2020. január 20. hétfő Fábián, Sebestyén

Kökény Attila házát is elvitte a devizahitel: brutál nagyot ugrott a törlesztője


Devizahitele miatt otthagyta lakását, és albérletbe költözött Kökény Attila. A kezdeti törlesztőrészlete 90 ezer forint volt, legutóbb pedig mér a 300 ezret is elérte. A kezdeti húszmilliót még 20 évig kéne fizetnie, ezért döntött a váltás mellett. Kökény ezzel nem volt egyedül, rengetegen jártak rosszul a devizahitellel. Ugyan devizahitelek ma már nem elérhetőek, a jelenlegi lakáshitelek között is vannak kockázatosabbak és kevésbé kockázatosak.

Kökény Attila 12 éve vett fel svájci frank alapon 20 millió forint hitelt.Kezdetben csak 90 ezer forintot kellett fizetnie a törlesztésre, ez azonban 300 ezer forintra kúszott fel az árfolyamváltozás miatt - mondta el a Story magazinnak Kökény. Ahogy ő fogalmazott:

Azt mondták, a pénz csak a kamatokra ment, a tőketartozásunk mit sem változott. Mindennel együtt összesen 26 milliót utaltunk át a banknak.

Biztonságos lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kökényék végül eladták a négyszobás pestszentlőrinczi házukat, az így kapott összegből ki tudták fizetni a hitelüket, és még új lakást is tudnak építeni maguknak. Kökény szerint mindenképp jól jártak, mert még 20 évig kellett volna törleszteniük a hitelt.Most albérletbe költöznek, majd vásárolnak egy telket Pestszentlőrincen, ahol egy kisebb házat építenek - ismertette a terveit Kökény.

Ma is vannak biztonságos és kevésbé biztonságos hitelek

Ma ugyan már nem lehet devizahitelt felvenni, még mindig sokan nyögik az egykori devizahitelük forintosított törlesztését. Az árfolyamváltozás miatt sokkal történt meg, hogy a tőketartozásuk hirtelen megugrott, emiatt pedig vagy nem tudták fizetni a hitelüket, vagy hosszú évekre ki kellett tolni a futamidőt, emiatt kilátástalan helyzetbe kerültek. Kökény problémáján a lakásárak emelkedése segített: a magas áron értékesített lakás eladásából ki tudta fizetni a korábban ugyanarra a lakásra felvett, kevesebb összegű hitelt.

Hasonlítsd össze a változó és fix hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ma árfolyamkockázat már nem áll fenn, mert devizahitelt csak vállalatok vehetnek fel. Kamatkockázat ugyanakkor mindig lesz. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha fix kamatozású hiteleket veszünk fel. Ezek némileg drágábbak a változó kamatozásúaknál, de ezzel hosszú évekre biztos mértékű törlesztővel kalkulálhatunk. Egyébként a következő 1-2 évben nem valószínű, hogy változni fognak a referenciakamatok, azaz a változó kamatozású hiteleket sem feltétlenül kell veszélyesnek tekinteni. A személyi hitelek pedig szinte kivétel nélkül fix kamatozásúak.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS