14 °C Budapest

Meglépte az IKEA: ilyen akció is csak egyszer van egy évben

2016. november 25. 05:50

Az adventi időszak nemcsak a családról, hanem az ajándékvásárlásról is szól, amit persze az áruházak is igyekeznek kihasználni. A nulla THM-es hitelek már nemcsak a műszaki áruházak és a hipermarketek privilégiuma, mostanra például az IKEA is megjelent kamatmentes kölcsönnel. Összeszedtük, mire kell figyelni ezeknek a hiteleknek az igénylésekor, ugyanis megtörténhet, hogy mégsem kaphatjuk meg a reklámozott ajánlatot.

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a korán megjelenő, áruházakban található nullás hitelakciókkal. Azóta viszont az Euronics új ajánlattal csábít elektronikai cikkek vásárlására, azonban az igazán nagy dobás, hogy az IKEA is megjelent nullás kölcsönnel, ezzel pedig nemcsak hiperekben és műszaki áruházakban, hanem bútoráruházban is kaphatunk ingyenhitelt.

Honnan vegyük fel az ingyenkölcsönt?

A boltokban elérhető nulla teljes hiteldíj mutatójú (THM) hitelek között aránylag kisebb különbségeket fedezhetünk fel, mindegyik pár tízezer forinttól igényelhető és 2 millió forint a felső határ. Ez alól kivétel a Tesco, ahol a hitelösszeg az alsó határa 50 ezer, a felső pedig 500 ezer forint.
Futamidő szempontjából már felfedezhetünk különbségeket, az IKEA, a Tesco és a Media Markt egyaránt 10 hónapra adja a nullás hitelt, az Euronics azonban valamivel több mint másfél évre (20 hónap), az Auchan pedig a 10 hónap mellett 6 hónap futamidőre is ad kölcsönt.

Az önrész is meghatározó lehet, ha egyáltalán nem tudunk saját erőt felmutatni, akkor csak kis értékben tudunk vásárolni, jellemzően félmillió forint felett már 20 százalék önerőre lesz szükségünk (az Auchannál minden esetben kell önerő, a Tescónál a maximális igényelhető összeg 500 ezer).

Az ajánlatok lejárata is eltérő, míg az IKEA-nál december végéig élhetünk az ajánlatokkal, addig a többi áruház november végén vagy december elején lezárja az akcióit (persze lehet, hogy újat indítanak, ez azonban egyáltalán nem biztos).

Hogyan csábítanak minket vásárlásra?

Az ingyenhitelek egyértelműen a vevők becsábítására szolgálnak, és aki élni tud vele, az jól járhat. Ennek ellenére előfordul, hogy csak az ajánlat csábító, de valójában nem is tudunk élni a nullás ajánlattal. Egyes áruházakban ugyanis csak az akciós újságban feltüntetett termékekre érvényes a nullás ajánlat, más áru vásárlásakor csak drága, esetenként a 30 százalékos THM-et is elérő áruhitel elérhető.

A másik apró trükk, amivel az áruházak élni szoktak, hogy a nullás hitel csak az akciós futamidőre igényelhető. Ilyenkor, ha hosszabb (vagy rövidebb) futamidőt szeretnénk, akkor már nem a nullás ajánlatot, hanem a drágább kölcsönt tudjuk csak felvenni.

Előfordul az is, hogy a nullás hitelt valamilyen más feltételhez kötik. Az IKEA-nál például Family kártya kell ehhez. Ezt egyébként általában 5-10 perc igényelni, azonban a karácsonyi roham alatt valószínűleg sokkal több idő lesz (érdemes előre beszerezni).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jegybank is kiadott ajánlást ezzel kapcsolatban

A vásárlás helyszínén igényelhető áruhitel annak köszönheti népszerűségét, hogy alacsony jövedelem mellett is egyszerűen és gyorsan hozzáférhető. Fontos azonban megjegyezni, hogy e hitelfajtát általában magas teljes hiteldíj mutató (THM) jellemzi, így a döntés előtt más alternatívákat is érdemes sorra venni.

Az áruvásárlási hitelekre vonatkozó részletes feltételeket az egyes hitelintézetek üzletszabályzatukban és hirdetményükben teszik közzé, amelyeket minden esetben érdemes alaposan áttanulmányozni a szolgáltatás igénybevétele előtt.

Fontos tudni, hogy a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkek és szolgáltatások megvásárlásához nyújtott kölcsön (pl. áruhitelek) után fizetendő teljes hiteldíj mutató mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
MEDIA1  |  2024. április 18. 11:52
A Media1 információi szerint megszűnik a Comedy Central Family nevű televíziós csatorna.
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem