2020. augusztus 12. szerda Klára

Szinte hihetetlen: 20 milliót foghatsz, ha berobban a Matolcsy-bomba


A Magyar Nemzeti Bank megjelentette a 330 pontból álló programját, amelynek célja az ország felzárkóztatása. Ezek közül több is lakosságot közvetlenül érinti, ilyen például a CSOK 10 milliós támogatásának kiterjesztése a kétgyerekesekre. A pontos részletszabályok egyelőre nem ismertek, de mi most kiszámoltuk, hogy a támogatás ilyen módosítása hogyan érintené a hitelfelvételt.

330 pontból álló versenyképességi programot jelentett meg az MNB a héten, ennek egyik eleme pedig a CSOK támogatásának várva várt kiterjesztése a kétgyerekesekre. Hozzá kell tenni, hogy konkrétumokat egyelőre nem ismerünk, azt már a számolgatások előtt is el tudjuk mondani, hogy a kétgyerekeseknek hatalmas segítség lenne, ha a jelenlegi 2,6 millió forintos vissza nem térítendő támogatást rájuk is kiterjesztenénk. Nézzük meg számszerűen, hogy mennyit is jelent ez?

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az a pár, aki nem vállal gyereket, jelenleg csak piaci kamatozású hitelhez juthat. Hogy megnézzük, mennyi is a kamat manapság, felütöttük a Pénzcentrum kalkulátorát, és megnéztük, hogy 30 millió forinthoz milyen feltételekkel juthatunk. 20 év futamidővel számoltunk, és 10 év kamatfixálást néztünk meg.

Az Erste ajánlata 4,48 százalékos THM-mel érhető el, a K&H-é 4,62-vel. A Budapest Bank termékét választva 4,86 százalék lehet a THM-ünk, a Raiffeisenével 4,81. Ezen ajánlatok átlagkamata 4,69 százalék, így ezzel fogunk a továbbiakban számolni.

Ha nincs gyerek, marad a piaci kamatozás

A példánkban szereplő párnak 30 millió forintra van szüksége, és 20 évre szeretné felvenni azt. Ahogy már az imént írtuk, a piaci hitel 4,69 százalékos THM-mel érhető el. Ha a pár gyerekvállalás nélkül veszi fel a 30 millió forintot, akkor a törlesztője ilyen kamat mellett 192 926 forint lenne. A teljes visszafizetendő összeg elérni a 46 millió forintot.

Egy gyerek esetén még nincs jelentős kedvezmény

Ha valaki bevállal egy gyereket, akkor 600 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kap. Ez praktikusan azt jelenti, hogy amennyiben a párnak fixen 30 millió forintra van szüksége, akkor így már csak 29,4 millió forintot kell felvennie. Ez viszont ugyanúgy piaci kamattal kamatozik, mint az előző esetben.

Mindez tehát nem jelent sok könnyítést egy eggyermekes családnak, hiszen a törlesztő így csak 3 ezer forinttal lesz kevesebb, a teljes visszafizetendő összeg pedig 45 millió 376 ezer lesz. Azaz nem egész egy millió forinttal kevesebb, mint az előző esetben

Ha berobban a kétgyerekes bomba, az már óriási segítség

A jelenlegi szabályozás szerint 2,6 millió forint jár a kétgyerekes pároknak. Ha azonban ezt az összeget 10 millió forintra emelik, akkor a családnak már csak 20 millió forintnyi hitelt kell felvennie. Ráadásul ebből 10 millió forint kamattámogatott, 3 százalékos, fix kamatozású lakáshitel lesz.

Mindez annyit tesz, hogy a kamattámogatott hitel törlesztője 55 460 forint lesz, a piaci kamatozású 10 millió forinté pedig 64 309. Ha ezeket összeadjuk, akkor megkapjuk, hogy 119 769 forint lesz az összetörlesztő, a teljes visszafizetett összeg pedig 28,7 millió forint. Ez már majdnem 20 millió forinttal kevesebb ahhoz képest, amikor nem születik gyerek. Közben ők is ugyanahhoz a 30 millió forinthoz jutottak hozzá, mint a gyereket nem vállaló párok.

Három gyereknél így nem lesz nagy különbség

A jelenlegi szabályozás szerint csak három gyerek után jár a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás. Ha ezt bevezetik 2 gyerekre is, akkor ehhez képest a harmadik gyerek már nem spórol annyi pénzt a hitelfelvételnél, mint a második gyerek az elsőhöz képest. Ha csak a támogatás összegét terjesztik ki, akkor a 3 gyerekkel járó kedvezmény csak a kedvezményes hitelösszegben jelenik majd meg - az ott 15 millió forint.

Így csak 5 millió forint piaci kamatozású hitelt kell majd felvennie a párnak a 10 milliós támogatás és a 15 millió forintos kamattámogatott hitel mellé. Ez azt jelenti, hogy a teljes visszafizetendő 27,6 millió forint lesz, miközben a család 30 millió forinthoz jutott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.