11 °C Budapest

Mégis választási költségvetés készült?

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 09:05

A kormány várhatóan ma fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, mely pénteken kerülhet a parlament elé. A Népszabadság információi szerint a pénzforgalmi jellegű deficit a terv szerint 1533 mrd Ft, ami az idei 1022.6 mrd Ft-os előirányzatnál több mint 500 mrd Ft-tal magasabb. Az eredményszemléletű hiány tekintetében a konvergencia program a GDP arányában 2.9%-os deficitet jelöl meg jövőre,

ugyanakkor ez elérheti az 5.3%-ot a módosított előirányzat szerint. Feltehetően ez állhat Gyurcsány Ferenc tegnapi azon kijelentése mögött, hogy az év végéig felül kell vizsgálni az euró 2010-es bevezetésének céldátumát. A korábban gondoltnál magasabb hiány mögött nem az autópályaépítések állnak, ugyanis ez a finanszírozás feltehetően kívül lesz a büdzsén jövőre, ehelyett olyan lazító jellegű lépések kerülhettek beépítésre, melyek részben a választásokhoz kapcsolódnak.

A pénzforgalmi szemlélet szerint a deficit jövőre elérheti a GDP 6.5%-át, ami magasabb az idei egyelőre igen bizonytalannak tűnő hiányszámnál. A kormány kitart a pénzforgalmi terv 2004-es tarthatósága mellett, mely 4.7%-os hiányt jelentene. Ennél az új 2006-os szám 1.8%ponttal magasabb.

Az eredményszemléletű hiánymutatókat tekintve a különbség valamivel kisebb. Jövőre nyugdíjkorrekció után a deficit 5.3%-ot tehet ki a konvergencia programban szereplő 2.9%-kal szemben. Idénre a Magyar Hírlap információi szerint a deficit nyugdíjkorrekció nélkül 7.4%-ot, korrekcióval 6.1% körüli értéket érhet el. Veres János pénzügyminiszter ma a kormányszóvivői tájékoztatón ismerteti a 2005-ös és 2006-os hiányszámokra vonatkozó kormnyzati elképzeléseket.

A korábban tervezettnél magasabb hiányszámok mögött nem az áll, hogy az autópályaépítés költségeit a költségvetés kiadásai között szerepeltetik, ugyanis az jövőre feltehetően a terveknek megfelelően kívül marad. A deficitcél növekedéséért más tételek felelősek, melyek egy része jellegét tekintve a választási költségvetéshez kapcsolódik.

A kormány eredetileg azzal számolt, hogy a közalkalmazottak jövőre nem kapnak béremelést, ugyanis a közalkalmazotti illetménytábla tételeit idén szeptemberben 4.5%-kal növelték, amit figyelembe kell venni. Önmagában ez is 3% feletti reálkereset-növekedést jelentene. Elképzelhető azonban, hogy jövőre is lesz plusz emelés, ami a bérkiadásokat megdobja. A magasabb béremelkedés a nyugdíjakat is tovább növeli a svájci indexálás miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány 4%-os nyugdíjemeléssel számol jövőre. A tervek szerint a nettó bérek 5.7%-kal nőnek, az infláció 2.1%-os lehet. Ennek átlaga 3.9%, mely felfelé kerekítve 4%.

A kormány 2006-ra 3.9%-ra tervezi a GDP növekedést, a reálbérnövekedés elérheti a 4.2%-ot.

Az előzetes információk szerint tehát komoly lazulás érezhető az eredeti szigorú elképzelésekhez képest. Ilyen körülmények között zéró közelire csökkent annak a valószínűsége, hogy komoly reálgazdasági áldozatok nélkül vezessük be 2010-ben az eurót. Gyurcsány Ferenc tegnapi nyilatkozata épp erre a problémára utalt. Ahogy a rendszerváltás utáni kb. másfél évtizedben sosem, úgy várhatóan most sem sikerül elkerülni a választási költségvetést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem