21 °C Budapest

A lízingpiacot is megtolhatja Orbánék csomagja: a vártnál nagyobb lehet a boom

2019. február 12. 09:52

Berobbanhat a lízingpiac, ha beteljesülnek a szakértők várakozásai, és a hétvégén bejelentett 2,5 milliós állami támogatás - amit a kormány a nagycsaládosoknak ad majd autóvásárlásra - a finanszírozott kocsikra is vonatkozik majd. Már enélkül is hatalmas a növekedés: tavaly 13 százalékkal több volt a kintlévőség, mint 2017-ben.

Még a vártnál is nagyobbat robbanhat a lízingpiac, ha a hétvégén bejelentett 2,5 milliós állami támogatás a finanszírozott kocsikra is érvényes lesz - hangzott el a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. A szakemberek már így is nagy növekedésre számítanak 2019-ben: a szövetség nagyjából 10 százalékos emelkedést jelez előre. A szakértők szerint ugyan a részletek még nem ismertek a 7 személyes kocsikra szóló, családi állami támogatásról, így azt sem tudni, hogy ehhez lehet-e finanszírozást csatolni, vagy az említett összeget be lehetne-e rakni például a finanszírozás önrészébe - ebben az esetben még könnyebben tudnának új autókat vásárolni a nagycsaládosok. Az elektromos autók állami támogatása esetén lehet lízingelni - emlékeztetett Pfandler Tamás, aki úgy látja, hogy ezt az irányt lehetne követni a nagycsaládosok 7 személyes autóinál is. Emlékeztettek, hogy jelenleg is az új autók majdnem harmadát vásárolták meg ilyen finanszírozással.

A szövetség elnökségi tagja kifejtette, támogatják a magyar autópark korszerűsítését, ezt is szolgálhatja majd a 2,5 milliós állami támogatás is. Ennek a potenciális hatásait még vizsgálják. A szabályozásról már kezdeményeztek párbeszédet az érintett szervekkel: elmondta, hogy a program sikerének kulcsa lehet, hogy lízingelt kocsik esetén is éljen az állami támogatás. Hiszen még a 2,5 milliós engedmény ellenére is előfordulhat, hogy egy család nem tudja egy összegben kifizetni a vételárat.

Imádunk lízingelni

Már az állami támogatás nélkül is virágzott a kólízingpiac Magyarországon: a szövetség adatai szerint tavaly összesen 694 milliárd forintra rúgott a finanszírozott összeg. Ez 13 százalékos növekedésnek felel meg az előző évihez képest, 2008 óta pedig a legnagyobb emelkedés, amit tapasztaltak. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a járműfinanszírozás húzta fel jelentősen a piacot: előzetesen csak 5 százalék körüli emelkedést vártak 2018-tól. Összességében a piac a válság előtti volumeneknél tart: a régióban, és Európában is a magyarok lízingelnek a legtöbbet.

Kimagaslóan teljesített az autólízing, itt 34 százalékos volt a növekedés 2018-ban - ismertette Pfandler Tamás, a szövetség elnökségi tagja, majd hozzátette, idén pedig a cégeknél lett kedvezőbb a helyzet a nyílt végű és operatív lízinget érintő kedvezmények miatt. Hasonló pozitív hatást várnak az MNB NHP fix programjától. Így minden adott a további növekedéshez a 2019-es évre is: a szakértők előzetesen 10 százaléknyi bővülésre számítanak.

Az újautó értékesítés és finanszírozás bővült látványosan: 2018-ra 186 milliárdnyi lett a kihelyezés, ez 40 százalékos növekedés 2017-hez képest. A használt kocsik esetében is 2018-ra már majdnem 60 milliárd lett a kihelyezés, ez 17 százalékos bővülést jelent az egyel korábbi évhez képest. Érdekes, hogy míg az új autók eladása nem bővült olyan látványosan, mint a lízingelt új autók aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fehéredik a piac

Összességében elmondható, hogy több használt kocsi áramlik be az országba (158 ezer), mint amennyi újat értékesítenek (137 ezer), előbbieknél a szövetség szerint problémás a magas, átlagosan 14 év feletti életkor, és a sok esetben kérdéses műszaki állapot. A szövetség üdvözli a piac fehérítésére tett törekvéseket, mint az adótrafipax, vagy a NAV-os online számla. Emellett nagyon üdvözlendő újdonság az új allami adatbázis, amelyben bárki ingyen lekérdezheti a magyarországi autók adatait.

Az építőipar is nagyot lök

Tavaly már így is nagyot lendített a piacon (46 százalékos volt a növekedés 2017-hez képest) az építőipar fellendülése, hiszen a munkagépeket is jellemzően lízingelték a vállalkozók. Ez a kabinet 7 pontos programjának hatására akár tovább is erősödhet. Szintén stabil pont a piacon az agrárgépek finanszírozása: tavaly összességében 14 százalékkal, 82 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm