6 °C Budapest

Mégis választási költségvetés készült?

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 09:05

A kormány várhatóan ma fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, mely pénteken kerülhet a parlament elé. A Népszabadság információi szerint a pénzforgalmi jellegű deficit a terv szerint 1533 mrd Ft, ami az idei 1022.6 mrd Ft-os előirányzatnál több mint 500 mrd Ft-tal magasabb. Az eredményszemléletű hiány tekintetében a konvergencia program a GDP arányában 2.9%-os deficitet jelöl meg jövőre,

ugyanakkor ez elérheti az 5.3%-ot a módosított előirányzat szerint. Feltehetően ez állhat Gyurcsány Ferenc tegnapi azon kijelentése mögött, hogy az év végéig felül kell vizsgálni az euró 2010-es bevezetésének céldátumát. A korábban gondoltnál magasabb hiány mögött nem az autópályaépítések állnak, ugyanis ez a finanszírozás feltehetően kívül lesz a büdzsén jövőre, ehelyett olyan lazító jellegű lépések kerülhettek beépítésre, melyek részben a választásokhoz kapcsolódnak.

A pénzforgalmi szemlélet szerint a deficit jövőre elérheti a GDP 6.5%-át, ami magasabb az idei egyelőre igen bizonytalannak tűnő hiányszámnál. A kormány kitart a pénzforgalmi terv 2004-es tarthatósága mellett, mely 4.7%-os hiányt jelentene. Ennél az új 2006-os szám 1.8%ponttal magasabb.

Az eredményszemléletű hiánymutatókat tekintve a különbség valamivel kisebb. Jövőre nyugdíjkorrekció után a deficit 5.3%-ot tehet ki a konvergencia programban szereplő 2.9%-kal szemben. Idénre a Magyar Hírlap információi szerint a deficit nyugdíjkorrekció nélkül 7.4%-ot, korrekcióval 6.1% körüli értéket érhet el. Veres János pénzügyminiszter ma a kormányszóvivői tájékoztatón ismerteti a 2005-ös és 2006-os hiányszámokra vonatkozó kormnyzati elképzeléseket.

A korábban tervezettnél magasabb hiányszámok mögött nem az áll, hogy az autópályaépítés költségeit a költségvetés kiadásai között szerepeltetik, ugyanis az jövőre feltehetően a terveknek megfelelően kívül marad. A deficitcél növekedéséért más tételek felelősek, melyek egy része jellegét tekintve a választási költségvetéshez kapcsolódik.

A kormány eredetileg azzal számolt, hogy a közalkalmazottak jövőre nem kapnak béremelést, ugyanis a közalkalmazotti illetménytábla tételeit idén szeptemberben 4.5%-kal növelték, amit figyelembe kell venni. Önmagában ez is 3% feletti reálkereset-növekedést jelentene. Elképzelhető azonban, hogy jövőre is lesz plusz emelés, ami a bérkiadásokat megdobja. A magasabb béremelkedés a nyugdíjakat is tovább növeli a svájci indexálás miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány 4%-os nyugdíjemeléssel számol jövőre. A tervek szerint a nettó bérek 5.7%-kal nőnek, az infláció 2.1%-os lehet. Ennek átlaga 3.9%, mely felfelé kerekítve 4%.

A kormány 2006-ra 3.9%-ra tervezi a GDP növekedést, a reálbérnövekedés elérheti a 4.2%-ot.

Az előzetes információk szerint tehát komoly lazulás érezhető az eredeti szigorú elképzelésekhez képest. Ilyen körülmények között zéró közelire csökkent annak a valószínűsége, hogy komoly reálgazdasági áldozatok nélkül vezessük be 2010-ben az eurót. Gyurcsány Ferenc tegnapi nyilatkozata épp erre a problémára utalt. Ahogy a rendszerváltás utáni kb. másfél évtizedben sosem, úgy várhatóan most sem sikerül elkerülni a választási költségvetést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?