos megtérítés esetén a teljes összeg levonható.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Annak a meghatározására, hogy valójában mennyit telefonált az alkalmazott magáncélból, az APEH adott néhány útmutatást. Alkalmazhatunk hívásnaplót, egyéni telefonkódott a kimenő hívásokra, vagy az alkalmazottak befizetik a pénztárba a hívások díját.

Bármilyen megoldást is választ a cég, minden esetben ki kell számlázni azt az alkalmazottak felé. Vagy minden munkavállaló névre szólóan kap egy számlát, vagy több alkalmazott esetén egy nevére állítják ki a számlát.

Céges ajándékok

Ez év szeptember 1-jétől minden természetbeni juttatás után 54 százalék adót kell fizetni, valamint a hozzá kapcsolódó közterhek is megterhelik a céges kasszát. Ez alól természetesen nem kivételek a vállalkozás által adott ajándékok sem.

Azonban 2007-től üdülési csekket csak a munkáltató adhat adómentesen, kifizető nem. Tehát érdemes még most előre gondolkodni és megvenni a jövő évi utazás fedezetéül szolgáló csekkeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?