2017. június 25. vasárnap Vilmos
Hírek » Hitel

Lebuktak a magyar bankok: gyorskölcsönt így inkább ne vegyél fel

A személyi kölcsönök népszerűsége töretlen volt az elmúlt hónapokban, és várhatóan ez tovább folytatódik. Azzal ugyan a legtöbb esetben nincs probléma, hogyan költsük el a pénzt, a dilemma azonban megmarad, hogy vajon melyik bankhoz forduljunk, ha hitelt szeretnénk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével arra kerestük a választ, hogy vajon megéri-e a bankváltás egy személyi kölcsön miatt.

Továbbra is töretlen a népszerűsége a személyi kölcsönöknek, míg korábban a karácsonnyal kapcsolatos kiadások miatt vették fel a hitelt a családok, addig most inkább a lakásfelújítás vagy korszerűsítés a fő cél. Persze mivel szabad felhasználású termékről van szó, ezért szinte bármire felhasználható az így felvett összeg. Sokan egyébként a családi nyaralást fizetik ki a személyi kölcsönből, erről részletesen EBBEN a cikkünkben írtunk.

Mielőtt megnézzük, hogy melyik bank ajánlatával járunk a legjobban, érdemes megnézni, hogy milyen feltételeket kell teljesítenünk ahhoz, hogy kedvező kamatozású hitelhez jussunk. A kamatkedvezmények minél hatékonyabb kihasználásához ugyanis igazolható, minél magasabb összegű havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

Hol a legalacsonyabb a kamat?

Négy számítást végeztünk a Pénzcentrum kalkulátorával, ahol annak jártunk utána, hogy melyik bank terméke a legolcsóbb. Mindegyik esetben 1,5 millió forintot vettünk fel, 5 éves futamidőre, a különbségek mégis jelentősek lettek.

Az első kalkulációnál 250 ezer forint alatti havi jövedelemmel számoltunk, ami ráadásul a hitelnyújtó pénzintézethez érkezik. Ez alapján az MKB terméke lett a legolcsóbb (11,61 százalékos THM), azonban ez nem végig fix kamatozású, így a CIB személyi kölcsönét is meg kell említeni, amely csak egy hajszállal maradt le (11,73 százalékos THM), de végig rögzített törlesztőrészlettel kecsegtet.

A második számításunknál is a hitelező bankhoz utaltatjuk a jövedelmünket, amely ráadásul meghaladja a 250 ezer forintot. Ennek köszönhetően jelentős kamatkedvezményeket kaphatunk a bankok többségénél, nem is csoda, hogy a legolcsóbb termék mindössze 7,74 százalékos THM-mel a Sberbank kölcsöne. Emellett a CIB és a K&H hitelei is 10 százalék alatti THM-mel kecsegtetnek.

Mi a helyzet, ha bankot váltunk?

Az első két kalkulációnál azt feltételeztük, hogy a hitel kiválasztásánál akár a folyószámla vezető bankunkat is leváltjuk annak érdekében, hogy olcsóbb hitelt kapjunk. Azonban sokan nem szeretnék elhagyni a jelenlegi szolgáltatót, és úgy vennének fel kölcsönt, hogy a jövedelmüket nem utaltatják a hitelező bankjuknak. Ez persze magasabb kamattal jár, ezért nem árt megnéznünk, így mennyibe kerül a hitel.

A harmadik kalkulációnkban 250 ezer forint alatti jövedelemmel számoltunk, amely nem a hitelezőhöz érkezik. Általánosságban elmondható, hogy így a legdrágábbak a hitelek, azonban a bankszámlavezetéssel nem foglalkozó pénzintézetek emiatt relatív előnyben vannak ebben a kategóriában. A legolcsóbb kölcsön a K&H-nál és a Cetelemnél található, ezek THM-e, törlesztőrészlete pontosan megegyezik. Érdekesség egyébként, hogy az FHB ebben a termékkategóriában kiköti, hogy a felvett pénzt nem lehet olyan célra fordítani, ami közerkölcsöt sért.

Az utolsó kalkulációnknál a jövedelmünk ugyan meghaladja a 250 ezer forintot, azonban azt nem utaltatjuk a hitelező pénzintézethez. Ez alapján a legkedvezőbb az Erste terméke lesz, amelynek 10,04 százalékos a THM-je, vagyis még mindig egészen kedvező kamattal juthatunk így hitelhez.

Biztos, hogy jó ötlet bankot váltani?

A személyi kölcsön kiválasztásánál azt kell mérlegelnünk, hogy tudunk-e könnyedén bankot váltani egy kedvezőbb ajánlat érdekében, vagy sem. Mivel a havi törlesztőrészletben több ezer forintos a különbség, ezért nagy valószínűséggel még egy kifejezetten drága folyószámlával is olcsóbban jöhetünk ki, ha a hitelünk kedvező kamatozású. Persze a bankváltást megakadályozhatják egyéb termékek, amelyek díjai csak akkor kedvezők, ha a folyószámlánk is az adott banknál van.

Ha a bankszámlák költségeire vagy kíváncsi, akkor használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha mondjuk van egy hosszútávú megtakarításunk a bankunknál, amely kamatkedvezményt biztosít, ha a folyószámlánkat is náluk vezetjük, akkor nem olyan egyszerű a kérdés. Ebben az esetben számoljunk utána, hogy vajon a hozamon veszítünk többet, vagy a dárgább hitel miatt bukunk.

Ha a következő években lakást vásárolnánk (vagy építenénk), akkor érdemes lehet azt is fontolóra venni, hogy melyik bank nyújtja a legkedvezőbb lakáshitelt. Ugyan az árazás változhat, azonban a bankok közötti eltérések megmaradhatnak. A lakáshitel kalkulátorunat ITT találod.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Nincs pénzed utazásra? Itt a megoldás, hogy ne a tv előtt ülj egész nyáron
Íme néhány ötlet, hogy ne az Eszmeraldát nézd meg huszadszorra is.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennek az árát nyögik folyamatosan a magyar háziasszonyok

2007 óta óriási hullámvasúton van a liszt ára.  
 

Filléres praktika: erre jó a fahéj a konyhán kívül

Sokan nem tudják, de az őrölt fahéjat nem csak sütéshez, vagy főzéshez használhatjuk. Nem is gondolnánk, de nagy hasznát vehetjük a kertben is. Íme 3 tipp, hogy mire is használhatjuk. 1....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.22-06.28
Országos

Spar

06.22-06.28
Országos

Lidl

06.22-06.25
Országos

Aldi

06.22-06.28
Országos

Auchan

Gasztro
06.22-07.19
Országos

Auchan

06.22-06.28
Országos

Tesco

06.22-06.28
Országos

Tesco

lakásfelújítás
06.08-06.28
Országos