Címke: svájci indexálás (16 cikk)

Pénzcentrum | 2019. május 19. 17:32

Ebbe az iskolába jár a budai elit gyereke: nincs tandíj, 10-szeres a túljelentkezés

"Ha ma elmegyek egy 15 éves érettségi találkozóra, ott az egykori tanítványaim jó része olyan szakmában dolgozik vagy olyan foglalkozást végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent, egyszerűen nem tudom, hogy mit csinálnak. De azért mi készítjük föl őket ezekre a dolgokra" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, aki többek között beszélt a mai, magyar oktatás legnagyobb dilemmáiról; a digitalizáció és a tudásátadás nehézségeiről; valamint arról is, miként lehet az ország legsikeresebb középiskolái között egy állami fenntartású iskola.

Pénzcentrum | 2010. szeptember 23. 10:02

Kétséges a magánnyugdíj rendszerének fenntarthatósága

A magán-nyugdíjpénztári rendszer fenntarthatóságát a jelenlegi formában több szakértő is kétségbe vonja. A kifogások között az első helyen a magas költségek és az alacsony reálhozamok állnak.

Pénzcentrum | 2009. július 15. 10:02

Hogyan alakult a nyugdíjas-infláció júniusban?

A nyugdíjas-inflációs kosár indexe az előző hónaphoz képest ugyan 0,5 százalékponttal csökkent júniusban, ám az egy évvel korábbi adathoz mérten így is 5,1 %-kal magasabb, míg májusban 5,5 % volt a dinamika.

Pénzcentrum | 2009. május 13. 10:32

Folytatódik a nyugdíjkorrekciós program

A nyugdíjkorrekciós program, amelyet idénről 2010-re halasztott a kormány, egymillió nyugdíjast érint majd kedvezően - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón a nyugdíjrendszert érintő hétfő parlamenti döntésről beszámolva.

Pénzcentrum | 2009. április 29. 08:17

Mikortól emelkedik a nyugdíjkorhatár?

Túlmutatnak a Gyurcsány-kormány által javasolt szigoron a Bajnai-kormány nyugdíjrendszert érintő szigorítási javaslatai, melyet bizottsági módosító javaslatban terjesztettek be.

Pénzcentrum | 2009. március 30. 12:15

Retteghetnek a nyugdíjasok a Bajnai-csomagtól?

Az Index információi szerint jövőre 600 milliárd forinttal vágná vissza a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat a Bajnai-csomag. A jelenlegi tervek egy, a Pénzügyminisztérium által korábban elkészített megszorító intézkedésterv kalkulációin alapulnak. Az biztosnak tűnik, hogy a nyugdíjasok igencsak megszenvedik az új kormány intézkedéseit.

Pénzcentrum | 2008. június 12. 05:53

Mennyi nyugdíjat venne el Orbán Viktor az észt és szlovák nyugdíjasoktól?

A nyugdíjrendszer fontos eleme, a nyugdíjindexálás kérdése az utóbbi napokban ismét a figyelem középpontjába került: egyrészt a kormány-ellenzék közötti viták újabb szintereként tűnt fel (miután a kormány kiállt a jelenlegi rendszer mellett), másrészt azonban szakértői vélemények is megjelentek a téma kapcsán. Cikkünkben megpróbáljuk bemutatni a különböző indexálási rendszerek alapvető jellemzőit és azt, hogy az Európai Unióban mely indexálási rendszerek terjedtek el. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy az indexálás a nyugdíjrendszer csupán egy kérdése, és esetleges módosításának tervezésekor elengedhetetlen a komplex látásmód.

Pénzcentrum | 2008. június 5. 11:02

Itt az alternatív kormányprogram - 20%-os nettó bérnövekedés! (9.)

Ma kerül sorra az Oriens tanácsadó cég "Kilábalás" címet viselő alternatív gazdaságpolitikai programjának ismertetése. A nagy szakmai és médiaérdeklődéssel övezett program minden bizonnyal számos tabut döntöget majd. Az eseményről élőben tudósítunk.

Pénzcentrum | 2008. június 4. 11:40

Tízmilliárdokat spórolhatnánk picivel kisebb nyugdíjemeléssel

Óriási belpolitikai vihart kavart Orbán Viktornak a nyugdíjak emelésére vonatkozó terve. Orbán Viktor két, zárt ajtók mögötti megbeszélésen is ismertette a nyugdíjak jövőbeli alakulására vonatkozó, ám kiszivárgott elképzelését. Bár a kormánypárti tisztségviselők azt hangoztatják, hogy a Fidesz-elnök befagyasztaná a nyugdíjakat, Orbán azóta többször is úgy fogalmazott: a járandóság vásárlóértékét megőrizve emelné a nyugdíjakat. Azaz a nyugdíjakat az infláció mértékével emelné a jövőben. Ez összhangban van a Fidesz Erős Magyarország nevet viselő programjában foglaltakkal, ott is a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzéséről esik szó.

Pénzcentrum | 2008. április 15. 08:30

Tavaly volt a nyugdíjasboom

Tavaly a korábbi években jellemzőnél jóval többen döntöttek úgy, hogy nyugdíjba mennek. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) előzetes adatai szerint miközben 2006-ban 95 ezer körül volt az öregségi nyugdíj megállapítását igénylők száma, tavaly jó 30 százalékkal többen, 126 ezren kérték időskori ellátásuk kiszámítását.

Pénzcentrum | 2005. december 19. 06:20

Kevesebb nyugdíj az új rendszerből? - hiába volt a reform

A magyar nyugdíjrendszer 1997-98-as reformja óta sokakban él az a téves nézet, hogy túl vagyunk a nehezén, sor került azokra a változásokra, melyek a rendszer fenntarthatóságát biztosítják. A Magyar Nemzeti Bank tanulmánya arra mutat rá, hogy a magyar nyugdíjrendszer korántsem fenntartható a tőkefedezeti pillér bevezetése ellenére. A 90-es évek végén történt átalakítás óta a helyzet inkább

Pénzcentrum | 2005. szeptember 28. 09:05

Mégis választási költségvetés készült?

A kormány várhatóan ma fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, mely pénteken kerülhet a parlament elé. A Népszabadság információi szerint a pénzforgalmi jellegű deficit a terv szerint 1533 mrd Ft, ami az idei 1022.6 mrd Ft-os előirányzatnál több mint 500 mrd Ft-tal magasabb. Az eredményszemléletű hiány tekintetében a konvergencia program a GDP arányában 2.9%-os deficitet jelöl meg jövőre,

Pénzcentrum | 2005. augusztus 29. 15:14

Lendvai a nyugdíjrendszerről: őszi változások, kinek jobb, kinek rosszabb?

Ismét megváltozhat a nyugdíjmegállapítás módszertana. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője pénteken az InfoRádióban a teljesen bérkövető rendszer esetleges visszaállításáról beszélt. Jelenleg a nyugdíjnövekmény megállapítása az ún. svájci-indexálás módszere alapján történik, melynek lényege, hogy a nyugdíjnövekmény megállapításánál 50%-ban a várható inflációt, 50%-ban a várható nominális