16 °C Budapest
Close-up of stock market trading monitor on a dark background.

Letett nagy tervéről az MNB: itt a legfrissebb kamatdöntés, erre kevesen számítottak

2024. január 30. 14:12

Az előzetes várakozásokkal ellentétben 75 bázisponttal 10 százalékra csökkentette az alapkamatot kedden a Monetáris Tanács.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén. Az O/N betéti kamat ezzel 9,00 százalékra, míg felső széle, az O/N hitel kamata 11,00 százalékra mérséklődött. Megjegyezték: a változékony globális környezetben is "trendszerűen" javult az ország folyó fizetési mérlege, amely novemberében több mint hét éve nem látott többletet mutatott, és GDP-arányosan 8 százalékpontnál is nagyobb mértékben javult 2023-ban.

A kedvező folyamatok idén is folytatódnak a kiépülő új exportkapacitások termelésbe állásával. Az EU-források decemberben megindult beáramlása pedig erősíti a nettó finanszírozási képességet és tovább emeli a historikusan magas szinten álló jegybanki devizatartalékot - közölték.

Megjegyezték, a magyar gazdaságban a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony.

Tavaly Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az infláció európai összevetésben és decemberben az éves infláció 5,5 százalékkal a legalacsonyabb lett a régióban.

Várakozásuk szerint a dezinfláció az év első negyedévében folytatódik, és a fogyasztóiár-index a tavaszi hónapokban várhatóan megközelíti a toleranciasáv felső szélét.

Az árdinamika további mérséklődését együttesen támogatják a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat piaci versenyt erősítő lépései, a visszafogott belső kereslet és az elmúlt éveknél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet - közölték.

A jegybank előrejelzése szerint a fogyasztóiár-index 2025-ben tér vissza tartósan a jegybank 4 százalékos toleranciasávja alá az idei 4,0-5,5 százalékos szintről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az indoklásban ismertették: a pozitív reálkamat hozzájárul a dezinfláció folytatódásához és az inflációs cél eléréséhez. Ahogy az infláció megközelíti a jegybanki toleranciasávot, a reálkamat is várhatóan mérséklődik.

A GDP növekedés várható üteme idén 2,5-3,5, jövőre 3,5-4,5, majd 2026-ban 3,0-4,0 százalék lehet, amely megegyezik a szeptemberi inflációs prognózisban közöltekkel. Megjegyezték: a jegybank folytatja a monetáris eszköztár tavaly ősszel megindult egyszerűsítését, így január 31-i hatállyal felfüggesztik a hosszú lejáratú betéti eszköz alkalmazását, amely betöltötte stabilizáló szerepét. A devizalikviditást nyújtó swapeszköz év végi alkalmazása ismét hozzájárult a stabil swappiaci folyamatok fennmaradásához, így az MNB az eszközt a továbbiakban is alkalmazza.

A döntéshozók hangsúlyozták: a globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol.

A tanács a következő hónapokban a beérkező makrogazdasági adatok, inflációs kilátások és a kockázati környezet alakulásától függően, adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem