14 °C Budapest

Bukdácsolnak a kormány tervei

Pénzcentrum
2007. február 28. 09:00

Tegnapi hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság az elvárt adót. A bevételkiesés több tízmilliárdos lesz - írja a Népszabadság.

Több tízmilliárd forint sorsáról döntött az Alkotmánybíróság, amikor tegnap közzétett határozatában megsemmisítette az elvárt minimális társasági adó intézményét. Ennek bevezetéséről 2006 nyarán, a kiigazító csomag részeként döntött a Gyurcsány-kormány, a rendelkezés 2007. január 1-jén lépett hatályba, fizetni legkorábban a második fél évben kellett volna rá előleget. Az elvárt adó célja az lett volna, hogy a jövedelmeiket különböző adózási és egyéb kiskapuk segítségével eltitkoló vállalkozások is fizessenek társasági adót.

Elvárt adót annak a cégnek kellett volna fizetnie, amelynek társaságiadó-alapja, vagyis a különféle kedvezményekkel csökkentett nyeresége nem éri el bevételének két százalékát, illetve kereskedelmi cégeknél a bevételből ki lehetett volna vonni azoknak az áruknak a beszerzési értékét, amelyeket eladott a vállalkozás. Magyarán fizettek volna a veszteséges és a "nem eléggé nyereséges" vállalkozások. Mégpedig az árbevétel - illetve az eladott áruk beszerzési értékével csökkentett árbevétel - két százaléka után 16 vagy 10 százalék társasági adót.

Ezt a szabályt azért volt indokolt megsemmisíteni, mert az így létrejövő adóteher korántsem áll közvetlen összefüggésben az adózó valós jövedelmi helyzetével, aminek alapján a magyar alkotmány szerint adóztatni lehet. A jogszabály ténylegesen meg nem szerzett, csupán a honatyák által vélelmezett jövedelmet, illetve nyereséget adóztatott volna. Ráadásul nem adta meg annak a lehetőségét, hogy a vállalkozó bizonyítsa, valóban veszteséges, és nincs olyan nyeresége, jövedelme, amely jogalapot teremtene az adó befizettetésére.

Az elvárt adó az AB határozata alapján 2007. február 27-től nem létezik. Ez azt is jelenti, hogy az év első két hónapjában létezett, hatályos és érvényes volt. A Pénzügyminisztérium jogi álláspontja szerint tehát az első két hónap után kell elvárt adót fizetni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?