2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Kökény Attila házát is elvitte a devizahitel: brutál nagyot ugrott a törlesztője


Devizahitele miatt otthagyta lakását, és albérletbe költözött Kökény Attila. A kezdeti törlesztőrészlete 90 ezer forint volt, legutóbb pedig mér a 300 ezret is elérte. A kezdeti húszmilliót még 20 évig kéne fizetnie, ezért döntött a váltás mellett. Kökény ezzel nem volt egyedül, rengetegen jártak rosszul a devizahitellel. Ugyan devizahitelek ma már nem elérhetőek, a jelenlegi lakáshitelek között is vannak kockázatosabbak és kevésbé kockázatosak.

Kökény Attila 12 éve vett fel svájci frank alapon 20 millió forint hitelt.Kezdetben csak 90 ezer forintot kellett fizetnie a törlesztésre, ez azonban 300 ezer forintra kúszott fel az árfolyamváltozás miatt - mondta el a Story magazinnak Kökény. Ahogy ő fogalmazott:

Azt mondták, a pénz csak a kamatokra ment, a tőketartozásunk mit sem változott. Mindennel együtt összesen 26 milliót utaltunk át a banknak.

Biztonságos lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kökényék végül eladták a négyszobás pestszentlőrinczi házukat, az így kapott összegből ki tudták fizetni a hitelüket, és még új lakást is tudnak építeni maguknak. Kökény szerint mindenképp jól jártak, mert még 20 évig kellett volna törleszteniük a hitelt.Most albérletbe költöznek, majd vásárolnak egy telket Pestszentlőrincen, ahol egy kisebb házat építenek - ismertette a terveit Kökény.

Ma is vannak biztonságos és kevésbé biztonságos hitelek

Ma ugyan már nem lehet devizahitelt felvenni, még mindig sokan nyögik az egykori devizahitelük forintosított törlesztését. Az árfolyamváltozás miatt sokkal történt meg, hogy a tőketartozásuk hirtelen megugrott, emiatt pedig vagy nem tudták fizetni a hitelüket, vagy hosszú évekre ki kellett tolni a futamidőt, emiatt kilátástalan helyzetbe kerültek. Kökény problémáján a lakásárak emelkedése segített: a magas áron értékesített lakás eladásából ki tudta fizetni a korábban ugyanarra a lakásra felvett, kevesebb összegű hitelt.

Hasonlítsd össze a változó és fix hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ma árfolyamkockázat már nem áll fenn, mert devizahitelt csak vállalatok vehetnek fel. Kamatkockázat ugyanakkor mindig lesz. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha fix kamatozású hiteleket veszünk fel. Ezek némileg drágábbak a változó kamatozásúaknál, de ezzel hosszú évekre biztos mértékű törlesztővel kalkulálhatunk. Egyébként a következő 1-2 évben nem valószínű, hogy változni fognak a referenciakamatok, azaz a változó kamatozású hiteleket sem feltétlenül kell veszélyesnek tekinteni. A személyi hitelek pedig szinte kivétel nélkül fix kamatozásúak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos