11 °C Budapest

Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

Pénzcentrum
2017. április 20. 05:31

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen volt az elmúlt hónapokban, és várhatóan ez tovább folytatódik. Azzal ugyan a legtöbb esetben nincs probléma, hogyan költsük el a pénzt, a dilemma azonban megmarad, hogy vajon melyik bankhoz forduljunk, ha hitelt szeretnénk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével arra kerestük a választ, hogy vajon megéri-e a bankváltás egy személyi kölcsön miatt.

Továbbra is töretlen a népszerűsége a személyi kölcsönöknek, míg korábban a karácsonnyal kapcsolatos kiadások miatt vették fel a hitelt a családok, addig most inkább a lakásfelújítás vagy korszerűsítés a fő cél. Persze mivel szabad felhasználású termékről van szó, ezért szinte bármire felhasználható az így felvett összeg. Sokan egyébként a családi nyaralást fizetik ki a személyi kölcsönből, erről részletesen EBBEN a cikkünkben írtunk.

Mielőtt megnézzük, hogy melyik bank ajánlatával járunk a legjobban, érdemes megnézni, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy kedvező kamatozású hitelhez jussunk. A kamatkedvezmények minél hatékonyabb kihasználásához ugyanis igazolható, minél magasabb összegű havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

Hol a legalacsonyabb a kamat?

Négy számítást végeztünk a Pénzcentrum kalkulátorával, ahol annak jártunk utána, hogy melyik bank terméke a legolcsóbb. Mindegyik esetben 1,5 millió forintot vettünk fel, 5 éves futamidőre, a különbségek mégis jelentősek lettek.

Az első kalkulációnál 250 ezer forint alatti havi jövedelemmel számoltunk, ami ráadásul a hitelnyújtó pénzintézethez érkezik. Ez alapján az MKB terméke lett a legolcsóbb (11,61 százalékos THM), azonban ez nem végig fix kamatozású, így a CIB személyi kölcsönét is meg kell említeni, amely csak egy hajszállal maradt le (11,73 százalékos THM), de végig rögzített törlesztőrészlettel kecsegtet.

A második számításunknál is a hitelező bankhoz utaltatjuk a jövedelmünket, amely ráadásul meghaladja a 250 ezer forintot. Ennek köszönhetően jelentős kamatkedvezményeket kaphatunk a bankok többségénél, nem is csoda, hogy a legolcsóbb termék mindössze 7,74 százalékos THM-mel a Sberbank kölcsöne. Emellett a CIB és a K&H hitelei is 10 százalék alatti THM-mel kecsegtetnek.

Mi a helyzet, ha bankot váltunk?

Az első két kalkulációnál azt feltételeztük, hogy a hitel kiválasztásánál akár a folyószámla vezető bankunkat is leváltjuk annak érdekében, hogy olcsóbb hitelt kapjunk. Azonban sokan nem szeretnék elhagyni a jelenlegi szolgáltatót, és úgy vennének fel kölcsönt, hogy a jövedelmüket nem utaltatják a hitelező bankjuknak. Ez persze magasabb kamattal jár, ezért nem árt megnéznünk, így mennyibe kerül a hitel.

A harmadik kalkulációnkban 250 ezer forint alatti jövedelemmel számoltunk, amely nem a hitelezőhöz érkezik. Általánosságban elmondható, hogy így a legdrágábbak a hitelek, azonban a bankszámlavezetéssel nem foglalkozó pénzintézetek emiatt relatív előnyben vannak ebben a kategóriában. A legolcsóbb kölcsön a K&H-nál és a Cetelemnél található, ezek THM-e, törlesztőrészlete pontosan megegyezik. Érdekesség egyébként, hogy az FHB ebben a termékkategóriában kiköti, hogy a felvett pénzt nem lehet olyan célra fordítani, ami közerkölcsöt sért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az utolsó kalkulációnknál a jövedelmünk ugyan meghaladja a 250 ezer forintot, azonban azt nem utaltatjuk a hitelező pénzintézethez. Ez alapján a legkedvezőbb az Erste terméke lesz, amelynek 10,04 százalékos a THM-je, vagyis még mindig egészen kedvező kamattal juthatunk így hitelhez.

Biztos, hogy jó ötlet bankot váltani?

A személyi kölcsön kiválasztásánál azt kell mérlegelnünk, hogy tudunk-e könnyedén bankot váltani egy kedvezőbb ajánlat érdekében, vagy sem. Mivel a havi törlesztőrészletben több ezer forintos a különbség, ezért nagy valószínűséggel még egy kifejezetten drága folyószámlával is olcsóbban jöhetünk ki, ha a hitelünk kedvező kamatozású. Persze a bankváltást megakadályozhatják egyéb termékek, amelyek díjai csak akkor kedvezők, ha a folyószámlánk is az adott banknál van.

Ha a bankszámlák költségeire vagy kíváncsi, akkor használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha mondjuk van egy hosszútávú megtakarításunk a bankunknál, amely kamatkedvezményt biztosít, ha a folyószámlánkat is náluk vezetjük, akkor nem olyan egyszerű a kérdés. Ebben az esetben számoljunk utána, hogy vajon a hozamon veszítünk többet, vagy a dárgább hitel miatt bukunk.

Ha a következő években lakást vásárolnánk (vagy építenénk), akkor érdemes lehet azt is fontolóra venni, hogy melyik bank nyújtja a legkedvezőbb lakáshitelt. Ugyan az árazás változhat, azonban a bankok közötti eltérések megmaradhatnak. A lakáshitel kalkulátorunat ITT találod.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem