21 °C Budapest

Mégis választási költségvetés készült?

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 09:05

A kormány várhatóan ma fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, mely pénteken kerülhet a parlament elé. A Népszabadság információi szerint a pénzforgalmi jellegű deficit a terv szerint 1533 mrd Ft, ami az idei 1022.6 mrd Ft-os előirányzatnál több mint 500 mrd Ft-tal magasabb. Az eredményszemléletű hiány tekintetében a konvergencia program a GDP arányában 2.9%-os deficitet jelöl meg jövőre,

ugyanakkor ez elérheti az 5.3%-ot a módosított előirányzat szerint. Feltehetően ez állhat Gyurcsány Ferenc tegnapi azon kijelentése mögött, hogy az év végéig felül kell vizsgálni az euró 2010-es bevezetésének céldátumát. A korábban gondoltnál magasabb hiány mögött nem az autópályaépítések állnak, ugyanis ez a finanszírozás feltehetően kívül lesz a büdzsén jövőre, ehelyett olyan lazító jellegű lépések kerülhettek beépítésre, melyek részben a választásokhoz kapcsolódnak.

A pénzforgalmi szemlélet szerint a deficit jövőre elérheti a GDP 6.5%-át, ami magasabb az idei egyelőre igen bizonytalannak tűnő hiányszámnál. A kormány kitart a pénzforgalmi terv 2004-es tarthatósága mellett, mely 4.7%-os hiányt jelentene. Ennél az új 2006-os szám 1.8%ponttal magasabb.

Az eredményszemléletű hiánymutatókat tekintve a különbség valamivel kisebb. Jövőre nyugdíjkorrekció után a deficit 5.3%-ot tehet ki a konvergencia programban szereplő 2.9%-kal szemben. Idénre a Magyar Hírlap információi szerint a deficit nyugdíjkorrekció nélkül 7.4%-ot, korrekcióval 6.1% körüli értéket érhet el. Veres János pénzügyminiszter ma a kormányszóvivői tájékoztatón ismerteti a 2005-ös és 2006-os hiányszámokra vonatkozó kormnyzati elképzeléseket.

A korábban tervezettnél magasabb hiányszámok mögött nem az áll, hogy az autópályaépítés költségeit a költségvetés kiadásai között szerepeltetik, ugyanis az jövőre feltehetően a terveknek megfelelően kívül marad. A deficitcél növekedéséért más tételek felelősek, melyek egy része jellegét tekintve a választási költségvetéshez kapcsolódik.

A kormány eredetileg azzal számolt, hogy a közalkalmazottak jövőre nem kapnak béremelést, ugyanis a közalkalmazotti illetménytábla tételeit idén szeptemberben 4.5%-kal növelték, amit figyelembe kell venni. Önmagában ez is 3% feletti reálkereset-növekedést jelentene. Elképzelhető azonban, hogy jövőre is lesz plusz emelés, ami a bérkiadásokat megdobja. A magasabb béremelkedés a nyugdíjakat is tovább növeli a svájci indexálás miatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány 4%-os nyugdíjemeléssel számol jövőre. A tervek szerint a nettó bérek 5.7%-kal nőnek, az infláció 2.1%-os lehet. Ennek átlaga 3.9%, mely felfelé kerekítve 4%.

A kormány 2006-ra 3.9%-ra tervezi a GDP növekedést, a reálbérnövekedés elérheti a 4.2%-ot.

Az előzetes információk szerint tehát komoly lazulás érezhető az eredeti szigorú elképzelésekhez képest. Ilyen körülmények között zéró közelire csökkent annak a valószínűsége, hogy komoly reálgazdasági áldozatok nélkül vezessük be 2010-ben az eurót. Gyurcsány Ferenc tegnapi nyilatkozata épp erre a problémára utalt. Ahogy a rendszerváltás utáni kb. másfél évtizedben sosem, úgy várhatóan most sem sikerül elkerülni a választási költségvetést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem