7 °C Budapest

Mégis választási költségvetés készült?

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 09:05

A kormány várhatóan ma fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, mely pénteken kerülhet a parlament elé. A Népszabadság információi szerint a pénzforgalmi jellegű deficit a terv szerint 1533 mrd Ft, ami az idei 1022.6 mrd Ft-os előirányzatnál több mint 500 mrd Ft-tal magasabb. Az eredményszemléletű hiány tekintetében a konvergencia program a GDP arányában 2.9%-os deficitet jelöl meg jövőre,

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

ugyanakkor ez elérheti az 5.3%-ot a módosított előirányzat szerint. Feltehetően ez állhat Gyurcsány Ferenc tegnapi azon kijelentése mögött, hogy az év végéig felül kell vizsgálni az euró 2010-es bevezetésének céldátumát. A korábban gondoltnál magasabb hiány mögött nem az autópályaépítések állnak, ugyanis ez a finanszírozás feltehetően kívül lesz a büdzsén jövőre, ehelyett olyan lazító jellegű lépések kerülhettek beépítésre, melyek részben a választásokhoz kapcsolódnak.

A pénzforgalmi szemlélet szerint a deficit jövőre elérheti a GDP 6.5%-át, ami magasabb az idei egyelőre igen bizonytalannak tűnő hiányszámnál. A kormány kitart a pénzforgalmi terv 2004-es tarthatósága mellett, mely 4.7%-os hiányt jelentene. Ennél az új 2006-os szám 1.8%ponttal magasabb.

Az eredményszemléletű hiánymutatókat tekintve a különbség valamivel kisebb. Jövőre nyugdíjkorrekció után a deficit 5.3%-ot tehet ki a konvergencia programban szereplő 2.9%-kal szemben. Idénre a Magyar Hírlap információi szerint a deficit nyugdíjkorrekció nélkül 7.4%-ot, korrekcióval 6.1% körüli értéket érhet el. Veres János pénzügyminiszter ma a kormányszóvivői tájékoztatón ismerteti a 2005-ös és 2006-os hiányszámokra vonatkozó kormnyzati elképzeléseket.

A korábban tervezettnél magasabb hiányszámok mögött nem az áll, hogy az autópályaépítés költségeit a költségvetés kiadásai között szerepeltetik, ugyanis az jövőre feltehetően a terveknek megfelelően kívül marad. A deficitcél növekedéséért más tételek felelősek, melyek egy része jellegét tekintve a választási költségvetéshez kapcsolódik.

A kormány eredetileg azzal számolt, hogy a közalkalmazottak jövőre nem kapnak béremelést, ugyanis a közalkalmazotti illetménytábla tételeit idén szeptemberben 4.5%-kal növelték, amit figyelembe kell venni. Önmagában ez is 3% feletti reálkereset-növekedést jelentene. Elképzelhető azonban, hogy jövőre is lesz plusz emelés, ami a bérkiadásokat megdobja. A magasabb béremelkedés a nyugdíjakat is tovább növeli a svájci indexálás miatt.

A kormány 4%-os nyugdíjemeléssel számol jövőre. A tervek szerint a nettó bérek 5.7%-kal nőnek, az infláció 2.1%-os lehet. Ennek átlaga 3.9%, mely felfelé kerekítve 4%.

A kormány 2006-ra 3.9%-ra tervezi a GDP növekedést, a reálbérnövekedés elérheti a 4.2%-ot.

Az előzetes információk szerint tehát komoly lazulás érezhető az eredeti szigorú elképzelésekhez képest. Ilyen körülmények között zéró közelire csökkent annak a valószínűsége, hogy komoly reálgazdasági áldozatok nélkül vezessük be 2010-ben az eurót. Gyurcsány Ferenc tegnapi nyilatkozata épp erre a problémára utalt. Ahogy a rendszerváltás utáni kb. másfél évtizedben sosem, úgy várhatóan most sem sikerül elkerülni a választási költségvetést.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?