33 °C Budapest

Itt a bejelentés: júliustól léphet életbe a 7 pontos családvédelmi program

2019. február 11. 10:35

A miniszterelnök tegnap bejelentette a 7 pontból álló családvédelmi programot, a pontos részleteket azonban nem ismertük. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára mai sajtótájékoztatóján ismertette a részleteket. Megtudhattuk például, hogy az intézkedéscsomag várhatóan július 1-től lép életbe, de azt is megtudtuk, hogy az szja-mentesség osztalékból szerzett jövedelemre nem jár majd. A 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatás pedig csak az autó értékének 50 százalékáig terjedhet legfeljebb, a támogatás azonban azonnal jár, nem később kell majd visszaigényelni. A 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhazsnálású hitel törlesztőrészlete 50 ezer forint lesz. A CSOK-nál eltörlik a 35 milliós felső határt. A nagyszülői gyed-et csak aktív korú nagyszülők igényelhetik.

Tegnap Orbán Viktor bejelentette, milyen kedvezményekhez juthatnak a nagycsaládosok. Ezek voltak többk között a CSOK egyes részleteinek kiterjesztése a kétgyermekesekre, a legalább 4 gyermeket szülő anyák élethosszig tartó szja-mentessége, de szerepelt még az autóvásárláshoz való hozzájárulás is, a jelzáloghitel tartozások egyes részleteinek állam általi átvállalása, nagyszülői gyed, teljes bolcsődei ellátás. A pontos részleteket azonban nem ismertük eddig.

A fiatal házasok gyermekvállásának támogatása egy 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhazsnálású hitel nyújt, ahol az anya 18 és 40 év közötti. Ez akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat. Ennek feltélei, hogy az anya legyen 18 és 40 év közötti. Ha a törlesztéskor megszületik az első baba, akkor 3 évre felfüggesztik a törlesztést. Az igénylés feltétele lehet tehát a gyerekvállalás lesz.

A következő gyermeknél ugyanúgy kapnak 3 év haladékot a családok, és elengedik a tartozás 30 százalékát. 3 gyerek esetén a telje sösszeget elengedik. 2019. július elseje után megszületett babákra lesz érvényes a lehetőség. Ez a lehetőség 3 évig áll nyitva - ennyi idejük van a fiataloknak, hogy belépjenek a programba. 10 millió forint esetén a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz. Ez a 10 millió forint szabad felhasználású lesz, bármire használhatják majd a családok. Novák szerint nem kell félni attól, hogy az így keletkezett többletpénznek árfelhajtó hatása lesz majd,

Második pont az otthonteremtési program bővítése. Ezt kiterjesztik a használt lakások vásárlására is. 25 éves futamidővel, garantált 3 százalékos kamatozással lehet igénybe venni a hitelt, várhatóan július elsejétől élesedik ez az intézkedés is. Eltörölték a 35 millió forintos értékhatárt is.

Amennyiben fennálló jelzáloghitele van egy családnak, gyermekenként 1 millió forintot elengednek. Ez már a kétgyermekesekre is igaz lesz - már a második gyermeknél is jóváírnak 1 milliót a jelzáloghitelből, a harmadiknál ez már 4 millió lesz. A további gyerekek esetén ez 1-1 millió forintot jelent.

A negyedik pont a személyi jövedelemadó mentessége volt. A legalább 4 gyermeket vállaló anyáknak nyugdíjas korig nem kell szja-t fizetni. Novák kiemelte, hogy ilyen szabályozás Magyarországon kívül még egy országban sincs.

A nagyszülői gyed célja, hogy a nagyszülők is aktívan részt tudjanak venni a gyermeknevelésben. Fontos azonban, hogy nem nyugdíjas nagyszülőről, hanem aktív nagyszülőről va szó. Ebben az esetben a szülő azonban lemond a gyed-ről, azaz egyszerre csak egy személynek jár majd a családnak a juttatás.

A hatodik pont, hogy 2022-ig megvalósul a teljes bölcsődei ellátás. Ez azt jelenti, hogy a mostanihoz képest 20 ezer további férőhelyre van szükség. 2020-ig 60 ezer, 2022-ig 70 ezer férőhely lesz összesen a kormány terve szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Novák szerint az is akadálya a gyermekvállalásnak, hogy nem fér be 4 gyerek egy autóba - ezért ezután a negyedik gyereket vállalók 2,5 millió forintos támogatásban részesülnek majd, amelyet autóvásárlásra fordíthatnak.

Novák szerint a 2019-es költségvetésben is már rendelkezésre állnak ezek a források, és a 2020-asba is be fogják építeni. Az államtitkár szerint nem kell aggódni a források miatt, a költségvetésnek mindenképpen meglesznek a forrásai. Azt is hozzátette, hogy a 7-es lista nem zárt, és ez nem jelenti azt, hogy ne lennének a közeljövőben további intézkedések. Az államtitkár nagyságrendileg 150 milliárd forinttal számol a program költségvetéseként, de ez azon is múlik, hogy mennyien igénylik majd.

Novák elmondta továbbá, hogy az szja-mentesség kizárólag a munkajövedelemre jár majd, osztalékból származó jövedelem után továbbra is fizeti kell majd az adót. Az autótámogatással kapcsolatban elmondta, hogy lesznek bizonyos műszaki paraméterek, a finanszírozással kapcsolatban azonban fontos, hogy a családnak nem kell a családnak előfinanszírozni, hanem már eleve a kedvezményes áron vásárolhatják meg. Az összeg azonban maximum az autó értéknek 50 százaléka lehet.

A bölcsődei nevelők hiányával kapcsolatban azt hallhattuk, hogy rájuk is érvényes a pedagógus életpálya-modell, valamint a családi bölcsődei dolgozók számára nem kötelező a felsőfokú végzettség. Az adókedvezményt a várandóság harmadik hónapjától lehet majd igényelni. A 4 gyermekes szja-mentességénél nem az számít, hogy mennyi gyereket nevelnek a családban, hanem hogy az adott anya vállalt-e négy gyereket. Ebbe az örökbefogadás is beleszámít majd.

Az otthonteremtési programmal 400 ezer ember otthonteremtését tudják segíteni - így kalkulál Novák Katalin. A 35 milliós felső határ eltörlését azzal indokolta, hogy idejemúlt a szabályozás, és sokan emiatt nem tudták igényelni a téámogatást. A főállású anyaság ebben a programcsomagban nincs benne, ugyanakkor ismét kiemelte, hogy a 7 pont nem zárt, és továbbra is a kormány prioritása, hogy megteremtse ezt a státuszt.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem