17 °C Budapest
Young upset female at table in light apartment with laptop aside looking at credit card and touching forehead realizing internet crime

Brutál kamatvágásba kezdtek a magyar bankok: ilyen feltételekkel lehet ma lakáshitelt kapni

2024. január 2. 15:34

Szakértők szerint ahhoz, hogy 2024-ben ismét felpöröghessen a lakáshitelezés Magyarországon arra van szükség, hogy 6% alatti kamattal lehessen lakáshitelhez jutni. Szakértők szerint ez mostanra reális közelségbe került, hiszen 7% alatti kamatot gyakorlatilag bárki kaphat, aki hitelképes, a bankok által támasztott egyedi feltételek teljesítésével pedig akár 6% alatti kamat is elérhető.

A Bankmonitor szakértői szerint ma már gyakorlatilag bárki hozzájuthat 7% alatti kamattal lakáshitelhez, de az egyes bankok által meghatározott feltételek teljesítésével akár 6% alatti kamat is elérhető. Gyakori például, hogy a kedvezményt meghatározott minimális hitelösszeghez (15-30 millió Ft) kötik, valamint a banknál vezetett számlára havonta 0,5-1 millió Ft-nak kell jóváírásként érkeznie.

Előfordulhat, hogy a jobb kondícióért cserébe a bank otthon- vagy balesetbiztosítás megkötését várja el, de az is kedvezményt érhet, ha a lakáshitellel mellé babaváró hitelt igényel a család. Az egyedi kedvezmények rendkívüli módon megnehezítik a banki ajánlatok összehasonlítását, amiben komoly segítséget jelenthetnek a pénzügyi szakértők, aki jól ismerik a bankok hitelbírálati gyakorlatát.

CIB Bank

A CIB Bank piaci feltételekkel 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshiteleket kínál 2024-ben. A 10 évig változatlan kamatozású kölcsön kamata 6,69-6,89%, míg a fix lakáshitel kamata 6,79-6,89% között lehet.

Az egy évtizeden át fix kamatozású kölcsön 6,89%-os standard kamata 0,1 százalékponttal csökkenthető akkor, ha az igénylő havi 450 ezer forint jóváírást érkeztet a banknál vezetett számlájára, illetve 0,2 százalékpont jár akkor, ha a lakáscél megfelel a bank zöld előírásainak. (A lakás energetikai besorolása AA++, AA+, AA vagy BB, valamint a lakás primer energetikai igénye nem haladja meg a 80 kWh/év/m2 értéket.) A két kedvezmény nem összevonható, ezért 6,69% az elérhető legalacsonabb kamat.

A végig fix kamatozású kölcsön normál kamata ugyancsak 6,89%, amiből 0,1 százalékpont kedvezményt kínál a pénzintézet, amennyiben a lakás megfelel a fentebb részletezett zöld feltételeknek.

Erste Bank

Az Erste Banknál 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáscélú jelzáloghitel érhető el 2024-ben. A kamatok szempontjából számos akciót, kedvezményt biztosít a bank. 10 éves kamatperiódus esetén a kamat 5,54-6,84% között lehet, míg a fix konstrukciónál 5,70-6,90% közötti kamatot kaphat az igénylő aszerint, hogy milyen feltételeket teljesít.

A kedvezmények ráadásul kombinálhatók, a legkedvezőbb ajánlathoz azonban az kell, hogy a hitelösszeg elérje a 30 millió forintot, legalább havi 600 ezer Ft jövedelem érkezzen a banknál vezetett számlára, az igénylés megfeleljen a bank zöld feltételeinek, valamint a lakáshitel mellé Babaváró hitelt igényeljen és megfelelő törlesztésvédelem biztosítást kössön a család.

Új lakás vásárlás, építés esetén akkor felelünk meg a zöld célnak, ha az épület primer energiaigénye nem haladja meg a 80 kWh/év/m2 értéket és az épületenergetikai besorolása „BB”, vagy annál kedvezőbb. Használt lakás vásárlásánál nincs ilyen kedvezmény, ugyanakkor felújítás és korszerűsítés esetén bizonyos feltételekkel teljesülhet a zöld cél.

Gránit Bank

A pénzintézet jelenleg kizárólag olyan lakáshiteleket kínál, amelyek kamata legfeljebb 10 évente módosulhat. A kölcsön kamata 6,80%, ehhez azonban semmilyen egyedi feltételt, előírást nem szükséges teljesítenünk. Vagyis ezt a kamatszintet hitelösszegtől és jóváírástól függetlenül megkaphatjuk.

K&H Bank

A K&H Banknál 5 éves és 10 éves kamatperiódusú, valamint végig fix kamatozású piaci lakáshitel igényelhető. Ennél a banknál is számos kedvezmény csökkentheti a hitelkamatot. Mivel a kedvezmények kombinálhatók, így a legalacsonyabb kamat akár 5,99% lehet. Ennek feltétele, hogy legalább 20 millió forint összegű 10 vagy 5 éves kamatperiódusú, esetleg 61-120 hónap futamidejű végig fix kamatozású kölcsönt igényeljünk, valamint legalább 500 ezer forint jóváírást kell vállalnunk. Emellett K&H Otthonbiztosítást és Családi életbiztosítást szükséges kötnünk, valamint meg kell felelnünk a zöld lakáscéllal kapcsolatos elvárásoknak is.

A K&H Banknál egy újonnan vásárolt vagy épített ingatlan akkor felel meg a zöld előírásoknak, amennyiben az energetikai besorolás A+, vagy annál kedvezőbb, valamint az ingatlan primer energiaigénye nem haladhatja meg a 68 kWh/év/m2 értéket. Használt lakás vásárlására önmagában nem jár a zöld kedvezmény, ehhez korszerűsíteni is kell a kérdéses épületet. (Használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítés, illetve korszerűsítés és felújítás esetén is elérhető a zöld kedvezmény bizonyos feltételek teljesülése esetén.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

MBH Bank

Az MBH Banknál 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású lakáshitel érhető el 2024-ben. 10 éves kamatperidussal a kamat 6,24-6,79% lehet, míg végig fix konstrukciónál 6,54-6,79% között szóródnak az ajánlatok a feltételek teljesülése szerint. A legkedvezőbb kamat eléréséhez minimum 24 millió forint kölcsönt szükséges igényelni, legalább 1 millió forint havi jóváírásnak kell érkeznie a banknál vezetett számlánkra, havonta legalább két csoportos beszedési megbízásnak kell teljesülnie, valamint az igénylésnek meg kell felelnie a bank által meghatározott zöld feltételeknek.

Zöld kedvezmény új építésű lakás esetén érhető el, amennyiben az ingatlan energetikai besorolása „BB”, vagy annál kedvezőbb. Emellett korszerűsítés esetén is jár a kedvezmény bizonyos feltételek teljesülése esetén.

OTP Bank

Az OTP Bank kizárólag olyan lakáshiteleket kínál, amelyek kamata a futamidő végéig változatlan. Ezek közül az OTP 1×1 Lakáshitel és az OTP Évnyerő 1×1 Lakáshitel 6,87%-os normál kamata a legkedvezőbb. Ebből 0,1 százalékpont kedvezmény kapható, amennyiben legalább havi 700 ezer forint összegű jövedelem érkezik a banknál vezetett számlánkra.

A bank normál lakáshiteleinek induló kamata 6,97%. Ebből ugyanúgy járhat 0,1 százalék kedvezmény, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jövedelem érkeztetését vállaljuk a banknál vezetett számlánkra.

A pénzintézetnél zöld lakáshitel is elérhető. Az OTP Zöld Lakáshitel és az OTP Zöld Évnyerő Lakáshitel induló kamata egyaránt 6,97%. Ebből 0,1 százalékpont kedvezmény érhető el, amennyiben legalább havi 700 ezer forint jövedelem érkezik a banknál vezetett számlánkra, illetve további 0,1 százalékos kamatkedvezményt kaphatunk, ha a bank zöld előírásait is teljesítjük.

A legkedvezőbb kamatszint 6,77%, amihez legalább 700 ezer forint jövedelem-jóváírásra lenne szükség. Emellett vagy az 1×1 konstrukciót kell igényelnünk, vagy a zöld lakáscélokat teljesítenünk.

(Az 1×1 konstrukció feltételei: egy piaci hitel igénylése történik használt lakás vásárlására, a hitelügyletben legfeljebb 2 adós szerepel, a hitel mögött egy ingatlanfedezet van, tulajdonjogot kizárólag az adósok szerezhetnek. A lakást haszonélvezeti jog sem terhelheti.)

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank hirdetménye még nem jelent meg, de a honlapon már új kamatok szerepelnek. Ezek alapján a pénzintézet 10 évig fix kamatozású lakáshitelt kínál, melynek normál kamata 6,99%. A bank különböző feltételek teljesítése esetén a kamatok 6,64 százalékra csökkenti.

UniCredit Bank

Az UniCredit Bank 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamat mellett kínál lakáshiteleket, ezek kamata 6,65-7,81% között lehet. A legkedvezőbb kamat eléréséhez 10 éves kamatperiódusú hitelt kell igényelnünk, de megfelelő a 10 éves futamidejű végig fix kamatozású kölcsön is. További elvárás, hogy a hitelösszeg legalább 15 millió forint legyen, illetve havonta minimum 500 ezer forint jóváírásnak kell érkeznie a banknál vezetett számlára. Feltétel még, hogy jogosultnak kell lennünk a Partner csomagra, valamint a banknál Generali hitelfedezeti biztosítást kell kötnünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm