Íme egy jó hír - a veszteség nem okoz többé gondot

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 13:00

A veszteségelhatárolást a társasági adóról és az osztalékadóról (Tao.) szóló törvény lehetővé teszi. Amennyiben az adóalap bármely adóévben negatív, ezzel az összeggel az adózó a következő adóévekben, döntése szerinti megosztásban csökkentheti az adózás előtti eredményét - közölte a Pénzügyminisztérium.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Tao. törvény arról is rendelkezik, hogy, ha az adózó adóalapja nem éri el az adóévben az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephely bevételével csökkentett összes bevétele 2 százalékát, akkor az adóalap ez utóbbi összeg. Ez a rendelkezés nem határoz meg adóalapot, hanem csak annak tekinti, így nem változtatja meg, veszteségelhatárolás szempontjából a törvényben meghatározott adóalapot.

Ha a társasági adóalap negatív de az úgynevezett elvárt adó alapja pozitív akkor az elhatárolt veszteségként továbbvihető összegként a társasági adóalapot kell figyelembe venni;

Ha a társasági adóalap és az úgynevezett elvárt adó alap egyaránt negatív, akkor - függetlenül attól, hogy melyik a nagyobb összeg, akkor elhatárolt veszteségként továbbvihető összegként a társasági adóalapot kell figyelembe venni.

A 2006. évi LXI. törvény módosította az egyéni vállalkozó vállalkozói adóalapjának meghatározására vonatkozó szabályokat is, azonban e módosítás az egyéni vállalkozók esetében sem érinti a veszteségelhatárolásra vonatkozó rendelkezéseket.

Az Szja törvényt módosító rendelkezés szerint a vállalkozói adóalap az Szja törvény bekezdése szerinti jövedelem, de legalább az adóévben eladásra beszerzett áruk beszerzési érékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százaléka. (ún. elvárt adóalap) Az adóalap módosítható a külföldi telephelynek betudható bevétellel. A fizetendő adó ebben az esetben az elvárt adóalap 16 százaléka, illetve bizonyos feltételek esetén a 10 százaléka. Ha az eladásra beszerzett áruk beszerzési értéke több, mint a vállalkozói bevétel, vagy egyenlő azzal, akkor elvárt adóalap hiányában adófizetési kötelezettség sem keletkezik.

Ettől függetlenül, amennyiben a vállalkozói költségek meghaladják a vállalkozói bevételt, a veszteség a bekezdés szabályai szerint változatlanul elhatárolható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?