Nem adják fel: új adó júniustól

Pénzcentrum
2007. március 8. 09:00

A második fél évben egy új adónem váltja a most teljesen eltörölt elvárt adót. A szaktárca a veszteséges cégek megadóztatásának egy korábbi koncepcióját porolhatja le jövő szerdáig - értesült a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Új adónemmel ismerkedhetnek meg a cégek és az egyéni vállalkozók a második fél évben. Az Alkotmánybíróság (AB) által február 28-ával megsemmisített elvárt adóból a második fél évre eső bevételről és a jövedelemeltitkolással (adócsalással) gyanúsított cégek megadóztatásáról ugyanis nem mond le a kormány.

A lehetséges új adó valószínűleg nem vélt jövedelmet, hanem valós bevételt terhelne, s "ellenbizonyításképpen" levonható lenne a nyereségadóból. Persze a cégek és vállalkozók egy részével szemben még ez sem nevezhető korrekt magatartásnak. Sokaknak ugyanis épp azért negatív a nyereségadó-alapjuk, vagyis azért veszteségesek, mert különféle adókedvezményeket érvényesítenek, amelyeket épp a kormány adott meg nekik, például, hogy ösztönözze a beruházási, fejlesztési vagy foglalkoztatási kedvet.

Az is egy új adó bevezetését valószínűsíti, hogy a társasági adóba aligha tud úgy belenyúlni év közben a kabinet, hogy az ne legyen ismét alkotmányosan aggályos. A társasági adó ugyanis éves adó, akárcsak az egyéni vállalkozók jövedelemadója.

Mindenesetre az adókerülő vállalkozások megadóztatásából 30 milliárd forintot vár az idei második fél évben a kormány a pénzügyminiszter szerint. Ez éppen annak az öszszegnek a fele, ami a cégek és az egyéni vállalkozók elvárt adójából összejött volna 2007-ben.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ez persze azt is jelenti, hogy a kormány már nem számít az elvárt adó januári és februári részleteire sem. Lemond az alkotmányellenes adó első kéthavi összegéről, amit - a Pénzügyminisztérium korábbi érvelése szerint - azért fizettethetett volna be a cégekkel, mivel az AB csak február végi hatállyal semmisítette meg az adószabályt

A hétfőn napirendre kerülő javaslat arra is kitér majd, hogy azok, akik eddig befizettek valamennyi pénzt elvárt adóként, azt visszakapják. Veres János szerint 500 vállalkozás adott be bevallást ez ügyben, s ennél kevesebben fizettek - nekik jár vissza ez az összeg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20