18 °C Budapest

Bukdácsolnak a kormány tervei

Pénzcentrum
2007. február 28. 09:00

Tegnapi hatállyal megsemmisítette az Alkotmánybíróság az elvárt adót. A bevételkiesés több tízmilliárdos lesz - írja a Népszabadság.

Több tízmilliárd forint sorsáról döntött az Alkotmánybíróság, amikor tegnap közzétett határozatában megsemmisítette az elvárt minimális társasági adó intézményét. Ennek bevezetéséről 2006 nyarán, a kiigazító csomag részeként döntött a Gyurcsány-kormány, a rendelkezés 2007. január 1-jén lépett hatályba, fizetni legkorábban a második fél évben kellett volna rá előleget. Az elvárt adó célja az lett volna, hogy a jövedelmeiket különböző adózási és egyéb kiskapuk segítségével eltitkoló vállalkozások is fizessenek társasági adót.

Elvárt adót annak a cégnek kellett volna fizetnie, amelynek társaságiadó-alapja, vagyis a különféle kedvezményekkel csökkentett nyeresége nem éri el bevételének két százalékát, illetve kereskedelmi cégeknél a bevételből ki lehetett volna vonni azoknak az áruknak a beszerzési értékét, amelyeket eladott a vállalkozás. Magyarán fizettek volna a veszteséges és a "nem eléggé nyereséges" vállalkozások. Mégpedig az árbevétel - illetve az eladott áruk beszerzési értékével csökkentett árbevétel - két százaléka után 16 vagy 10 százalék társasági adót.

Ezt a szabályt azért volt indokolt megsemmisíteni, mert az így létrejövő adóteher korántsem áll közvetlen összefüggésben az adózó valós jövedelmi helyzetével, aminek alapján a magyar alkotmány szerint adóztatni lehet. A jogszabály ténylegesen meg nem szerzett, csupán a honatyák által vélelmezett jövedelmet, illetve nyereséget adóztatott volna. Ráadásul nem adta meg annak a lehetőségét, hogy a vállalkozó bizonyítsa, valóban veszteséges, és nincs olyan nyeresége, jövedelme, amely jogalapot teremtene az adó befizettetésére.

Az elvárt adó az AB határozata alapján 2007. február 27-től nem létezik. Ez azt is jelenti, hogy az év első két hónapjában létezett, hatályos és érvényes volt. A Pénzügyminisztérium jogi álláspontja szerint tehát az első két hónap után kell elvárt adót fizetni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?